Tu ce ți-ai cumpărat cu primii bani economisiți?

by Irina Bartolomeu

A economisi. Eu economisesc, tu economisești, el economisește. Bani. Sună greu, dar nu e imposibil. Când tentațiile sunt la tot pasul, e tare greu să economisești. Chiar și atunci când, vorba ceea, ”ți se pune pata” pe ceva anume. Dar… reziști tentațiilor sau renunți la vise!

Îmi amintesc că tata îmi spunea mereu că, dacă îmi doresc ceva foarte tare, atunci trebuie să economisesc. Îmi dăruise o pușculiță în care adunam toți banii pe care îi primeam de la ei (părinți), bunici, nași. Dar prima pușculiță n-a rezistat prea mult și, după ce am considerat că am adunat suficient, am rezolvat-o cu două lovituri de ciocan. A doua pușculiță a apărut ceva mai târziu, cu puțin înainte de Revoluție, când începuse mania jocurilor pe calculator. Văzusem calculatorul la un coleg de școală și, bineînțeles, îmi doream și eu. ”Câți bani ai adunat până acum?”, m-a întrebat tata atunci. N-aveam niciun ban și nici pușculița. Calculatorul (Sinclair ZX Spectrum) pe care mi-l doream, costa, la vremea aceea, vreo 200$ (cursul $/leu în 1987 era 4,07 lei), adică îmi trebuiau 814 lei, în condițiile în care salariul mediu pe economie era 2872 lei… ”Dovedește-mi, atunci, că poți economisi măcar 100 de lei și mai discutăm”, mi-a mai spus tata. Așa am renunțat să mai ”arunc” banii pe fereastră, pardon, pe gumele turbo, susanul cu miere, ”mingile” din ovăz expandat, vata de zahăr și alte tâmpenii pe care le cumpăram de la colțul blocului, de la femeile cu fuste înflorate. Notam într-un caiețel tot ce puneam în pușculiță. Am adunat bănuț cu bănuț până am ajuns la 100 de lei. Se spune că, dacă îți dorești ceva cu adevărat, tot universul conspiră să-ți îndeplinească dorința. Primii mei bani economisiți. Iar tata s-a ținut de promisiune și a venit cu calculatorul mult dorit. Sinclair ZX Spectrum (procesor pe 8 biti și frecvență 3,5 Mhz!), privit ciudat la vremea aceea și urmat puternic din spate de un alt celebru și frecat la greu, HC-85… Cine și-ar fi imaginat în 1987 cum va evolua lumea computerelor? Angry Birds exista într-o formă primitivă sub numele de Arkanoid. Își mai amintește cineva strategiile folosite pentru a distruge cărămizile? Mi-aduc aminte de nopțile pierdute… Alți prieteni de-o seamă făceau schimburi de sacoșe cu casete cu jocuri… Ai mei la fel. Da, da, imaginați-vă doi oameni în toată firea, trăgând de 2 joistick-uri și eu pe lângă ei, așteptând să termine cu joaca… (Apropo de asta, mai știți cum rulau jocurile? 😉 ) Pe vremea aia mă fascina și programarea. Voiam să înțeleg cum erau făcute jocurile și programele… Basic. Puțin mai târziu am avansat. Pascal. Am mai băgat și șurubelnița încercând să-l fac să nu mai dea “tape loading error”… Apoi a venit și vremea lui 286 (prin vecini!), 386, 586 (construit prin troc avantajos – primul meu telefon mobil contra piese!), AMD K6 la 350 Mhz, apoi K7… până am ajuns, în prezent, la laptop, smartphone, tableta… toate cumpărate prin ceea ce am reușit să economisesc.

Sinclair ZX Spectrum, primul computer cumpărat din primii bani economisiți

La rândul meu, îmi îndemn copilul să economisească. Fiind într-o familie pasionată de tehnologie, era imposibil să nu moștenească și copilul ”microbul” tehnologiei. Am aplicat exact aceeași metodă impusă de tatăl meu. ”Arată-mi că poți strânge 100 de lei și mai discutăm.”, i-am spus. Alocația fiind 84 de lei, a reușit să adune, relativ ușor, banii ceruți. Așa și-a cumpărat prima tastatură din primii lui bani economisiți…

Din păcate, puțini sunt părinții care conștientizează că trebuie să-și învețe copiii să economisească. Iar în școala românească nici vorbă să se desfășoare astfel de cursuri. De aceea, este de apreciat faptul că cineva s-a gândit la un proiect de educație financiară pentru copii. Cei de la BCR au demarat Școala de Bani pe Roți, proiectul național de educație financiară itinerantă, care îi încurajează pe copiii între 7 și 14 ani să învețe cum circulă banii prin lume, cum să facă economii și cum să gestioneze un buget, realizând toate acestea cu ajutorul unor jocuri desfășurate în cadrul atelierelor de educație financiară. Acestea se desfășoară în camionul FLiP, special amenajat pentru a fi și loc de joacă, și sală de curs.

În 2017, FLiP a parcurs aproape 10.000 de km și a ajuns în București, Constanța, Tulcea, Galați, Focșani, Bacău, Vaslui și Piatra Neamț. Peste 7000 de elevi din orașele în care a ajuns camionul au participat la atelierele gratuite de educație financiară într-un singur an. În 2018, camionul a ajuns în comunitățile din Iași, Botoșani, Suceava, Baia Mare și Bistrița. După Cluj-Napoca, FLiP va ajunge în Timișoara, Arad, Oradea, Deva, Alba Iulia și Sibiu.

La invitația BCR, Psihotrop a creat imnul FLiP, care a fost cântat în premieră în cadrul caravanei FLiP din Cluj-Napoca, pe 7 iunie. Totodată, Psihotrop și Școala de Bani vă invită la concursul FLiP your story: ce ai cumpărat din primii bani economisiți? Înscrie-te și tu și poți câștiga o bicicletă Pegas. Înscrierile se pot face până pe 29 iunie, iar câștigătorul este desemnat prin tragere la sorți.

Tu ce ți-ai cumpărat cu primii bani economisiți? 🙂

You may also like

1 comment

Flatfy 01/10/2019 - 16:28

Cred ca numai haine mi as cumpara…

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe