Când eram mică, îmi doream să mă fac critic de film. Am crescut cu filmele care rulau pe video, traduse de inegalabila Irina Margareta Nistor, filme care se dădeau pe sub mână și care ne transformau sufrageria, sâmbătă de sâmbătă, într-o adevărată sală de cinema. Țin minte că tata aducea mereu completări pentru filmul vizionat: ce regizor a fost, ce alte filme a mai regizat, actorii și premiile obținute, iar subiectul filmului era dezbătut până-n pânzele albe. Așa i-am învățat pe clasici – Antonioni, Bergman, Fellini, Forman, Visconti, Kieślowski, Wajda, și-apoi pe regizorii noului val cinematografic (prezenți chiar pe lista filmelor de vizionat pentru admitere la UNATC!) -vizionând și citind – obicei continuat și în prezent prin filmele de artă și prezența la festivalurile de filme (TIFF, Festivalul Filmului European). Că n-am mai ajuns la UNATC și m-am îndreptat spre jurnalism, e o altă poveste.
Până acum câteva zile aveam posibilitatea să vizionăm filme pe două platforme online: Netflix și HBOgo. La ambele am abonament de aproximativ un an. Însă filmele prezente aici sunt, mai degrabă, filme comerciale. Prea puține filme de Oscar, prea puține filme premiate la Cannes ori la alte festivaluri, prea puține filme europene, prea puține filme despre care să spui, la final, ”Da, dom’le, mi-a plăcut, ăsta-i chiar un film atipic! Hai să vedem ce filme a mai făcut regizorul ăsta!”.
Însă, recent, s-a lansat prima platformă de streaming ce continuă online experiența de festival: TIFF Unlimited – un produs unic atât în România, cât și în rândul festivalurilor din Europa Centrală și de Est. Este exact platforma care oferă ceea ce căutam: adevărata cultură cinematografică! Și motivul principal pentru care ar trebui să te abonezi la TIFF Unlimited. Filme din toată lumea, premiate la marile festivaluri de film, mari regizori – precum Lars Von Trier cu a sa Melancholia, drama metafizică a sfârșitului lumii și care a stârnit ceva ”gălăgie” la momentul apariției pe ecrane, regizorul prea puțin înțeles și, totuși, obligatoriu de despicat în 14 de pretendenții la UNATC; Pedro Almodovar – cu o listă infinită de premii obținute – Oscar, Cannes, Globul de Aur, Cesar, Goya – prezent aici cu ”Pielea în care trăiesc”, un film în care joacă Antonio Banderas, film recompensat cu 6 premii; ori Purcărete, unul dintre marii noștri regizori de teatru, prezent pe TIFF Unlimited cu ”Undeva la Palilula”.
Studiind platforma TIFF Unlimited, mi-a mai atras atenția filmul biografic ”Neruda” (2016, regizor Pablo Larraín). Pablo Neruda a fost poet, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1971, dar și om politic. Am citit cartea sa de memorii, ”Mărturisesc că am trăit”, care include și perioada sa politică; de aceea este o bună ocazie de a vedea transpunerea pe ecran (filmul bate cartea sau invers?), mai ales că regizorul este tânăr și fascinat de filmele lui Hitchcock & Tarkovski, după cum a mărturisit ziarului The Guardian. Ori ”Generația Woodstock” – trei zile care au definit o generație. Ce s-a întâmplat acolo, de fapt? A fost o mișcare socială sau o revoluție culturală? De văzut.
Când timpul nu-ți permite să ajungi la TIFF sau ajungi și nu reușești să vezi toate filmele pe care ți le-ai dori, iată, deci, un alt motiv să-ți faci abonament la platforma online TIFF Unlimited. Sau când prețul de la cinema este prea mare, când cei din sală foșnesc pungile de popcorn, când ceva îți dă de gândit și vrei să revezi o secvență, îți aduci sala de cinema la tine acasă. La prețul corect pentru filmele oferite: 17 euro (3 luni), 35 de euro (6 luni), 65 de euro (1 an).