Vei fi acolo?

Zilele trecute, când am anunțat aici, pe blog, că sunt ambasadoare de brand pentru Editura ALL, v-am întrebat ce ați schimba în viața voastră dacă vi s-ar da ocazia să vă întoarceți în trecut. Pentru că exact ăsta este subiectul cărții lui Guillaume Musso, “Vei fi acolo?” din colecția Strada ficțiunii.

A te întoarce în trecut și a încerca să-ți schimbi destinul înseamnă haos. Pentru că orice acțiune generează o altă acțiune și niciodată nu e la fel. Teoria haosului provenea, inițial, din științele exacte (matematică și fizică); primul care a dat termenului “haos” un statut fiind matematicianul James Yorke. Ulterior a apărut și în predicțiile meteorologice, dar și în alte sisteme ce prezintă fenomene de instabilitate; de aici și termenul “butterfly effect”. Se spune că bătăile de aripi ale unui fluture pot determina o serie de schimbări în atmosferă, care să întârzie, să accelereze sau să anuleze o tornadă la câteva sute de kilometri distanță.

Dar să ne întoarcem la cartea lui Musso, în strânsă legătură cu teoria haosului. 20140829_103346Personajul principal, Elliott, un chirurg din San Francisco, în vârstă de 60 de ani, căruia îi este teamă de moarte, “teama de ce-l aștepta dincolo” are o singură dorință: s-o mai vadă o dată pe Ilena, femeia pe care a cunoscut-o în metrou și de care s-a îndrăgostit nebunește, dar care murise în urmă cu 30 de ani… Întâlnirea cu un bătrân cambodgian îi va schimba cursul vieții. Darul, 10 pastile care îl vor trimite înapoi în timp, în urmă cu 30 de ani. Reușește să-și salveze femeia iubită și, deși știe că acțiunile sale vor avea urmări, Elliott va face tot posibilul ca acestea să nu-i modifice prezentul. “Lupta unui om cu sine însuși, în două momente diferite ale vieții.” accentuează Musso, dezvăluind cât de puternică poate fi iubirea în discuția dintre Elliott de 30 de ani și Elliott de 60 de ani:

– Cât de departe ești dispus să mergi pentru a o salva pe Ilena?

– Oricât de departe e nevoie, răspunse Elliott, fără nicio ezitare.

– La ce ești dispus să renunți?

– La orice.

– Atunci aș avea o idee…

O idee cu trei condiții și, bineînțeles, lucrurile se vor complica, iar Elliott nu le poate anticipa. Pentru că “jocul cu trecutul are un preț.

Capitolele sunt scurte și precedate de câte un motto scris de un alt scriitor ori personalitate dintr-un alt domeniu, precum Woody Allen, Albert Einstein, Milan Kundera etc.: “Trecem prin prezent legați la ochi (…). Abia mai târziu, când ni se dă la o parte legătura și ne cercetăm trecutul ne dăm în fine seama de cele trăite și le înțelegem sensul.” Milan Kundera

Când am citit cartea, mi-am amintit și de filmul “Butterfly effect”, un thriller cu nenumărate răsturnări de situație, întoarceri în timp și acțiuni dezastruoase. La fel de incitantă este și cartea lui Musso. Momentele de suspans și dialogurile sunt atât de bine construite încât te fac să n-o lași din mână până n-o termini. Finalul este imprevizibil. Trebuie s-o citiți!

Ce aș fi făcut eu? Nu știu. Mai întrebați-mă peste 30 de ani.  🙂

Acest articol a fost citit de 15731 ori

Articole asemănătoare

3 comentarii pentru “Vei fi acolo?

  1. Nu e prima data cand citesc lucruri frumoase despre cartea asta. Pe mine ma pasioneaza intrebarile de genul “Cum ar fi daca…?” si cred ca mi-ar placea sa citesc “Vei fi acolo”. Daca mai spui si ca are un final imprevizibil, m-ai facut si mai curioasa 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.