Anul trecut scriam despre atentatele teroriste și despre cum se destramă un vis așa, puțin câte puțin.
Ieri (7 aprilie 2017), un camion a intrat în mulțime, la Stockholm, pe 3 aprilie, explozie la metroul din Sankt Petersburg, pe 22 martie, un autoturism a intrat în pietonii de pe podul Westminster din inima Londrei, în decembrie 2016, un camion a intrat în mulțime în Berlin, în iulie 2016, ostatici luați într-o biserică în apropiere de Rouen, un atac armat la Munchen, un camion intrat în mulțimea adunată la Nisa pentru focurile de artificii de Ziua Franței, în martie 2016, atentate teroriste la Bruxelles, pe aeroportul Zaventem și în stația de metrou Malbeek, plus atentate în Turcia. Zeci de morți și sute de răniți în Europa și Asia. De fapt, 4.151 de atacuri teroriste în lume, anul trecut, comparativ cu 3.633 câte au fost în 2015, potrivit unei numărători efectuate de experți ai companiei de asigurări Aon. Tot experții Aon au creat o hartă, care ilustrează o creștere previzibilă în 2017 a riscurilor politice de terorism și violență, cu 17 țări clasate la cel mai ridicat nivel. Încotro se îndreaptă lumea asta?
Periodic scriu pe blog despre diverse destinații turistice din Europa, despre oferte și promoții la biletele de avion și fac planuri, zeci de planuri. În iunie trebuie să plec la Bruxelles. Dar mărturisesc că mi-este teamă. Nici n-am avut curaj să văd harta cu cele 17 țări clasate cu risc ridicat de atentate teroriste.
Însă vă întreb pe voi, cei care vă faceți planuri și călătoriți frecvent: atentatele astea și diversele studii apărute precum cel de la Aon vă determină să anulați sau să călătoriți mai puțin? Mai pe scurt așa, nu vă este teamă?