Cu siguranță te-ai lovit, de-a lungul timpului, de diverse erori pe platforma WordPress. Mai jos vei găsi câteva tipuri de erori și rezolvările acestora:
500 Internal Server Error
Această eroare apare de obicei atunci când este ceva în neregulă, dar serverul nu reușește să identifice unde este problema. Din moment ce mesajul de eroare nu indică unde ar trebui să cauți eroarea, este destul de dificil să-ți dai seama ce s-a întâmplat. Internal Server Error nu este specifică pentru WordPress. Se poate întâmpla cu orice site care rulează pe un server web. Dacă te întrebi cum să remediezi o astfel de eroare este ca și cum ai întreba medicul cum să remediezi durerea, însă fără a-i spune ce sau unde te doare.
În cazul WordPress este adesea cauzată de pluginuri sau de thema folosită. Alte cauze posibile pot fi: fișierul .htaccess corupt și limita de memorie PHP. De asemenea, se poate afișa și atunci când încerci să accesezi zona de administrare wp-admin, în timp ce restul siteului funcționează bine.
-
Verificarea fișierului .htaccess corupt
Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este verificarea fișierului .htaccess – dacă acesta este corupt. Te conectezi la site prin ftp sau în cpanel-ul din contul tău de găzduire – manager fișiere. Îl vei găsi în același director cu folderele wp-content, wp-admin și wp-include. Mai întâi va trebui să redenumești fișierul .htaccess în ceva de genul .htaccess_old. Odată redenumit fișierul .htaccess, verifică site-ul și vezi dacă s-a rezolvat problema. Dacă da, aceasta era soluția.
Înainte de a continua, mergi în zona de administrare WordPress, setări – Permalinks – și dă click pe butonul de salvare fără a face nicio modificare. Acest lucru va genera un nou fișier .htaccess cu reguli de scriere adecvate pentru a asigura că postările nu dau o eroare tip 404.
Dacă nu s-a rezolvat eroarea internă cu fișierul .htaccess, atunci trebuie să citești mai departe.
-
Creșterea limitei de memorie PHP (PHP Memory Limit)
Uneori, eroarea poate apărea dacă se epuizează limita de memorie PHP. Dacă vezi mesajul ăsta de eroare atunci când încerci să te conectezi la zona de administrare WordPress sau atunci când vrei să încarci o imagine, trebuie să mărești limita de memorie PHP. Iată cum se poate mări limita de memorie PHP în WordPress:
– Creezi un fișier text gol numit php.ini
– Inserezi acest cod în fișierul respectiv: memory = 64MB
– Salvezi fișierul
– Încarcă fișierul în folderul wp-admin folosind FTP sau cpanel-ul din contul de găzduire – manager fișiere.
Dacă creșterea limitei de memorie a rezolvat problema, trebuie să știi că s-a rezolvat doar parțial, deoarece trebuie să găsești cauza care epuizează limita de memorie. Cauza poate fi un plugin prost codat sau chiar o funcție a themei.
Dacă creșterea limitei de memorie PHP nu a rezolvat problema, citește mai departe.
-
Dezactivează toate pluginurile
Dacă niciuna dintre soluțiile de mai sus nu a funcționat, este posibil ca această eroare să fie cauzată de un anumit plugin. De asemenea, este posibil ca mai multe pluginuri să nu interacționeze bine între ele. Din păcate, nu există o cale ușoară de a descoperi ce se întâmplă. Trebuie să dezactivezi simultan toate pluginurile WordPress.
Dacă nu poți accesa zona de administrare WordPress – WP-Admin, trebuie să știi că există două metode de dezactivare a pluginurilor. Prin FTP (ori cpanel – manager fișiere) sau prin phpMyAdmin (o cale mai complicată).
Prin FTP (ori cpanel – manager fișiere) – calea cea mai ușoară: În interiorul folderului wp-content, vei vedea un folder numit plugins. Aici stochează WordPress toate pluginurile instalate pe site. Fă click dreapta pe folderul plugins și selectează Rename (redenumire). Schimbă numele de plugins în orice altceva; de ex. plugins.dezactivate. Astfel, toate pluginurile vor fi dezactivate automat. De obicei, această metodă este utilizată atunci când nu poți accesa zona de administrare. În cazul în care problema a fost cauzată de pluginuri, atunci ar trebui să reușești să te conectezi la zona de administrare WordPress. Odată ce ai reușit să te conectezi, redenumește plugins.dezactivate înapoi în plugins. Acum poți activa pe rând, câte un plugin, până când site-ul va da eroare. Atunci vei ști exact care plugin a cauzat problema. Șterge pluginul și raportează eroarea autorului pluginului.
-
Reîncarcă fișierele core (Core Files)
Dacă pluginurile nu au rezolvat internal server error, atunci ar trebui să încarci din nou folderele wp-admin și wp-include. Acest lucru NU va elimina informațiile existente pe site, dar poate rezolva problema în cazul în care un fișier a fost corupt. Mergi pe WordPress.org și descarcă ultima versiune WordPress (folder .zip). Dezarhivează folderul pe computer. Vei găsi folderul wordpress. Conectează-te prin FTP sau cpanel – manager fișiere. Accesează folderul rădăcină – root – al site-ului. Acesta este folderul care conține folderele wp-admin, wp-include, wp-content. Aici trebuie să încarci folderele curate (de pe computer) – wp-include și wp-admin. Vei fi întrebat dacă dorești să suprascrii fișerele. Selectează suprascriere (overwrite) și apoi selectează “Utilizați întotdeauna această acțiune” (Always use this action). Vei înlocui, astfel, fișierele vechi WordPress cu copii noi, curate. Dacă fișierele vechi WordPress au fost corupte, atunci acest pas va remedia internal server error.
-
Contactează providerul de găzduire (host)
Dacă niciuna dintre metodele prezentate mai sus n-a avut rezultat, contactează providerul de găzduire pentru a verifica jurnalele serverului și vei găsi cauza principală a erorii.
Erorile de sintaxă în WordPress (Syntax Error)
Această eroare apare de obicei atunci când adaugi fragmente de cod în WordPress și ai pierdut accidental ceva sau codul are sintaxa incorectă. Acest lucru va duce la o eroare PHP și vei vedea o notificare precum:
Parse error- syntax error, unexpected $end in /public_html/site/wp-content/themes/themamea/functions.php on line 170
Mesajul de eroare ar indica eroarea de cod, locația scriptului în care a apărut eroarea și numărul liniei. Pentru a remedia această problemă, va trebui să corectezi sintaxa. De cele mai multe ori poate fi un caracter în plus sau în minus. De exemplu, virgula sau punct și virgula sau ghilimelele.
De obicei, aceste erori pot face ca site-ul să fie inaccesibil. Dacă nu reușești să modifici eroarea din Appearance – Editor teme, atunci va trebui să te conectezi prin ftp sau cpanel – manager fișiere și să cauți exact fișierul cu codul problemă pentru a-l putea modifica.
Error Establishing a Database Connection
Primești această eroare deoarece WordPress nu poate stabili o conexiune cu baza de date. De obicei, aceasta apare atunci când un utilizator a introdus greșit sau a modificat incorect baza de date, numele de utilizator al bazei de date și parola bazei de date (database host, database username, database password). Serverul nu poate răspunde sau baza de date ar putea fi coruptă.
Înainte de a face modificări la baza de date, fă un backup.
Verifică dacă problema apare atunci când accesezi site-ul, dar și pentru zona de administrare – wp-admin. Dacă mesajul de eroare este același pentru ambele pagini “Eroare la stabilirea unei conexiuni cu bază de date”, treci la pasul următor. Dacă primești o altă eroare pe wp-admin, de exemplu, ceva de genul “Unul sau mai multe tabele de baze de date nu sunt disponibile. Probabil că baza de date trebuie să fie reparată “, atunci trebuie să repari baza de date.
Poți face acest lucru adăugând următoarea linie în fișierul wp-config.php:
define (‘WP_ALLOW_REPAIR’, true);
Odată adăugată această linie, poți vedea setările accesând această pagină: http://www.siteultau.ro/wp-admin/maint/repair.php
Utilizatorul nu trebuie să fie conectat pentru a accesa această funcție. Mai ales că, de cele mai multe ori, utilizatorii nu se pot conecta atunci când baza de date este coruptă. Odată ce ai terminat de reparat și optimizat baza de date, șterge linia (indicată mai sus) din wp-config.php.
Dacă această linie nu rezolvă problema, citește mai departe.
Verifică fișierul wp-config.php
WP-Config.php este cel mai important fișier din întregul WordPress. Aici sunt detaliile pentru ca WordPress să se conecteze la baza de date. Dacă ai schimbat parola de root sau parola de utilizator a bazei de date, atunci va trebui să faci modificări și în acest fișier. Primul lucru pe care ar trebui să-l verifici întotdeauna este dacă ceea ce se află în fișierul wp-config.php corespunde cu modificările.
define(
'DB_NAME'
,
'database-name'
);
define(
'DB_USER'
,
'database-username'
);
define(
'DB_PASSWORD'
,
'database-password'
);
define(
'DB_HOST'
,
'localhost'
);
define (‘DB_HOST’, ‘127.0.0.1:8889’);
Eroarea Upload Image
Uneori, imaginile de pe site dispar, iar în biblioteca Media sunt afișate drept fișiere corupte. Când vrei să încarci o imagine într-o postare utilizând secțiunea de încărcare media, rezultă o eroare. Această eroare apare din cauza permisiunilor incorecte ale fișierelor și folderelor WordPress.
Pentru a stabili permisiunile corecte pentru fișierele de încărcare, se folosește un client FTP, cum ar fi Filezilla sau prin cpanel – manager fișiere.
Site-ul a funcționat bine înainte? Cine a schimbat permisiunile fișierelor? Pot fi mai multe motive: hostul a rulat un upgrade și ceva a determinat schimbarea permisiunilor fișierelor; ai instalat o themă sau un plugin care modifică permisiunile fișierelor.
Conectează-te la FTP și accesează folderul wp-content, click dreapta și selectează permisiunile fișierelor.
Trebuie setate permisiunile fișierelor pentru folderul uploads și toate subfolderele din interiorul acestuia la 744. Dacă setarea permisiunilor la 744 nu pare să rezolve problema, încearcă 755.
Eroarea ”Upload: Failed to Write File to Disk”
Se rezolvă ca în cazul imaginilor (de mai sus), însă permisiunile 755 se aplică pentru folderul wp-content. Apoi repetă pașii și scrie 644 la valoarea numerică. Dacă eroarea persistă, contactează furnizorul de găzduire web și solicită golirea folderului de fișiere temporare. WordPress încarcă mai întâi într-un folder temporar de pe server și după aceea le mută în folderul uploads WordPress. Dacă acest folder temporar este plin sau prost configurat, atunci WordPress nu va putea să scrie fișierul pe disc.
Eroarea ”This site ahead contains harmful programs”
Google marchează un site dacă găsește orice cod suspicios care ar putea fi malware sau troian.
Cum am scăpat eu de malware pe un site wordpress, am scris aici:
Acestea sunt câteva dintre cele mai cunoscute erori pe care le poți întâlni pe wordpress. Te-ai lovit de ele? Cum ai rezolvat? Dacă ai întâlnit alte erori, scrie-mi în comentarii.
1 comment
Super, felicitari pentru articol! Chiar m-ai ajutat, nu stiam cum sa rezolv problema cu Error Establishing a Database Connection. Multumesc mult!