Primul tatuaj

by Irina Bartolomeu

„Corpul face parte din proiectul identitar al fiecărei persoane.” 

(Anthony Giddens, sociolog)

Corpul uman, dintotdeauna un mediu de comunicare şi emițător de mesaje culturale şi sociale, a fost și este încă un obiect de studiu atât pentru artiști, filosofi, scriitori, istorici, cât și pentru eseiști, sociologi și antropologi. Dincolo de toate aceste analize, istorii și discursuri, corpul face parte din proiectul identitar al fiecărei persoane, așa cum bine a spus-o sociologul Anthony Giddens. Ce este frumos și ce este urât în opinia unora nu va corespunde niciodată cu opinia altora, fiindcă însăși ființa umană este subiectivă. În caz particular, dacă vorbim despre tatuaje, pentru unii reprezintă însemnele pușcăriașilor, iar pentru alții, o artă.

Tatuajul este una dintre cele mai vechi forme de artă practicate de om, încă din timpurile preistorice, prin care desenele sau scrierile imprimate pe piele aveau diverse semnificaţii. Au scris destui despre istoria tatuajelor, detalii găsești aici.

Primul tatuaj

Încă din vremea liceului m-au fascinat tatuajele, însă frica de durere m-a tot făcut să le amân an de an. Aveam o colecție imensă de imagini cu diverse tatuaje, desene care îmi plăceau și care aveau anumite semnificații pentru mine. Știind că tatuajele se pot face în mai multe ședințe (în funcție de mărimea și complexitatea lor), am decis ca, în primăvara asta, să-mi iau inima în dinți și să mă duc să-mi fac primul tatuaj. Ehei, și dacă aș fi știut că nu doare tatuarea… mi le-aș fi făcut de acum 20 de ani! Faza cu durerea e relativă. Depinde de fiecare persoană în parte, de nivelul de toleranță la durere. Desigur, există și niște imagini – hărți ale corpului – cu nivelul de durere în cazul tatuajelor pentru fiecare zonă în parte. Artiștii tatuatori spun că, în general, lângă os sau pe os și acolo unde este pielea mai subțire este posibil să doară mai tare. Eu am ales să-mi fac pe braț (exterior), iar senzația a fost, pe alocuri, de mici zgârieturi. Mai degrabă a durut zona după tatuare, la etapa de îngrijire a pielii tatuate, însă a fost o durere suportabilă. Este ca și cum ai avea o arsură solară, fiindcă va cădea primul strat de piele, iar zona trebuie spălată și hidratată intens cu unguentul aferent (SorryMom, Bepanthen). Vindecarea durează aproximativ o săptămână, însă pielea se regenerează complet după aproximativ o lună. Desigur, se știe că este interzisă expunerea la soare timp de o lună, la fel și băile în piscină; de aceea perioada optimă pentru tatuare este primăvara sau toamna. Un articol interesant găsești aici.

Salonul de tatuaj și artiștii tatuatori

Unii au tendința să întrebe în stânga și în dreapta care este cel mai bun salon de tatuaj. Mulți zic salonul x sau salonul y. Este o greșeală. În funcție de desenul pe care îl vrei, caută desene asemănătoare și vezi care artist tatuator îți place. Caută lucrările lui și vezi-i măiestria. Eu m-am orientat inițial spre lucrările gray, acolo vezi cât de bine stăpânesc artiștii tatuatori arta umbrelor și a detaliilor, apoi a culorilor și a nuanțelor de culori. Știi vorba ceea, detaliile fac diferența. Desigur, unii s-au specializat doar pe gray, alții pe color, alții stăpânesc mai multe stiluri – gray, color, old school etc. Așa am găsit și salonul căutând anumiți artiști tatuatori. Apoi am căutat impresiile despre salonul respectiv. Am auzit și de artiști care își lasă amprenta modificând desenele cerute inițial. Nu, eu cred că măiestria celui care tatuează constă în a reproduce exact ceea ce îți dorești. Pentru că dacă te trezești că desenul este modificat, chiar și printr-o banala liniuță, ți se duce tot feng shui-ul. Desigur, sunt artiști care preferă să-ți deseneze ei ceea ce dorești. Eu am preferat să-mi desenez singură, într-un soft de editare foto, întregul desen, inclusiv culorile. De exemplu, mie mi-au plăcut lucrările artiștilor de la salonul No Regrets Tattoo, iar de tatuajul meu s-a ocupat Mihail Alin, absolvent al Universității de Arte Plastice. Lucrările lui le poți vedea aici.

Tatuarea propriu-zisă a durat aproximativ o oră și jumătate. Nu voi da detalii de ce am ales acest desen pentru tatuaj. Cred că nimeni nu ar trebui să dea explicații despre semnificațiile tatuajelor alese. Pentru că, așa cum spuneam, fiecare este subiectiv, fiecare are propriile interpretări. Dar voi spune doar atât: fiecare își tatuează ceea ce iubește, ceea ce îl reprezintă.

Care este părerea ta despre tatuaje? 🙂

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe