Diana Slav: ”Voiam ca ei să afle câteva din poveștile de aici, să îi fac să plece cu un zâmbet pe buze și cu o impresie generală ceva mai îndulcită despre oraș”

by Irina Bartolomeu

Absolventă de Drept, pasionată de povești, legende, istorie și curioasă din fire; angajată cu program normal la o firmă în domeniu tehnic, legat de activități portuare, Diana Slav se recomandă a fi ”prima generație de “papucară”. S-a născut la mare, ”dar cu părinți veniți din țară. Anul acesta fac upgrade la versiunea 4.0 si deja sărbătoresc”. Primul Tur ”Constanța la Pas” l-a făcut în septembrie 2013. ”Voiam ca ei să afle câteva din poveștile de aici, să îi fac să plece cu un zâmbet pe buze și cu o impresie generală ceva mai îndulcită despre oraș, mai ales că zona istorică era foarte slab ofertantă în acea perioadă și în plin șantier de reconstrucție.”, spune Diana. 

Cum a ajuns să facă proiectul ”Constanța Free Tour / Constanța la Pas”, povestește chiar ea:

Eu sunt genul care pleacă într-o călătorie cu temele făcute. Chiar dacă nu îmi fac un program foarte riguros, am liste și priorități și îmi place să găsesc câteva curiozități despre locul în care ajung și despre împrejurimi. Nu contest că surprizele neplanificate au creat niște amintiri superbe, dar nu vreau să rămân cu regretul că am trecut pe lângă un obiectiv la care aș fi avut acces cu o minimă organizare înainte. Mai intâi am făcut postări găzduite pe alte site-uri, apoi pe un forum dedicat călătoriilor și când, după o vacanță la Roma am scris 10 pagini A4, mi-am dat seama că aș prefera să îmi țin toate impresiile într-un singur loc. Inițial am pornit cu un domeniu gratuit de pe blogspot sub numele de “Hai Hui Stângaci” în 2012 și abia în 2016 am trecut sub domeniu propriu (dianaslav.ro). Încă mai am de updatat transfer de texte, conexiuni cu rețelele de socializare. Și cândva, încă nu știu când, dar știu că este imperios necesar să fac o umbrelă separată pentru domeniul și postările dedicate Constanței, fie despre tururi, fie despre obiective, fie informații utile. Scopul blogului a pornit din dorința de a împărtăși și altora experiențele mele de călătorie. Din 2006 am pornit în călătorii tot mai dese în țară sau în afară și, uneori, am dorit să-mi spun părerea despre unele obiective, cazări sau mici secrete descoperite de noi. Așa am aflat de acest concept de “free tours”, răspândite, în special, în Europa, dar și în restul lumii. Chiar am reușit, la un moment dat, să le ”contabilizez” pe toate într-un articol pe blog.

Recunosc că a fost și o doză de patriotism cumva, fiindcă primul free tour a fost făcut la vecini, în Sofia (2011), ca să aflu că ei, la momentul respectiv, aveau tururi în toate fostele capitale medievale: Varna, Veliko Turnovo și Plovdiv. Iar noi, la acel moment, aveam doar în București și tocmai ce se lansase și în Brasov. Și chiar avem și noi orașe pline de povești (între timp au început să apară și la noi tot mai multe – Iași, Arad, Timișoara, Cluj).

Întâmplarea face (deși se pare că nimic nu e întâmplător) ca eu să am biroul exact în centrul istoric al orașului de mai bine de 10 ani și să îl bat la pas în lung și lat, mai ales în perioada de refacere a peninsulei, schimbând și traseul foarte des. Așa am început să observ diverse detalii, case, uși și să îmi pun întrebări legate de ele. Deși neîngrijite, erau încă extraordinar de frumoase, se vedea că sunt vechi și sigur existau niște povești în spate. Și ne întoarcem la curiozitatea mea permanentă, care m-a făcut să încep să caut răspunsuri la întrebări. Inițial le adunasem pentru sufletul meu, apoi am început să le povestesc și prietenilor care veneau în oraș. Și, la un moment dat, după încă un  free tour în Roma (2012) am început să înțeleg ideea generală a unui astfel de tur și am realizat că peninsula noastră se mulează perfect pe o astfel de idee. Florența a fost scânteia finală, fiindcă acolo am ratat turul de dimineață, așa că ne-am plimbat singuri și am prins turul de după-masă și am putut cupla clădirile pe care le văzusem singură cu poveștile oferite de ghizi.

Așa că m-am aruncat cu capul înainte: ok, nu a făcut nimeni un astfel de tur în Constanța, o să-l fac eu și vedem ce iese. Conștientă că la noi totul se raportează la două sezoane distincte: vara și restul. Complet aeriană la început de cum să fac traseul și cum să împachetez informația. Neștiind cum vor da oamenii de mine încă de la început. Țin minte și acum primul tur făcut după lansarea paginii de Facebook: a fost în septembrie 2013 (pagina fusese lansată în iunie 2013) cu 3 fete din Polonia care lucrau în București pentru 6 luni și voiau să viziteze și prin țară cât mai mult. A fost haotic și foarte slab turul, dar asta o știu doar eu și am realizat acest lucru abia când am început să îmi structurez mai bine traseul și textele.

În momentul în care au apărut recenziile pe Tripadvisor de la turiști străini, au început să vină prietenii la mine foarte curioși ce am de arătat în orașul nostru încât să plece oamenii așa de încântați. Și de aici a pornit scânteia, i-am invitat la un tur. Ei și-au invitat apoi prietenii la alte tururi și apoi a venit cumva natural că ar fi mai simplu să organizez evenimente în care ei să își invite prietenii. Partea aceasta încă este copleșitoare pentru mine, mă onorează și mă responsabilizează extraordinar de mult toți cei care vin la tur la mine și le văd reacția de uimire în timpul turului și mai ales la final:”ia uite, dom’ne, stau aici de un car de ani și nici nu știam pe lângă ce trec” sau “mă simt turistă la mine acasă”.

 

300 de tururi, 2000 de persoane plimbate

 

Din septembrie 2013 și până în prezent a făcut peste 300 de tururi, fiind plimbate aproape 2000 de persoane.

Tururile cu localnici sunt niște tururi eveniment anunțate pe Facebook, regula generală fiind că se fac în ultima sâmbătă a fiecărei luni, tocmai ca să fie o formă frumoasă de plimbare pentru localnici. Cu ei cred că am ajuns la aproximativ 15 tururi. Am început in octombrie 2015 și au fost doar câteva luni în care nu s-au făcut. Recordurile de participare au fost în ianuarie 2016 – 130 de persoane, februarie 2016 – 165 de persoane și o medie de participare de 50-70 de persoane (am deja dispozitiv de amplificare a vocii cu microfon și boxă în talie sau portavoce la nevoie). Recordul de vârstă al unui participant cred că este de 80 de ani. Iar un total aproximativ de localnici plimbați se învârte la aproximativ 1000 de persoane.

De asemenea, nu am luat în calcul perioada de ”școala altfel”, fiindcă mă bucur să fiu solicitată să ofer astfel tururi elevilor, am făcut-o și în 2015, și în 2016, și urmează și acum.

In 2015 m-a bucurat mult că acțiunea s-a suprapus cu o campanie “în pas cu Paul” unde se adunau kilometri și am contabilizat mișcarea.

In 2016 am avut propriul maraton de tururi, o medie de 3 ture pe zi, încheiate cu bronșită, laringită, faringită și un început de pojărel luat de la copii, dar ținut în frâu de medicația pentru alergii de primavară. Aici am avut un total aproximativ de 400 de persoane plimbate în decurs de o săptămână. Aici rezumatul final din 2016.

La tururile pentru turiști, fie ei străini, fie vorbitori de limba română, îmi este greu să fac o estimare. Dar am și aici un record de care îmi aduc aminte cu drag: la un moment dat, în august 2015, a venit o navă de croazieră de capacitate mare. Am început să primesc mailuri de solicitări încă din ianuarie și s-au indesit cu cât s-a apropiat perioada. S-au adunat atunci, individual veniți, 40 de persoane, pentru mine un record la acel moment. Albumul foto poate fi văzut aici

Aș rotunji undeva la peste 300 de tururi din 2013 până în prezent și probabil 1500-2000 de persoane deja plimbate.”

 

”Românii sunt percepuți ca oameni prietenoși, calzi, săritori,
gata să ajute dacă pot”

 

În 2016, Diana Slav a obținut ”Certificate of excellence” de la Tripadvisor pentru ”Constanta Free Tour”, pe baza impresiilor turiștilor, distincție care o onorează și o responsabilizează totodată. ”Față de tur întotdeauna a fost o reacție extraordinar de pozitivă, fiind și combustibilul care m-a motivat să merg mai departe. Față de Constanta, țin minte că, în primul an de tur, când încă era șantier reabilitarea zonei vechi peninsulare, am avut ocazia să plimb o persoana de decizie în planificarea excursiilor la o companie de croazieră.Și a realizat că avem un potențial urias, lucru pe care îl menționează foarte mulți turiști; triști față de situația multor clădiri declarate monument istoric. Față de România este o reacție de surpriză plăcută și față de români. Fiindcă, pe de o parte, cam toată lumea vorbește o engleză de bază cât să poarte o conversație minimalistă și, în general, românii sunt percepuți ca oameni prietenoși, calzi, săritori, gata să ajute dacă pot.”, spune Diana.

A cunoscut și a plimbat, deopotrivă, tineri porniți cu rucsacul în spate să descopere lumea, dar și pensionari. I-ar plăcea să adune poveștile frumoase aflate de-a lungul timpului. ”Fiindcă, de cele mai multe ori, ajungem să stam de vorbă despre diferențe și asemănări culturale, să ne cunoaștem mai bine. Sunt oameni foarte curioși, foarte prietenoși, foarte deschiși la a cunoaște cu adevărat o zonă. Am avut un cuplu din Papua Noua Guinee care își aniversa 50 de ani de căsătorie aici, un cuplu de australieni care făcuse traseul Dunării pe bicicleta, un austriac care făcuse traseul Dunarii la pas în aprox. 3 luni, mulți tineri (de cele mai multe ori din SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă), care făceau un tur al Europei sau doar al zonei balcanice și călătoreau între 3 și 8 luni, și chiar un american care își planificase ca în următorii 2 ani să acopere tot globul, era cadoul lui pentru el, pentru vârsta de 30 de ani; după ce, la 25, își făcuse cadou un tur al tuturor parcurilor naționale din SUA. 

