Maestre, sublim!

by Irina Bartolomeu

Doi dintre laureații Concursului Internațional “George Enescu”, violonistul Alexandru Tomescu și pianistul Amir Tebenikhin au deschis, în premieră, aseară, la Ateneul Român, ediția din acest an a evenimentului muzical. Concertul a inclus, în prima parte, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului George Enescu: Rapsodia Română nr. 1 în la major op.11, dirijor Li Haoran. Toți cei din Orchestra Filarmonicii au cântat minunat, implicarea lor în actul muzical fiind totală. Am avut senzația, nu de puține ori, că toți respirau la unison. Priveam violoniștii, parcă o mână nevăzută mișca toate arcușurile în același timp; la fel și trompetiștii… Fiecare avea rolul său bine definit în orchestră, dar în ansamblu, toți se integrau într-un act muzical unic. Pentru că ”muzica porneşte de la inimă şi se adresează inimilor”, spunea şi credea cu toată tăria George Enescu”, a spus jurnalistul Cătălin Sava, amfitrionul concertului de deschidere a Concursului Internațional ”George Enescu”.

A urmat Alexandru Tomescu, violonistul care a fascinat publicul. A interpretat, împreună cu minunata Orchestră a Filarmonicii ”George Enescu”, Concertul pentru vioară și orchestră în mi minor op. 64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy. Conducerea muzicală a fost asigurată de tânăra Donka Miteva din Bulgaria, laureată a Concursului Internațional de dirijat ”Jeunesses Musicales”. Născut pe 15 septembrie 1976, Alexandru Tomescu a debutat la 9 ani, ca solist al Orchestrei Simfonice din Constanța și a efectuat primul turneu în străinătate, în Germania și Austria. În septembrie 2007, Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702. Vioara Stradivarius-Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, e considerată a fi una dintre cele mai bine conservate viori create în 1702 de celebrul Antoni Stradivari. Cu o stăpânire magnifică a arcușului, Alexandru Tomescu a ținut sala întreagă a Ateneului cu respirația tăiată. Violonistul a fost aplaudat minute în șir, iar la rândul său, a mulţumit publicului interpretând “Lăutarul” din “Impresii din copilărie” de George Enescu, una dintre piesele sale preferate, după cum a declarat pe scena Ateneului Român.

Ultima parte a concertului de deschidere a Concursului Internațional a prilejuit întâlnirea publicului român cu pianistul Amir Tebenikhin din Kazahstan, care a interpretat Concertul pentru Pian şi Orchestră în La Minor op.16 de Edvard Grieg, alături de Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, dirijată de Jiao Yang din China, și el laureat “Jeunesses Musicales” 2014.  La final, pianistul kazah a interpretat o piesă din ţara lui natală, The Legend of Dombra şi o Rapsodie de Franz Liszt.

Până pe 27 septembrie, 240 de tineri artiști din 36 țări de pe 5 continente vor concura pentru premiile ediției din acest an a Concursului Internațional George Enescu, în valoare de 100.000 de euro. Prestigioasa Academie de Muzică din Viena va oferi laureaţilor acestei ediții a Concursului posibilitatea participării în cadrul unui master-class cu mari muzicieni ai lumii, la Viena.

bisconcert-enescu

bisconcert-enescu3

bisconcert-enescu5

bistomescu2

bisamir

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe