#RomaniaConteaza

by Irina Bartolomeu

enescufestival

Motto: “Mi-am slujit ţara numai cu armele mele: pana, vioara, bagheta.” (George Enescu)

Aveam o prietenă care stătea cu un etaj mai sus. Era la liceul de muzică şi se pregătea intens pentru admiterea la Conservator. Când studia la vioară, tata spunea: „Linişte! Ascultaţi ce frumos cântă!”. A intrat la Conservator, însă, după primul an de facultate, a plecat din ţară. Cu tot cu vioară.

Un strop de magie şi vioara sună din nou. Pentru că fiecare ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional “George Enescu” îmi aminteşte de prietena mea şi de vioara ei. De George Enescu am auzit prima oară de la tata, el însuși coordonator al antologiei “Gânduri închinate lui Enescu”. Tot de la el aveam să învăț și sunetul fiecărui instrument, iar dintre toate, vioara este cea care mi-a rămas în suflet. Și Enescu… Între 6 și 27 septembrie se va desfăşura cea de-a XIV-a ediţie a  Concursului Internațional” George Enescu”, prima organizată separat de Festival. Pentru această ediție s-au înscris în competiție 240 de tineri artiști din 36 țări de pe 5 continente. Concursul cuprinde patru secțiuni competiționale: Vioară, Violoncel, Pian și Compoziție; probele de concurs se vor desfăşura la Ateneul Român și la Universitatea Națională de Muzică București, iar galele finale, cu laureații,  la Ateneul Român, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu.

Încă de la primele ediţii și mai ales după Revoluţie, Concursul Internațional “George Enescu” a devenit una dintre cele mai valoroase manifestări culturale care au plasat România pe harta competiţiilor de muzică clasică recunoscute în cele mai înalte foruri internaționale de specialitate.  La prima ediţie (1958), popularitatea Concursului a fost atât de mare încât şi-au anunţat participarea peste 60 de candidaţi pianişti, 30 de violonişti şi 12 cupluri pentru sonata a III-a. Iar Gala laureaţilor Concursului Internaţional “George Enescu” a stârnit un mare interes, pianistul Li Min-Chan fiind cel care avea să câştige Premiul I, tânăr care, în urmă cu un an, obţinuse premiul al treilea la Competiţia Internaţională pentru Pian din Praga. La secţiunea vioară, Ştefan Ruha din România şi Solomon Snitkovski din URSS au obţinut Premiul I, iar la interpretarea Sonatei a III-a de George Enescu, Premiul I a fost acordat cuplului de muzicieni Valentin şi Ştefan Gheorghiu. Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiţei, Ana Țifu sunt doar câțiva dintre cei mai apreciaţi muzicieni români la nivel internaţional care au debutat ca laureaţi ai Concursului Internaţional “George Enescu”. Dar şi importanţi artişti străini s-au afirmat datorită Concursului George Enescu; celebra pianistă Elisabeth Leonskaja, supranumită astăzi “Marea Doamnă a Pianului”, obţinând în anul 1964 Premiul I la secţiunea dedicată pianului din cadrul Concursului Enescu.

Mai trebuie să menţionez faptul că prestigioasa Academie de Muzică din Viena va oferi laureaţilor acestei ediții a Concursului posibilitatea participarii în cadrul unui master-class cu mari muzicieni ai lumii, la Viena. De asemenea, pianistul Jean-Claude Pennetier, prezent în ediţia 2013 a Festivalului Enescu, dar și membru în juriul Concursului, va susţine un recital extraordinar în cadrul acestei ediţii a Concursului, alături de o pianistă de origine română cu renume internaţional, Mara Dorescu. Iată câteva motive pentru care #RomaniaConteaza. Chiar contează pentru ţara noastră!

Pentru a arăta importanţa Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, organizatorii au realizat o campanie inedită de clipuri video cu laureaţi ai Concursului Enescu. Ei dovedesc de ce #RomaniaConteaza. Pentru că “muzica trebuie să pornească de la inimă şi să se adreseze inimii” cum bine spunea marele George Enescu… Ei au reuşit!

Urmăriţi două astfel de testimoniale:

Celelalte testimoniale le puteţi vedea pe canalul de YouTube dedicat. Bineînţeles, îi puteţi urmări şi pe pagina de Facebook, pe Twitter, dar și pe Instagram.

 

You may also like

1 comment

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe