Tot ce-i mai bun pentru căței și pisici, sufletele noastre pereche

by Irina Bartolomeu

Dacă aș fi știut ce mișto sunt pisicile, cu siguranță n-aș mai fi avut cățel de când mă știu… Glumesc, desigur! Iubesc toate animăluțele în mod egal, fie că-i pisică, arici, cățel, peruș sau orice altă viețuitoare.

Despre animăluțele sufletului meu, am mai scris în urmă cu vreo trei ani: https://irina.bartolomeu.ro/catelul-o-extensie-a-sufletului-meu/ însă ceea ce nu știți… este faptul că, de un an avem, pe lângă doi căței și… două pisici.

Pe Marie a adus-o copilul. Era în grădina din spatele blocului, într-o gașcă de 5 pui și o pisică-mamă tare slabă și amărâtă. În ciuda emoțiilor că nu se va înțelege cu doi căței, Marie s-a adaptat perfect. Și ea, dar și cățeii. Luc, golden retriever-ul nostru, o tolerează și o lasă să-i stea și în cap, iar Tasha, maidaneza noastră, a adoptat-o ca fiind… puiul ei!

Blue, birmaneza cu ochișorii albaștri, a apărut la noi 6 luni mai târziu. Fusese într-o familie cu 3 copii care au chinuit-o, au traumatizat-o, au dus-o înapoi la doamna care avea grijă de pisici, apoi iar au luat-o, iar au dus-o înapoi… până când am auzit noi de ea și ne-am îndrăgostit instantaneu.

Fiecare are propria personalitate. Luc, 9 ani, golden retriever, extrem de calm și de iubitor, veșnic vesel, iar Tasha, 4 ani, fire vulcanică, mereu certăreață, dar foarte iubitoare și cerșetoare de atenție și iubire. Amândoi fac echipă bună la orice. Marie se crede deja ”the big boss” peste Luc, Tasha, Marie, inclusiv noi. Este foarte independentă, se descurcă bine în orice situație (nu mai zic de câte ori cade și… se bălăcește în wc!). Blue, în schimb, e mai sperioasă, mai scârțâită, se ascunde sub canapea ori de câte ori Tasha dă alarma (latră) că sună cineva la ușă. Un cățel nu poate fi un bibelou de porțelan, căruia să-i spui să stea nemișcat. Dar nici pisica. Degeaba crezi tu că ai o ”jucărie” nouă. Pisica, spre deosebire de câine, nu poate fi dresată. Pisica face ce vrea, nu tu ești stăpânul ei, ci invers, tu ești ”jucăria” ei. Marie a învățat de la căței, spre exemplu, să roadă cutii de carton! Așa că, dacă nu-ți plac aceste aspecte, ar fi mai bine să nu-ți iei un animăluț de companie.

Marie, the little big BOSS
Marie & Blue, zisă și Glue (lipici)
Local Kombat între Marie & Blue, iar Tasha pe post de arbitru
Luc, cel mai tolerant cățel
Fetele

Având atâția ani un animăluț în casă (din 1996, primul cățel – un cocker spaniel), nu ne-a fost deloc greu să avem grijă de toți patru. Înseamnă, totuși, o responsabilitate. Cățeii trebuie scoși afară zilnic și plimbați, de 2-3 ori, hrănit de 3 ori (puiul) și de 2 ori (adultul), preparat mâncare specială, de regim, atunci când au probleme digestive sau alergice, cumpărat vitamine pentru pui, dar și pentru seniori, mers la doctor pentru vaccin, deparazitare sau orice altă problemă apărută, periat zilnic, spălat periodic, plus joaca și iubirea de care au atâta nevoie. La fel și pisicile, mai puțin partea cu ieșitul afară, deși, soțul meu era cât pe ce să pună un ham pe Marie și s-o scoată la plimbare, alături de căței! 🙂

În ceea ce privește mâncarea – fiindcă reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte pentru creșterea sănătoasă a animăluțelor noastre, am ținut cont de următoarele:

  • valoarea nutritivă a ingredientelor
  • compoziția ingredientelor
  • alimente fără aditivi artificiali
  • sursa de proteină

Sursa de proteină diferă de la un brand la altul. Noi ne-am axat pe hrana uscată Hill’s Canine Mature Adult 7+ miel și orez pentru căței; asta le-a plăcut cel mai mult (din mai multe branduri testate) și tot asta ne-a recomandat medicul veterinar. Un sac de 12 kg ajunge pentru o lună. Iar pentru pisici, Hill’s SP Adult 1-6 Optimal Care Miel și Hill’s SP Adult 1-6 Optimal Care Pui, 2 saci de 2 kg pentru o lună, plus plicuri cu hrană umedă Gourmet și Sheba.

Ce mănâncă Luc, Tasha, Marie & Blue

Pe de altă parte, am descoperit, de-a lungul timpului, că Luc iubește (a se citi ”fură de pe masă”) fructele și legumele, care oricum sunt sănătoase și chiar indicate. E disperat după cartofi, morcovi, căpșuni, pepene roșu, mere, struguri. La fel și Marie, care mănâncă salată. În schimb, Blue și Tasha sunt carnivore convinse, nu le păcălești așa ușor cu legume. Vedeți? Fiecare cu personalitatea lui.

Pe site-ul https://pentruanimale.ro/ veți găsi o multitudine de opțiuni în ceea ce privește hrana pentru animale, dar și informații despre ingredientele bune și mai puțin bune, despre tipurile de carne folosite în prepararea hranei și multe alte aspecte importante pentru o creștere sănătoasă.

Așa cum îi creșteți, așa îi aveți. Sănătoși sau mai puțin sănătoși…

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe