Review: Tefal Cook4me

by Irina Bartolomeu

Nu știu ce-a fost în mintea mea de-am cumpărat oala asta. Aveam deja de la Tefal oala minune One Pot și, cum asta chiar a fost un produs reușit de la Tefal, am crezut că noua serie Tefal, și anume Cook4me, va face minuni și mai mari. Da’ de unde. Cred că am avut așteptări prea mari.

Altfel, Cook4me, cred că este, mai degrabă, pentru cei mai puțin experimentați, cei care nu știu să gătească, cei care nu știu cum funcționează un multicooker sau o oală cu presiune. Cartea de bucate lipsește cu desăvârșire în format tipărit, spre deosebire de cele câteva rețete tipărite la Tefal One Pot. Există online câteva pe site-ul tefal.ro. Restul… pe Cook4me. Și, dacă ai răbdare să le butonezi pe toate, vei constata că multe sunt rețete exotice.

 

Noroc că Tefal One Pot m-a învățat s-o folosesc, să înțeleg ce face fiecare buton, care sunt temperaturile de gătire etc. Astfel, am reușit să adaptez pe Cook4me zeci de rețete pe care le foloseam pe One Pot. De ce n-am returnat-o? Îmi trebuia o a doua oală ca să nu mai aștept între felurile de mâncare, așadar, pe una fac supa/ciorba, pe cealaltă fac felul doi. De cele mai multe ori nici nu folosesc rețetele presetate în Cook4me, ci merg doar pe modul manual (presiune înaltă, fierbere, rumenire), pe inspirație și pe cele experimentate deja la One Pot, în măsura posibilităților.

Carevasăzică, Cook4me nu te învață să gătești. Are și plusuri, dar și minusuri.

Practic, dacă ții cont de rețetele furnizate, cel puțin la desert, te iei cu mâinile de cap. Dacă la Crock Pot ai o serie de vase incluse, la Cook4me… pauză. M-am tot întrebat ce sunt și unde se găsesc ”ramekins” care să se potrivească cu Cook4me, de fapt, să se încadreze în coșulețul pentru aburi… Încă n-am găsit vasele potrivite.

Diferențele dintre Tefal One Pot și Tefal Cook4me:

Eliberarea aburului. Cineva obișnuit cu oala clasică de pe aragaz, Kukta sau cum i se mai zicea, va zice că-i este frică. Din contră, cu Cook4me, tot stresul dispare. Singură eliberează aburul. Spre deosebire de Tefal One Pot unde trebuie să eliberezi aburul apăsând pe buton sau mutând supapa de presiune, Cook4me eliberează singură aburul, fără să faci nimic în acest sens.

Rețete. Tefal One Pot nu are rețete presetate. Cook4me are aprox. 150 de rețete presetate, încadrate pe 3 categorii: ”Aperitive”, ”Fel principal” și ”Desert”. Vedeți mai sus printscreen-urile la câteva dintre rețetele de pe site. Eu am testat, din rețetele presetate,  ”supa de găină” și ”ciorba de vită”, ambele au avut nevoie de timp suplimentar pentru gătire, aprox. 5-10 minute, pentru că, de exemplu, legumele nu erau fierte suficient. În rest, am adaptat manual, ca la One Pot, adică, dacă aveam, să zicem, ciorbă de curcan, setam pe modul manual presiune înaltă (HP) pentru carnea de curcan, apoi dezosam carnea și o treceam pe modul ”supă de găină” în cazul în care mai aveam tăiței sau legume de adăugat; sau ”ciorba de vită” pentru alte legume, anulând pașii de călire conform rețetei presetate. Noroc că există și această opțiune de anulare a unor pași intermediari.

Programe Cook4me:

 • Modul manual:
  • Gătire sub presiune
  • Gătire clasică:
   • Gătire lentă (Atenție, a nu se confunda cu Slow Cooking!) – 75 grade Celsius, 0-30 minute
   • Fierbere – 90 grade Celsius, 0-30 minute
   • Rumenire – 160 grade Celsius, 0-30 minute
  • Reîncălzire
  • Menținere la cald
  • Pornire întârziată
  • Modul automat:
   • Rețete presetate: Aperitiv, Fel principal, Desert
   • Ingrediente: carne, pește, legume, fructe și cereale – unde oala setează automat modul de gătire în funcție de ingredientul selectat și de cantitatea dorită
  • Favorite. Se adaugă aici rețetele preferate dintre cele presetate pentru a le folosi mai ușor

La Cook4me, temperaturile nu pot fi schimbate! La Tefal One Pot, da, poți modifica temperaturile! 

Vezi aici comparativ programele Tefal One Pot:

Review: Oala minune sau multicooker Tefal One Pot

 

Concluzii: Tefal Cook4me este cea mai proastă idee care s-ar fi putut inventa până în prezent. S-ar zice că Cook4me a fost inventată pentru cei care nu știu să gătească deloc. Totuși, din punctul meu de vedere, dacă vreți să învățați ce înseamnă multicooker și cum puteți să adaptați n idei și rețete de gătit, alegeți Tefal One Pot. Nu veți regreta! Dar oala Tefal Cook4me nu o pot recomanda. Însă Tefal este o marcă foarte bună, am mai multe produse Tefal – și grill electric, și mixer cu bol, și storcător de fructe și oala minune One Pot.  

 

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe