Balconul din povești poate deveni realitate

by Irina Bartolomeu

Pentru mine, balconul trebuie să fie zona aceea de confort și relaxare după orele de muncă. Pe vremea lui Ceaușescu, era interzis să-ți închizi balconul cu geamuri. Imediat după căderea regimului comunist, balcoanele au început să-și schimbe înfățișarea. Ba chiar s-au transformat, mulți proprietari preferând să mărească spațiul din sufragerie sau dormitor prin dărâmarea pereților care despărțeau balconul. Unii au știut să-l amenajeze cu bun gust, alții l-au lăsat în voia sorții, alții l-au transformat într-o cămară ori spațiu de depozitare…

Fac parte din generația părinților care au ales să transforme balconul într-o cămară. Generația care strângea borcan după borcan, conserve, stive de rafturi, dulapuri, sacoșe, ba chiar și saci de cartofi pentru iarnă sau butoaie cu varză și murături. Generația care nu se îndura să arunce nimic pe motivul păstrării unor lucruri de… calitate.

Mulți ani am dus ”lupte” acerbe de argumente și contra-argumente cu mama, încercând să transform balconul în altceva decât cămara care era. Tata a reușit, pentru scurt timp, cu chiu și vai, să-și ”construiască” un colțișor al lui de relaxare. Dar tata nu mai este, iar colțișorul lui a dispărut… Până vara trecută când, căldura insuportabilă din camere ne-a gonit pe toți în… balcon (fiindcă în partea aceea nu bate soarele niciodată). Inclusiv mama, care și-a dat seama cât de util poate fi balconul ca atare și nu pe post de cămară, debara, spațiu de depozitare șamd. Țopăind printre borcane, conserve și butoaie goale, am decis cu toții că trebuie să transformăm balconul.

Aproape toate balcoanele din blocurile construite înainte de ’89 sunt lungi și înguste sau mici și pătrate. După Revoluție apăruseră pe piață zeci de reviste tip Art&Deco, DecoStyle, apoi, odată cu apariția internetului, zeci de site-uri străine cu fotografii și sfaturi de decorare și modernizare. Însă nu întotdeauna se puteau aplica sfaturile destinate unor anumite tipuri de locuințe. Apoi au apărut revistele românești care se adresau în exclusivitate locuințelor noastre.

Până în prezent, am reușit să ”eliberăm” cam 70% din balcon. Restul de 30% înseamnă 2 dulapuri și o etajeră cu rafturi din metal pe care ”tronează” și acum câteva zeci de borcane. Mai mici, mai mari, majoritatea goale. Primii pași au fost făcuți și înseamnă un mare succes. Este spațiu suficient pentru a pune o măsuță cu 2 scaune și alte câteva perne pe jos…  Iar dulapurile pot fi transformate cu ușurință în ceva folositor. Nu mai zic de borcane și cutiile goale de conserve care, cu puțină îndemânare și chef de muncă, pot fi chiar utile la casa omului. Nu-mi spuneți că vă costă mult o astfel de transformare, fiindcă nu costă chiar atât de mult cât credeați.

Haideți să vă explic:

– O masă cu două scaune = 169,97 lei

tarno-masa-scaune-exterior__0137514_PE281792_S4

sursa foto: Ikea.com

– 2 perne pentru scaune = 14,99 x 2 = 29,98 lei

saro-prn-sc-ext-bej__0213549_PE369006_S4

sursa foto: Ikea.com

– o etajeră, sprijinită de unul dintre pereții balconului – pentru plante, cărți, sticle cu vin, alte chestii utile (dacă nu ai dulap căruia să-i scoți ușile și pereții laterali) = 44,99 lei

hyllis-etajera__0217710_PE374967_S4

sursa foto: Ikea.com

– un panou cu două polițe (pentru celălalt perete al balconului; pentru plante și orice altceva ai avea nevoie) = 160 lei

applaro-panou-perete-polite-exterior-maro__0148797_PE307095_S4

sursa foto: Ikea.com

– și nu în cel din urmă rând, deși nu-i obligatoriu, dar cred că ar fi în ton cu celelalte obiecte, dale de pardoseală, din lemn de salcâm (se știe că lemnul ține cald) = 69,99 lei / 10 bucăți (0.90 metri pătrați / bucata; înseamnă o acoperire de 9 metri pătrați; balconul meu, spre exemplu, are 4,30 metri lungime, 1,25 metri lățime, însemnând o suprafață de 5,37 metri pătrați!)

runnen-podea-ext-maro__0247575_PE386853_S4

sursa foto: Ikea.com

runnen-podea-ext-maro__0251014_PE389590_S4

sursa foto: Ikea.com

 

Ce poți face din borcane și conserve, ba chiar și becuri folosite:

pinterest.com
pinterest.com
pinterest.com
pinterest.com

Cum mi-ar plăcea să arate balconul meu în final?

pinterest.com

pinterest.com

Alte idei de transformare a unui balcon:

pinterest.com
pinterest.com
pinterest.com
pinterest.com
pinterest.com
pinterest.com
pinterest.com
pinterest.com
pinterest.com
pinterest.com
pinterest.com
pinterest.com
pinterest.com
pinterest.com
pinterest.com

Multe idei care se pot pune în practică. Gândiți-vă că orice obiect vechi poate fi transformat într-o chestie utilă și chiar frumoasă. Dincolo de design și frumusețe, puneți accent și pe practic.

Iar acum, socoteala obiectelor înșirate mai sus: 169,97 + 29.98 lei + 44,99 + 160 + 69.99 = 474,93 lei (toate acestea se pot găsi la Ikea). Deci, cu maximum 500 de lei schimbi total aspectul balconului tău! Transformi o zonă cenușie într-una modernă, plină de culoare, veselie, relaxare și confort! Și… ce poate fi mai plăcut decât să poți bea cafeaua respirând aerul curat al dimineții și al florilor tale preferate, butonând laptopul, citind o carte sau savurând un pahar de vin, la ceas de seară, alături de cel drag?

Balconul din povești poate deveni realitate!

You may also like

2 comments

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe