Tehnologia asistivă la CES 2021

by Irina Bartolomeu

CES 2021 a fost, și în acest an – în ciuda pandemiei și a faptului că s-a desfășurat online – un loc de lansare pentru inovațiile care schimbă viețile oamenilor și, mai ales, ale persoanelor cu dizabilități. Este de apreciat că tot mai multe companii folosesc tehnologia pentru a îmbunătăți viața persoanelor cu dizabilități fizice, vizuale, auditive și cognitive. Și, cu atât mai mult, perioada pandemiei covid-19 a evidențiat cât de importante sunt multe dintre aceste produse; de exemplu, au fost prezentate aparate auditive mai eficiente în condițiile folosirii măștilor faciale și distanțării sociale.

OrCam Read (Best of Innovation Award CES 2021). Dispozitivul portabil, cu dimensiunile unui stilou, are o cameră inteligentă, care citește cu voce tare textul de pe orice suprafață tipărită (ziare, cărți, etichete de produse) sau ecran digital (computere, telefoane) în timp real. O unealtă utilă pentru nevăzători. Site-ul oficial.

Orka One (Innovation Award Honoree CES 2021) – primul aparat auditiv din lume care folosește tehnologia AI DeNoise (în curs de brevetare) și care rulează o rețea neuronală la nivel de server pe un procesor la nivelul căștilor pentru a identifica automat zgomotul și pentru a filtra și îmbunătăți înțelegerea interlocutorului în timp real. Site-ul oficial.

GoodMaps Explore (Innovation Award Honoree CES 2021) – O aplicație care funcționează ca dispozitiv de orientare în aer liber, citește cu voce tare punctele de interes și străzile în timp real, în funcție de locul în care utilizatorul îndreaptă dispozitivul mobil. Dezvoltatorii lucrează și la orientarea în interiorul clădirilor; utilă pentru cei cu deficiențe de vedere. Site-ul oficial

Aparatele auditive Livio Edge AI de la Starkey (Innovation Award Honoree CES 2021) folosesc un sistem de inteligență artificială pentru a regla automat nivelul volumului, în funcție de situațiile în care se află utilizatorul. Cea mai recentă versiune ia în calcul dificultățile de auz cauzate de utilizarea măștilor și distanțarea socială. Site-ul oficial

Oticon More (Innovation Award Honoree CES 2021)

Este al cincilea an consecutiv în care produsele Oticon sunt premiate la CES.

Pe cipul aparatului auditiv este incorporată o rețea neuronală; aceasta imită modul în care creierul uman procesează datele. Cipul este instruit să recunoască 12 milioane de sunete din viața reală. Când un sunet trece prin aparatul auditiv, acesta este comparat cu rezultatele din faza de învățare. Acest lucru permite dispozitivului să ofere o reprezentare mai naturală și mai echilibrată a sunetelor, fiind capabil să proceseze discuțiile dintr-un mediu zgomotos mult mai bine decât creierul uman.  Disponibil în 8 culori. Site-ul oficial.

Samsung, care are ca motto ”Better Normal for All”, a prezentat, la CES 2021, doi roboți – Bot Handy și Bot Care – utili pentru persoanele cu dizabilități. Bot Handy poate face diverse treburi casnice. Își poate regla înălțimea, poate ridica obiecte, să pună vasele în mașina de spălat, să așeze farfurii pe masă sau să toarne băutura în pahare. Interesant este faptul că poate detecta dimensiunea și greutatea obiectelor pe care trebuie să le manipuleze, asta înseamnă că știe câtă presiune trebuie aplicată, astfel încât să nu le strice sau să le scape. Bot Care este, mai degrabă, o combinație între un robot și un asistent digital, care poate interacționa cu o persoană și să rezolve diverse task-uri.

Samsung Smart TV 2021 (Best of Innovation Award). Toate modelele QLED 2021 vin cu funcții de accesibilitate pentru persoanele cu deficiențe de auz și de vedere: interpreți în limbajul semnelor și ghid vocal pentru descrieri, titluri, setări șamd. Site oficial.

sursa foto: https://www.samsung.com/us/explore/ces2021/televisions/

Alte aplicații utile:

HeardThat – aplicație disponibilă pe iOS și Android, utilă pentru separarea vocii de zgomotul de fundal. Aplicația nu înlocuiește aparatele auditive, ci, mai degrabă, poate fi un accesoriu pentru aparatele auditive. Site-ul oficial.

Sravi, aplicație de la Liopa, o companie care a dezvoltat tehnologia de citire a buzelor, bazată pe inteligența artificială. Poate fi utilă pentru persoanele cu dificultăți de vorbire sau pentru pacienții aflați în stare critică și care nu prea pot vorbi. Aplicația este în curs de testare în cadrul Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie și urmează să fie lansată oficial la începutul primăverii. Site-ul oficial.

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe