Cum să reușești în Social Media

by Irina Bartolomeu

 

 

Decalogul oricărui aspirant la o carieră strălucitoare în social media. E și asta o artă, dacă nu știai!

1. Caută pe youtube materiale video care au sau n-au legătură cu nișa ta. Selectează acele materiale care au milioane de vizualizări, ba chiar și cele care abia au apărut pe youtube, dar crezi tu că ar avea potențial viral. Descarcă materialele pe computer. Există zeci de aplicații pe net care fac asta. Apoi urcă materialele direct în secțiunea video a paginii de facebook pe care o administrezi. Poți da sursa canalului de youtube de unde tocmai ai ”împrumutat” materialul video, dar neapărat fără link. Doar nu vrei ca fanii tăi să se aboneze la altul. Sau poate că ar fi mai bine să nu dai sursa deloc. Din milioane de clipuri postate zilnic pe youtube, cine ar ști de unde l-ai luat? Dacă dai linkul către materialul de pe youtube… nu ești deloc cool! Uuu, desene animate! Uuu, iepurași și cățeluși… vai ce drăguți sunt și cât trafic îți vor aduce!

2. Ai nevoie de fotografii pentru conturile social media pe care le administrezi. Cum faci rost de ele atunci când nu ai propria colecție sau ale tale nu-s suficient de bune? Nimic mai simplu! Ai câteva variante:

  • Cauți pe google. Google images. Salvezi tot ce-ți place. Nu contează că unele au watermark. E floare la ureche să decupezi nițel fotografia în orice soft simplu de editare foto. Sau poți să le lași și watermarkul; ce mai contează atâta vreme cât sunt la tine în ogradă?
  • Două rețele minunate: pinterest și instagram, doldora de poze. Salvează tot ce poți, cât îți permite hardul. Eventual mai cumpără un hard extern doar pentru așa ceva. Nu trebuie să folosești sursa. Cine mai știe de unde a fost preluată inițial?
  • Urmărește paginile fotografilor străini. Salvează, salvează, salvează tot ce-ți place! Doar ai nevoie de cover-uri pentru pagina de facebook, trebuie să-ți actualizezi constant și celelalte conturi… Iar dacă pagina ta se adresează doar României, cine va ști că tu ai ”împrumutat” o fotografie de-a lui Bresson? Pui sigla companiei tale și asta-i tot. Las că-i înveți tu acum pe fanii tăi ce înseamnă arta.

3. Textul. Textul este foarte important. Uneori, textul salvează o fotografie proastă, dar și invers. Caută pe google ce te interesează. Vei găsi sute de mii de site-uri despre informația pe care o cauți. Ia la întamplare și doar copiază. Ctrl C, Ctrl V. Pont: ia o frază de aici, una de dincolo, una din altă parte și gata textul. Dar trebuie să știi că există și aplicații pe net pentru inventat povești. Tu îi bagi niște cuvinte cheie, iar softul îți scrie un text de te dă pe spate! Garantat, îi va da și pe fanii tăi.

4. Apropo de text. Compania ta are un site. Poate are și un blog. Uuu, ce de noutăți; dacă-s puse zilnic, și mai bine pentru tine. Preia tot, cu link, fără link, cum vrei tu, doar preia. Ți-ai asigurat norma de postări pe zi.

5. Emoticoanele. Vai, cine nu le iubește? Ești un hater dacă nu te înduioșezi când eu îți pun o inimioară sau un zâmbăreț! Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Și fără text e cel mai bine.

6. Nu distribui niciodată informația altuia pe conturile tale. Tu trebuie doar să-ți însușești sau, hai să zicem diplomat, să ”împrumuți”. Ce naiba, trebuie să repet punctele 1, 2 și 3?

7. Folosește cel puțin 10 hashtag-uri într-o postare! #Ba #nu, #chiar #într-o #propoziție #! Poate va căuta cineva fix după cuvântul tău și te vei lăuda c-ai fost inspirat… #Sauscriechiarcatmaimultcuhashtag;estemaibineașa!

8. Urmărește zilele de naștere ale unor personalități. Nu contează că unele nu mai sunt în viață. Trebuie să le spui La mulți ani! Oriunde se vor afla… Dacă spui ”In memoriam”, fanii tăi vor fi triști și doar nu vrem asta, nu? Deci, la mulți ani, regulă de bază, fie că-i viu sau mort.

9. Nu uita să treci site-ul companiei tale și/sau să înșiri toate conturile de social media (facebook, twitter etc) la oricare din punctele 1-8!

10. Nu le răspunde niciodată comentatorilor tăi sau celor care încearcă să te învețe de bine. Toți sunt niște cârcotași. Ce știu ei? Ei… nu știu nimic. Noi facem artă aici! Regula de aur!

PS. Acest text este un pamflet și trebuie tratat ca atare. Dacă tu chiar vrei să reușești în social media, NU face ce am scris mai sus. Sau mai bine te reprofilezi. Este foarte greu astăzi să aduci conținut original pe conturile tale… 

You may also like

4 comments

Ioana 10/04/2015 - 21:17

Noroc ca am citit pana la sfarsit ca deja ma socasem

Reply
irina bartolomeu 10/04/2015 - 21:55

Ioana, din păcate, toate cele 10 puncte le-am întâlnit frecvent în social media… 🙁

Reply
vio 18/04/2015 - 10:55

În ziua de azi, strategia cu cel mai mare succes la public pe care o recomand deosebit de fierbinte este “inspirația” de la adevărații guru media Tony Poptamas și Teo Trandafir. De asemenea, repostarea mesajelor like dacă și tu îți iubești mama/ai pierdut pe cineva în lupta cu cancerul/păstrează lumina vie etc.

Reply
Ce înseamnă să fii social media admin pentru Reprezentanţa Comisiei Europene în România | Irina Bartolomeu 06/11/2015 - 19:45

[…] începutul lui aprilie, revoltată fiind de cum se face social media în România, am scris un un pamflet prin care am încercat să atrag atenţia asupra unor situaţii jenante întâlnite în social […]

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe