Retrospectiva cartilor citite in 2012 (1)

by Irina Bartolomeu

Nu e un top si nu sunt carti aparute in 2012. Sunt carti citite in 2012. Fac exceptie cele citite pentru licenta, desi una dintre ele ar trebui sa fie pe biroul oricarui jurnalist ori blogger.

  • Regimul juridic al presei. Pentru ca fiecare jurnalist sau blogger ar trebui sa stie ce drepturi are. Sunt drepturi stipulate in Constitutia Romaniei, in acord cu normele europene. Dreptul la libera exprimare si dreptul la opinie, de exemplu. Uitate sau omise intentionat de multi. Vezi celebrul caz in care o companie da in judecata un blogger pentru opiniile sale.
  • Ayaan Hirsi Ali – Necredincioasa. Mi-a deschis interesul pentru viata femeilor din Islam. Pornind de la povestea ei, Ayaan Hirsi Ali dezvaluie o serie de probleme cu care se confrunta femeile: dezumanizarea, casatoriile aranjate, clanurile care intervin mereu, mutilarile etc. “Crescută într-o familie nomadă musulmană din Kenya, autoarea a supravieţuit războiului civil, mutilării genitale şi bătăilor crunte. A fost educată de către imami în Kenya şi Arabia Saudită, care îi spuneau că, dacă nu îşi acoperă capul, tragedii cumplite se vor abate asupra ei; a fugit din Africa în Europa pentru a scăpa de o căsătorie impusă, a cerut azil politic şi şi-a început studiile politice şi mai apoi lupta pentru dreptul femeilor musulmane şi reformarea Islamului. Deşi trăieşte sub permanentă ameninţare, renegată de propriul tată şi de întreaga familie, refuză tăcerea.” Mai multe puteti citi aici.
  • Ayaan Hirsi Ali – Fecioara incatusata. O colectie de eseuri despre problemele femeilor din Islam si emanciparea acestora.
  • Anna Politkovskaia – Jurnal rusesc. Una dintre cele mai mari jurnaliste ale lumii si o militanta a drepturilor omului. Datorita pozitiei sale si a unor adevaruri care nu trebuiau spuse, Anna Politkovskaia a fost asasinata. Jurnalul rusesc a fost terminat cu putin timp inainte de a fi fost asasinata. Jurnalul prezinta alegerile parlamentare din Rusia din 2003, asediul scolii din Beslan si despre conditiile in care traiesc milioane de rusi.
  • Cautatorii de povesti. Sincer, ma asteptam la altceva. Toate povestile se invart in jurul aceluiasi subiect: cum i-a afectat pe oameni introducerea internetului in bibliotecile de la sate.
  • Friedrich Nietzsche – Asa grait-a Zarathustra. Si despre care am scris aici.
  • Ion Filipciuc – Si pietrele curg. Legende romanesti. Ca de n-am avea legende, n-am avea ce povesti. Mi-a fost tare de folos in scrierea unei legende pentru SuperBlog 2012: Legenda pietrei fara de noroc.
  • Platon – Banchetul sau Despre iubire. Stiati ca Platon a fost primul filosof care a introdus dialogul? Platon ne arata ca exista mai multe aspecte ale iubirii. O carte care trebuie citita pe indelete. Datorita acesteia am reusit sa inventez un dialog despre… dragoste si Platon pentru SuperBlog 2012: Esenta filosofiei si a iubirii.

 

You may also like

4 comments

DANAP.RO 30/12/2012 - 00:35

Apropo de Anna Politkovskaia, de citit si “Incredibila ascensiune a lui Putin” a Mashei Gessen (alta jurnalista de exceptie care, din fericire, inca n-a fost asasinata); in carte sunt relatate si imprejurarile in care a murit Politkovskaia…

Biblionet si-a facut campanie si a anuntat de la inceput care va fi subiectul Cautatorilor de povesti…

Reply
irina bartolomeu 30/12/2012 - 22:19

@Dana, Merci! Am pus-o pe lista de citit in 2013. Plus Boia – De ce este Romania altfel 😉

Reply
Recomandarile zilei: linkuri recomandate | Blogatu 05/01/2013 - 11:25

[…] Retrospectiva cartilor citite in 2012 (1) […]

Reply
Silvia 06/11/2017 - 10:26

Niste titluri foarte interesante, sunt cateva care chiar as vrea sa le citesc.

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe