Pe 3 martie este Ziua Internațională a Auzului (World Hearing Day); data fiind stabilită în 2007, la prima conferință internațională despre prevenirea și reabilitarea auzului, desfășurată în Beijing, China.
Tema anului 2017 este “Action for hearing loss: make a sound investment” (Acționează pentru pierderea auzului: fă o investiție în sunet) cu scopul de a atrage atenția asupra impactului economic al pierderii auzului. Lipsa abordării pe tema pierderii auzului poate reprezenta un cost ridicat pentru economie la nivel global și are un impact semnificativ asupra vieții celor afectați.
Prevenirea, screening-ul pentru identificarea precoce, reabilitarea prin dispozitive auditive, subtitrările și limbajul prin semne sunt printre strategiile care pot atenua pierderea auzului și a consecințelor sale. Ziua Internațională a Auzului 2017 scoate în evidență acțiunile care pot fi întreprinse de către factorii de decizie pe tema pierderii auzului.
Din păcate, lumea în care trăiesc persoanele cu dizabilități auditive nu este mereu la fel cu lumea în care trăiesc ceilalți considerați ”normali”. Cei cu dizabilități nu vor să fie priviți cu milă, compasiune, ci să fie tratați ca fiind normali. Cu calm și răbdare. Mai multe despre povestea mea, aflați de aici.
În România, la 30 septembrie 2016, conform buletinului statistic realizat de ANPD, erau 23598 persoane cu dizabilități auditive, din care 1795 sunt copii și 134 de persoane adulte instituționalizate, 3491 persoane cu dizabilități auditive angajate.