Voi avea la finalul lunii mai un grup de oameni la plimbare – promoție a facultății de electrotehnică din Iași, 1965, dacă nu mă înșel, acum pensionari cu vârste între 74 și 78 de ani. Se adună în fiecare an, de fiecare dată în alt oras, undeva unde locuiește unul din ei. Anul acesta este Constanța, anul trecut a fost Brașov, anul viitor va fi Suceava, dar au făcut întâlniri și în orașe din afara țării: Hamburg, Budapesta etc. Extraordinar de frumos organizați, un grup unit, în care și soțiile au devenit prietene de-a lungul timpului. Mi-au dat o stare de bine încă din mailul de contact, fiindcă deja ne-am întâlnit pentru o  primă discuție.

Cazinoul este întotdeauna în topul turiștilor

 

Un top 5 al Dianei cu cele mai frumoase zone/obiective din Constanța include Stradela Vantului, Strada Nicolae Titulescu, Strada Dianei, clădirea care găzduiește acum Muzeul Popular de Artă, situl arheologic de lângă Catedrala Petru și Pavel. ”Pentru a afla de ce, îi aștept cu drag pe toți pasionații de povești frumoase să mă însoțească într-un tur. Din fericire, zic eu, preferințele turiștilor nu coincid cu ale mele și eu încerc cât pot să nu-i influențez cu preferințele mele. Cazinoul este întotdeauna în topul turiștilor și pe bună dreptate, fiindcă este reprezentativ pentru oraș. De asemenea, Moscheea Carol, fiindcă este singurul loc din peninsulă, care oferă priveliște panoramică. Casa cu Lei va impresiona întotdeauna ca și clădirea care adăpostește acum Muzeul Național de Istorie și Arheologie.”, continuă Diana.

”Prezența în social media este esențială”

 

Pentru Diana, ”prezența în social media este esențială”. Spune că fără ea nu ar fi existat, nu ar fi ajuns la oamenii dornici de astfel de tururi. ”Am început cu pagina de Facebook, care, în continuare, este des folosită pentru mesagerie și stabilire de noi tururi. Apoi a venit Tripadvisor care îi convinge pe oameni să mă contacteze pe Facebook, email sau telefon. Chiar recent cineva m-a contactat și prin mesageria de instagram. De anul trecut am început să primesc solicitări și de la agenții de turism sau alte firme, chiar și diverse instituții, ceea ce mă bucură foarte mult. Iar anul acesta mai bifez o premieră, Hotelul Sulina din Mamaia le va oferi turiștilor de la un eveniment și un tur cu mine.

În 2015, Diana Slav a participat la un proiect Erasmus+ pe teme de mobilitate si tineri. ”O organizație non profit în oraș primise invitație de participare la un proiect PULSE (P.U.L.S.E. (Produse, Use, Learn, Share and Experience) – Mobility of Youth Workers & Instruire și pregătire pentru creare model hărți tip USE IT Travel Cities.  A fost o săptămână în Split, Croația, dar am ales să îmi iau zbor cu câte o zi înainte și după proiect, tocmai ca să apuc să și văd un pic din oraș. A fost o experiență extraordinară, fiind un grup de aprox. 25 de persoane din Croația, Italia, Spania, Franța, România, Norvegia. Au fost multe proiecte interactive, s-a lucrat mult în echipă, s-a făcut schimb de informații și bune practici, pe teme de voluntariat și implicarea tinerilor în acțiuni de voluntariat. Și abia spre final s-a ajuns și la acel model de hartă Use-It (made by locals for young travellers – facut de locanici pentru tineri calatori), idee care mi se potrivea mie ca o mănușă și pentru care m-au și invitat cei de la organizația din România să particip. Mi-a plăcut în primul rând faptul că am călătorit, am cunoscut o țară nouă, că am avut ocazia să cunosc și alte sisteme de organizare și de acționare / implicare, pentru că unii dintre participanți, organizațiile din care făceau ei parte aveau deja vechime în acțiunile cu tinerii, în implicarea și mobilizarea lor și ne-au oferit câteva concluzii și sfaturi utile. Mă va ajuta cu siguranță, fiindcă nu am renunțat la ideea de a crea o astfel de hartă; are câteva caracteristici cu care rezonez extrem de mult. De altfel, acel tip de hartă poate fi descărcat și în format pdf. Eu le-am descărcat pe toate și le-am folosit în multe din călătorii, deoarece oferă informații, recomandări și ponturi de la localnici; am ajuns, astfel, să văd locuri și să aflu povești care nu se găsesc în ghidurile clasice (Milano, Bologna, Brugges, Gent, Split).

Pe Diana Slav o găsiți pe InstagramFacebookTripadvisor & blog.

*foto din colecția personală Diana Slav

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe