Știai că… prin fapte mici, poți economisi energie și bani și, totodată, poți să contribui la protejarea mediului prin reducerea emisiilor?
Pe vremuri, la serviciu, era celebru un dicton: ”Oprește curentul, închide geamurile și… dă pisica afară!” Gluma-i glumă, dar anumite aspecte sunt cât se poate de adevărate și importante.
Dacă ești uituc(ă), așa ca mine și te-ai săturat să ”mâzgălești” frigiderul cu carioca ori cu post-it-uri de tipul ”Nu uita să… stingi lumina!”, iată cum am procedat (de fapt, soțul meu, om bun la de toate-n casă!) și ce poți face și tu pentru a economisi energia și, implicit, banii:
- înlocuiește becurile obișnuite (cu halogen) cu becuri cu LED. Există becuri cu LED cu lumină albă, galbenă, dar și cu lumină naturală!
- instalează senzori de mișcare pentru a se aprinde/stinge lumina automat.
- folosește prelungitoarele cu întrerupător sau scoate din priză electronicele atunci când nu le folosești. Nu lăsa televizorul sau computerul în stand-by, fiindcă vor consuma energie și bani!
- vorbind despre electrocasnice, verifică eticheta energetică UE atunci când ai în plan să achiziționezi un aparat nou, pentru a economisi, astfel, energie până la 60%. Conform Uniunii Europene, etichetele energetice arată unde se situează aparatele electrocasnice pe o scară de la A la G, în funcție de consumul lor de energie. Clasa A (verde) este cea mai eficientă din punct de vedere energetic și clasa G (roșu) cel mai puțin eficientă. În prezent, dat fiind faptul că majoritatea aparatelor electrice de un anumit tip sunt clasa A, au fost adăugate și alte 3 clase: A+, A++ și A+++. Întrucât eficiența energetică a crescut pentru majoritatea produselor, tot mai multe dintre acestea se încadrează în clasele A+, A++ și A+++. Se pare că acest lucru îi induce în eroare pe consumatori astfel încât, începând din 2021, acest clasament va fi eliminat treptat pentru următoarele grupe de produse: frigidere, mașini de spălat vase, mașini de spălat, televizoare, lămpi. Noul sistem va utiliza doar clasele de la A la G (fără A+, A++ și A+++).
- vrei să-ți cumperi un televizor nou? Alege televizoarele LED, întrucât televizoarele cu plasmă utilizează mult mai multă energie
- montează robinete cu termostat pentru calorifere în toate camerele. De asemenea, dacă ți se pare prea cald, nu deschide ferestrele, ci redu temperatura termostatelor. Producătorii de termostate inteligente spun că se poate economisi destul din factura la energie. Ar fi bine să-ți etanșezi bine geamurile pentru a nu pierde căldura. La fel și pereții, trebuie izolați atât la interior, cât și la exterior (indiferent că stai la casă sau în apartament, la bloc). Iar caloriferele să nu fie acoperite cu haine sau draperii pentru a nu împiedica disiparea căldurii în camere.
- o centrală termică nouă poate fi mai scumpă, dar îți reduce facturile la încălzire; deci se amortizează în timp.
- dușul, în locul băii prelungite, iată o altă metodă de economisire a energiei, fiindcă vei utiliza mai puțină apă caldă. De asemenea, un cap de duș economic și un regulator de debit pot reduce consumul.
- am vrut să achiziționez două electrocasnice, două ”fițe” cum le zice soțul meu: plită electrică și uscător de rufe. Momentan am renunțat la idee, fiindcă mi-am dat seama că sunt mari consumatoare de energie. De exemplu, este mult mai util cuptorul cu microunde decât plita pentru încălzirea unor porții mici de mâncare. Sau fierbătorul de apă care consumă mult mai puțin decât dacă ai fierbe apa pe plită. Iar uscătorul de rufe consumă destulă energie, iar hainele nu arată precum cele uscate în mod natural.
Singura ”fiță” consumatoare de energie, cum zice soțul meu, a fost instalarea a 6 sonerii (în priză) – în toate punctele importante din casă – conectate la soneria de la ușă și cu avertizare luminoasă pe telefonul mobil. Dar am o scuză, fiindcă, având probleme de auz, nu știam / nu auzeam când suna cineva la ușa de la intrare. Sunt buni și cățeii pe post de alarmă, dar ei latră… după toane. Dacă sună cineva la ușă și au chef, latră, dacă nu… ai ratat curierul sau… prietenii. 🙂 (Dar, dacă vor inventa chinezii soneriile cu încărcare solară, cu siguranță le voi înlocui pe cele actuale!)
O altă ”fiță” electrocasnică achiziționată recent a fost combina frigorifică cu dozator de apă, care s-a dovedit a fi chiar o chestie utilă și nicidecum o fiță. Și asta pentru că nu mai trebuie să deschizi frigiderul de n ori, mai ales pe perioada verii, pentru a scoate sticla cu apă… Și apropo de combină, temperatura optimă pentru un frigider este de minim -3 °C, iar pentru congelator, minim -15 °C. Dacă temperaturile sunt prea scăzute, crește consumul și, implicit, factura. Eu am setat frigiderul pe -6 și congelatorul pe -17.
Și, nu în cel din urmă rând, dacă vrei să-ți cumperi ceva consumator de energie, gândește-te bine dacă acel obiect chiar îți este de folos, avantaje și dezavantaje, dacă merită investiția în raport cu energia consumată, verifică și eticheta energetică (dacă este cazul) și caută mai multe informații, păreri etc.
Acestea au fost ideile noastre, raportate la situațiile cu care ne-am confruntat de-a lungul timpului, însă, alte sfaturi utile pentru economisirea energiei poți afla de la E.ON, care a creat un playlist special pe canalul de YouTube, cu , împărțite în diverse categorii, în funcție de nevoile tale: cum să economisești apa, cum să faci economii în bucătărie și multe alte aspecte importante.
Așadar, fii deștept, economisește energie la puterea 100!
Tu cum economisești energia?