Esența filosofiei și a iubirii

by Irina Bartolomeu

Înconjurat întotdeauna de cei mai buni prieteni ai săi – filosofii și operele lor -, era de așteptat ca toate discuțiile noastre să alunece mereu pe o pantă filosofică. Veșnicele « drame » ale existenței noastre se roteau în jurul îndoielilor. De ce așa și nu așa… Era firesc ca un îndrăgostit al marilor filosofi să-și pună de fiecare dată întrebări. Căci filosofia poate transforma lumea. Adesea dialogurile noastre păreau desprinse din dialogurile lui Platon. Cu argumente și contraargumente. Cum spunea Hegel, dialogurile lui Platon nu erau simple conversații pe teme aleatorii, ci dialoguri centrate despre ceva anume și pentru ceva anume. Platon fusese primul filosof care introdusese dialogurile.

–          Platon este în fiecare dintre noi, i-am spus eu, la un moment dat. L-am descoperit  datorită aspirațiilor noastre pentru eternitate, adevăr, bine și frumos.

–          Normal, Platon a crezut foarte tare în ideea că filosofia trebuie să slujească omului, sufletului acestuia și de aceea are o uriașă putere educativă. Nu degeaba gândirea sa a influențat, ulterior, atâția filosofi: Kepler, Leibniz, Kant, Hegel… Cum ar fi fost critica rațiunii pure a lui Kant dacă Platon n-ar fi observat că despre adevăr nu se poate vorbi în afara obiectivității?

–          Da, filosofia ține lumea întreagă, am confirmat eu. Fără idei, nimic nu există. Cum nici fără dragoste, nimic nu avem…

–          Așa este, răspunse el, nimeni n-a reușit să descrie mai bine esența dragostei precum Platon. În opinia sa, filosofia vrea să demonstreze absolutul iubirii și exclusivitatea sa.  Ori un alt tip de iubire – iubirea prin cunoaștere – decretată de Nae Ionescu la celebrele sale cursuri de metafizică. Dar nu-i cazul aici.

–          Ceea ce ar trebui să-i călăuzească pe oameni întreaga viață și pe noi înșine e iubirea. Astăzi aș vrea să renunț la Platon, deși, paradoxal, tot la vorbele lui ajung…  Mă înșeală senzația că noi n-am simțit adevărata putere a Erosului, a iubirii? De ce atâta filosofie pentru a exprima un sentiment?

Pentru câteva clipe, el a căzut pe ganduri. Am continuat să vorbesc, uitându-mă fix la el:

–          Ființa iubită ar trebui să răspundă dragostei ce i se arată fără a mai face o analiză amănunțită a unui « de ce așa și nu așa»… Când întâmplarea a făcut să-mi scoată în cale propria jumătate, am simțit că sunt incapabilă să mă mai despart vreo clipă de ea…  Precum în afirmația lui Platon, căci iarăși ajung fără să vreau la el, « Eros nu-i decât numele unui dor, al unei năzuințe către unitatea jumătăților ». Părerea mea ar fi că iubirea trebuie trăită, nu studiată. Nu găsești c-ar fi așa?

–          Păi… cum să nu fiu în încurcătură după o așa frumoasă cuvântare despre dragoste? zâmbi el.

–          Nu te poți împotrivi adevărului, am zis eu. Probabil că Platon, dacă ar fi lângă noi, ne-ar întreba amuzat: Veți izbuti, oare, să mă dați la o parte și să refaceți unitatea spre care Eros, zeul iubirii, va călăuzește ca un suveran?

–          Iar eu, i-aș raspunde, zise el zâmbind, că datorită lui și a celorlalți filosofi, mi-am dat seama că ar trebui să tratez cu mai mult… umor problema iubirii și a jumătății de lângă mine. Să nu mai fiu atât de… filosof și cârcotaș.
–          Iată de ce îți vin azi într-ajutor cu un… dar. O carte. O carte amuzantă care sper sa te binedispună: « Platon si ornitorincul intra intr-un bar ». O introducere ireverențioasă, neconvențională și plină de umor în marile tradiții, școli, gânditori și concepte filosofice. Un mic tratat de filosdotică. Adica filosofie împletită cu anecdote. Filosofia poate fi trăită și altfel. Cu umor. Vorba autorilor Thomas Cathcart şi Daniel Klein: « Esenţa filosofiei pentru toţi cei care ştiu că lucrurile serioase nu trebuie luate în serios »…
–          Adevărat grăiești, zise el, răsfoind cartea cu interes.  « Ideile esențiale ale Existențialismului… Ce au Hegel și Bette Midler în comun? » râse el citind din carte. Interesant! Trebuie s-o citesc. Pardon, trebuie s-o citim împreună!

un dialog imaginar pentru etapa 15 SuperBlog 2012

You may also like

4 comments

Cudi 03/11/2012 - 14:28

Oau!

Reply
'mnealui 04/11/2012 - 14:38

Corect, oau! Si vreau sa zic ca m-a dus gandul la tine.
Felicitari Irina!

Reply
La final de SuperBlog 2012 | Irina Bartolomeu 03/12/2012 - 20:36

[…] in care mi s-a permis sa fabulez despre viitorul tehnologiei, sa inventez povesti si legende, sa cuceresc cu o carte sau sa impletesc pasiunea fotografiei cu lectura. Mai mult povesti decat advertoriale. Din acest […]

Reply
Retrospectiva cartilor citite in 2012 (1) | Irina Bartolomeu 28/12/2012 - 13:05

[…] Platon – Banchetul sau Despre iubire. Stiati ca Platon a fost primul filosof care a introdus dialogul? Platon ne arata ca exista mai multe aspecte ale iubirii. O carte care trebuie citita pe indelete. Datorita acesteia am reusit sa inventez un dialog despre… dragoste si Platon pentru SuperBlog 2012: Esenta filosofiei si a iubirii. […]

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe