Dintr-o dată ți se pune pata că vrei să-ți renovezi locuința. Nu-ți mai place cum arată acum și cauți poze online sau prin revistele de specialitate. Totuși, trebuie să ții cont de câteva aspecte. Nu e chiar atât de ușor să spui că vrei să te apuci de renovat și gata, se rezolvă ca și cum ai bate din palme. Noi, vara trecută, ne-am renovat singuri o parte din locuință. Asta după ce, în urmă cu 10 ani, ne-am renovat singuri întreaga garsonieră…
La ce trebuie să te gândești înainte de renovare?
- Bugetul, un prim aspect important. Ce buget ai? Ce poți face cu acești bani? Renovezi în întregime sau doar îmbunătățești, schimbi pe ici, pe colo? În funcție de acesta, construiești planul de renovare.
- Planul de renovare e foarte important. Iar dacă ai și o schiță a locuinței, cu atât mai bine, te va ajuta foarte mult în calcularea dimensiunilor necesare pentru zugrăvit (litri vopsea), mobilier și alte materiale (asta ca să nu mai stai să măsori cu ruleta de n ori). Planul conține în detaliu tot ceea ce vrei să faci, de la design, culori, tip mobilier, tip materiale, un desfășurător al lucrărilor efective – timpul alocat și inclusiv costurile.
- Gândește-te dacă îți vei renova singur(ă) sau vei apela la o echipă de meșteri, specializată în lucrări de renovare. Noi am vrut să ne renovăm singuri, am preferat să investim banii (pe care i-am fi dat echipei de meșteri) în materiale bune. Unii pot lucra bine, alții de mântuială, iar ăsta a fost un alt criteriu pentru care am preferat să zugrăvim noi sau să punem gresia ori faianța, să bibilim pe îndelete pentru fiecare lucru în parte.
- Gândește-te la materialele pe care trebuie să le cumperi. Dincolo de design, trebuie să pui accent pe materialele folosite. Fie că vorbim de tipul vopselei pentru pereți, fie de tipul gresiei, a mobilierului și până la blatul de bucătărie ori glafurile pentru ferestre. Un material bun, de calitate, te va ține mult timp de-acum încolo, fără să ai probleme, în schimb, un material prost îți va da bătaie de cap, iar banii investiți… inutil. De exemplu, unul dintre aceste materiale de calitate este cuarțul, care poate fi utilizat pentru renovarea bucătăriei sau a băii, la pardoseli sau la blaturi de bucătărie. Cel mai cunoscut lucru despre cuarț este frumusețea lui, însă rezistența ar trebui să fie cel mai întâlnit atribut atunci când vorbim despre el. Datorită puterii și flexibilității superioare, cuarțul este rezistent la abraziune, zgâriere, ciobire, spargere, temperaturi înalte, îngheț și dezgheț, produse chimice din gospodărie, acizi, solvenți și mucegai. Poate fi folosit ca glafuri pentru ferestre, în placări de podele, pereți și trepte sau ca blat de bucătărie, de masă și pentru chiuvete de baie. Este un material cu absorbție și porozitate minimă, este antiderapant și ușor de întreținut. În plus, paleta de culori nelimitată și gama diversificată de dimensiuni, forme și texturi stârnesc imaginația să creeze zeci de combinații potrivite pentru orice fel de spațiu. Și, bineînțeles, datorită calității superioare, certificate ISO, cuarțul este indicat și în magazine, centre comerciale, aeroporturi, stații și muzee. Și acum să-ți dau un exemplu apropo de materiale. Dacă iei, să zicem, un banal blat de lemn pentru bucătărie, vei constata că, în mai puțin câteva luni, acesta se va deteriora din cauza umidității din bucătărie, nu mai spun de apa care se poate prelinge sau scurge, din greșeală, pe el și se va umfla, ba se va deteriora chiar și în urma zgârieturilor provocate de un amărât de cuțit. De aceea ar trebui să investești din start într-un blat de calitate. Sau un alt exemplu: gresia. Gândește-te cât de traficată este zona (ușor, moderat, intens) și vei realiza ce tip de gresie îți trebuie – groasă, subțire (rezistența la uzură), mată, lucioasă, antiderapantă. O zonă cu trafic intens – precum holul de la intrare – necesită o gresie destul de groasă și mată, pentru a împiedica posibile alunecări/accidentări. Pentru fiecare tip de material pe care vrei să-l folosești, caută descrierile produsului; unul poate fi destinat pentru interior, altul pentru exterior, unul pentru baie, altul pentru încăperile de zi ori balcon. Repet, materialele de calitate fac diferența.
- Nu te grăbi. Pune în balanță designul versus practic. Sunt milioane de fotografii pe pinterest cu locuințe mari și mici, toate posibile drept casa visurilor tale. Toate arată extraordinar de bine, dar gândește-te dacă acel design este doar pentru… decor (foto) sau este și practic. De multe ori mi-am pus întrebarea, privind anumite fotografii cu sufragerii absolut minunate, dacă acolo chiar locuiește cineva… Primele impresii te pot înșela. Studiază, analizează, măsoară, calculează, gândește-te dacă ceea ce ai văzut în fotografia respectivă se potrivește și cu interiorul locuinței tale. Ce este practic și ce este inutil? Aceasta-i întrebarea. Ține, totuși, cont și de restul casei, toate trebuie să se completeze, să se îmbine perfect.
- Dacă bugetul îți permite, poți apela chiar și la un designer de locuințe; acesta îți poate propune câteva idei de renovare.
Cum am procedat noi cu renovarea? (pe scurt)
Cum spuneam, vara trecută (și până în primăvară) am renovat o parte din locuință. Adică holul de la intrare, holul lung, baia mică, sufrageria și balconul. Având un buget limitat, am preferat să investim în materiale bune, dar să ne întindem, ca proces de renovare, pe o durată mai mare de timp. Urmează, în vara acestui an, să ne apucăm de renovat bucătăria, baia mare și restul camerelor.
Holul de la intrare. Renovarea a mers relativ repede, în două săptămâni am terminat. Începând de la spălarea pereților până la zid (înainte fiind var și humă) și până la turnarea șapei de îndreptare și montarea gresiei. Având parchet stil vechi în celelalte camere, inclusiv pe holul lung, am vrut ca gresia să fie mată și în completarea parchetului; maro, groasă și dreptunghiulară. Având alături și bucătăria, am cumpărat același tip de gresie, pentru a merge în completare, fix pe aceeași culoare.
Baia mică, rezolvată într-o săptămână. Procedura ca mai sus, spălatul pereților de humă și var, dat cu amorsă, apoi cu lavabilă (de două ori), vopsit tocăria. Joc de culori – alb și turcoaz – inspirație din regiunea mediteraneană, în culorile mării.
Sufrageria, terminată în aproximativ două luni. Predomină jocul de culori – alb și turcoaz (păstrat, bineînțeles, și în balcon). Schimbat aproape tot mobilierul.
Bucătăria este în plan pentru vara viitoare. Pentru a se completa cu gresia maro, am gândit un verde oliv care se va reflecta în faianță și super white pentru blatul de bucătărie cuarț și glaful ferestrei. Mai ales că blatul de bucătărie este principala zonă de lucru aici și contează cel mai mult. Dulapurile și tavanul vor fi albe pentru jocul de alb-verde-maro.
Nu e greu, dar nici ușor. Răbdare, timp, chef de muncă și… materiale de calitate. Dar la final, satisfacția renovării făcute de tine… de neprețuit!
foto sufragerie, înainte de a schimba mobilierul și de a pune perdelele și draperia
foto baie și o parte din balcon
foto hol intrare