Conform Eurostat, în România, 82,5% din elevii de liceu învață limba franceză la școală. În ceea ce privește Uniunea Europeană, franceza este pe locul 2 în topul celor mai studiate limbi străine.
De ce limba franceză?
- Este una dintre cele mai frumoase și armonioase limbi. Cuvintele curg de parc-ar fi un cântec… Sur le pont d’Avignon, l’on y danse… ori Parlez-vous français? / La langue d’amour et de l’été. Se învață ușor, reguli puține și fixe. Franceza are două aspecte care o apropie de limba română: baza latină şi influenţa culturală.
Îmi amintesc că, în liceu, am învățat franceza datorită unui profesor tare exigent. Avea pretenția să știm conjugările dumnezeiește, de ajunsesem să le visez și noaptea. Parle, parles, parle, parlons, parlez, parlent. Simplu, verb din prima grupă, parler – a vorbi, indicativ prezent. Dar n-am învățat-o de frică, ci, pur și simplu, pentru că mi-a plăcut. Nicio altă limbă străină nu a fost atât de iubită precum franceza. Nici engleza, nici italiana nu au fost aproape de sufletul meu.
- Este una dintre cele trei limbi oficiale ale Uniunii Europene (alături de limba engleză și limba germană)
- Descoperi un întreg univers cultural. Istoria și cultura Franței au influențat o bună parte din istoria și cultura Europei, în special Secolul luminilor. Să nu uităm că unii dintre cei mai mari gânditori ai lumii au scris în limba franceză. Trebuie menționat și faptul că limba franceză ne ajută sa învățăm alte limbi în special limbile latine, dar și engleza. Și, ca un fapt divers, știai că… franceza a fost limbă oficială în Anglia pentru mai mult de 300 de ani? Din 1066, odată cu cucerirea ei de către normanzi și până în 1362, odată cu adoptarea de către Parlamentul Angliei a Actului Dezbateri în Engleză (Pleading in English Act / Statue of Pleading), când limba franceză a fost înlocuită cu limba engleză…
- Un atu pentru cariera profesională. În România există tot mai multe companii care sunt fie companii franceze, fie lucrează cu sau pentru piața franceză. Pentru buna desfășurare a activității lor, aceste companii au nevoie de vorbitori de limbă franceză.
Mie mi-a fost de folos mereu, atât în activitatea de documentare pentru realizatorii de emisiuni, cât și pentru articolele de pe blog. În plus, 8 ani de franceză și-au spus cuvântul atunci când am urmat un curs de proprietate intelectuală, online, în limba franceză, organizat chiar de OMPI / WIPO (L’Organisation Mondiale de la Propriété Intellectuelle), util și astăzi. - Este utilă în călătorii. Franceza este vorbită în mai multe țări din Europa, cum ar fi Franța, Belgia, Elveția, Luxembourg, Monaco, Liechtenstein, în America de Nord – Canada, în Asia – Vietnam, Cambodgia, Africa – Senegal, Camerun, Coasta de Fildeș, Maroc, Algeria, Tunisia etc. În unele dintre aceste țări, franceza este mai răspândită și mai utilă decât engleza.
Franceza mi-a fost de folos la Bruxelles, în excursia de informare organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România. În instituțiile europene, pe stradă, în mijloacele de transport, la restaurante, în parcuri și magazine, mi-a fost dat să aud, să citesc, să înțeleg și să vorbesc în limba franceză.
Vorbitorii de franceză pot beneficia de sprijinul Agenției universitare a Francofoniei, organizație internațională care promovează francofonia universitară, angajată în dezvoltarea societății. Astfel, Agenția universitară a Francofoniei oferă studenților stagii profesionale, organizează apeluri la proiecte care le sunt destinate, dar și diverse concursuri și festivaluri. În plus, elevii vorbitori de franceză pot opta pentru o formare francofonă unde vor învăța disciplina dorită în limba franceză:
- Științe economice și gestiune: Universitatea Babeș – Bolyai – UBB, Universitatea de Vest din Timișoara – UVT, Universitatea Valahia din Târgoviște și Academia de studii economice din București;
- Inginerie: Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică de Construcții București – UTCB, Universitatea din Pitești;
- Științe Umaniste și Sociale: Universitatea din București – UB, UTCB, UBB, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea « Alexandru Ioan Cuza » din Iași – UAIC, UVT, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea « Lucian Blaga » din Sibiu, Universitatea din Craiova, Universitatea din Pitești, Universitatea Ovidius, Universitatea Valahia din Târgoviște, Universitatea Petru Maior, Universitatea « Dunărea de Jos » din Galați, Universitatea « Vasile Alecsandri » din Bacău, Universitatea « Stefan cel Mare » din Suceava, Universitatea Politehnica din Timișoara;
- Drept și științe politice: UBB, UB, Universitatea din Craiova;
- Medicină și Veterinară: Universitatea de medicină și farmacie « Iuliu Hațieganu » din Cluj-Napoca, Universitatea de medicină și farmacie « Grigore T. Popa » din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie « Victor Babeș » din Timișoara, Universitatea de Vest « Vasile Goldiș », Universitatea de științe agronomice și Medicină Veterinară din București, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
Câte sau ce limbi vorbești? Câte sau ce vrei să mai înveți? Pe unde ai călătorit în ultima vreme și ți-a fost de ajutor limba străină învățată?
”Parlez-vous français? / La langue d’amour et de l’été”, vorba cântecului:
La iniţiativa Consiliului Europei, Ziua europeană a limbilor este sărbătorită pe 26 septembrie, în fiecare an, începând din 2001.
Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este o asociație internațională creată cu peste 50 de ani în urmă. Aceasta reunește 944 instituții de învățământ superior și de cercetare provenind din 116 țări de pe cinci continente. AUF este, de asemenea, operatorul pentru învățământul superior și cercetare al Summit-ului Francofoniei. Misiunea sa este de a promova o francofonie universitară solidară, angajată în dezvoltarea economică, socială și culturală a societăților.