Guillaume Musso, un maestru al suspansului

”Viitorul, fantomă cu mâinile goale, care promite totul și n-are nimic.” Victor Hugo

Guillaume Musso este, fără îndoială, un maestru al suspansului. După ce-am citit aproape jumătate din ”Mâine”, am avut senzația că Musso este obsedat de ideea întoarcerii în trecut, tema regăsindu-se și în ”Vei fi acolo?”, despre care am scris aici. Însă, ceea ce veți găsi în ”Mâine” trece de domeniul fantasticului.

Până unde puteai dejuca planurile destinului fără a fi pedepsit? Care va fi prețul pe care îl va plăti pentru că a vrut să sfideze legile timpului și să scape de fatalitate?

Personajul principal este Matthew Shapiro, profesor de filosofie. Locuiește la Boston, și-a pierdut soția într-un accident de mașină și își crește singur fetița. Emma Lovenstein locuiește la New York și încă își mai caută bărbatul vieții ei. ”Ea nu cunoscuse niciodată acea fericire familială, acea liniște care emana din acei oameni, iubirea care circula liber de la unul la celălalt. De ce? Ce îi lipsea ei de nu avea acces la o asemenea fericire?” Un laptop vechi le va schimba cursul vieții. Își vor da întâlnire într-un restaurant însă nu se vor întâlni niciodată. O întoarcere în timp, o altă dată și o cursă contra cronometru pentru aflarea adevărului.

”Până unde putem merge din dragoste? Până departe. Foarte departe. Există însă o limită dincolo de care puține persoane sunt gata să se aventureze. Kate (nevasta lui Matthew, n.r.) o trecuse.”

Matthew și Emma își vor da seama cât de ascunse sunt căile Domnului:

”Adevărurile pe care nu vrem să le aflăm sunt tocmai cele pe care ar trebui să le știm.” Proverb chinezesc

Nu vă spun mai multe pentru a nu vă strica plăcerea lecturii. Eu, cel puțin, abia aștept să trec la următoarea carte scrisă de Musso. Nu degeaba romanele sale au fost traduse în 37 de țări și s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare. În România, cărțile lui Musso sunt publicate de editura ALL.

Guillaume Musso a debutat în 2001, cu romanul Skidamarink. Ideea romanului care i-a adus celebritatea (Et Après, 2004) i-a venit după ce a trecut printr-o experienţă terifiantă: la douăzeci şi patru de ani, a suferit un grav accident de maşină, care l-a făcut să reflecteze la sensul vieţii şi la posibilitatea ca ea să se sfârşească pe neaşteptate. Următoarele sale romane – Sauve-moi (2005), Vei fi acolo? (Seras-tu là?, 2006; Editura ALLFA, 2010), Parce que je t’aime(2007), Je reviens te chercher (2008), Ce-aş fi eu fără tine? (Que serais-je sans toi?, 2009; Editura ALLFA, 2011), Fata de hârtie (La fille de papier, 2010; Editura ALLFA, 2012),Chemarea îngerului (L’appel de l’ange, 2011; Editura ALLFA, 2013), După șapte ani… (7 ans après…, 2012 ; Editura ALLFA, 2013) – au fost la fel de bine primite de public, unele fiind în curs de adaptare cinematografică.

20150222_112133

 

 

Acest articol a fost citit de 7872 ori

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.