Drumurile Cunoasterii

by Irina Bartolomeu

Conceptia despre lume si destin, despre esenta civilizatiei umane nu se regaseste mai bine ca aici. Construit prin meditatie, ruga, pledoarie, morala, satira, dialog, profetie, poemul in 4 parti releva, prin cele trei etape ale vietii, numite si tripla metamorfoza – camila (care poarta povara vietii), leul (care distruge valorile), copilul (copilaria, dansul, jocul, rasul) – aventura omului devenit copil si roata inexorabila a destinului. Omul care traieste pe marginea abisului asemenea vulturilor. “Voi va uitati in sus, caci aspirati spre inaltare. Dar eu privesc in jos, fiindca sunt in pisc.” Poemul propovaduieste, de fapt, cultivarea vointei creatoare, iubirea fata de “departele” sau, prietenia si eterna reintoarcere, simbolizata, aici, de un vultur incolacit de un sarpe. “Şi ceea ce numiti lume, trebuie sa incepeti s-o creati: gandirea voastra, imaginatia voastra, vointa voastra, dragostea voastra trebuie sa devina aceasta lume...”

Totul se invarte in jurul a ceea ce ar trebui sa fie cunoasterea, fericirea, dar si vointa de putere:

Am invatat sa urc pe franghie la multe ferestre; m-am catarat pe stalpi inalti cu sprintene calcaie; daca m-am cocotat pe stalpii inalti ai Cunoasterii, simtit-am o grozava fericire. Micile flacari care se aprind in varful catargelor nu sunt decat o licarire, dar cata binefacere inseamna pentru navigatori si naufragiati! Am colindat destule cai si folosit-am destule mijloace s-ajung la adevarul meu, si multe scari am folosit ca sa ajung la inaltimea de unde cu privirea sa cuprind zarile mele departate. Contra dorintei mele mi-am luat un drum numai al meu, desi nu mi-a placut sa fac astfel. Prefer sa-ntreb drumurile, de vor sa fie ale mele! Si sa le-ncerc. Sa-ncerc si sa intreb – acesta-i felul in care eu inaintez, caci trebuie de-asemeni invatat cum sa raspunzi la intrebari. Asa imi place mie. O astfel de placere nu-i nici buna, nu-i nici rea. Dar este a mea. Nu mi-e rusine de ea si n-o tin tainuita. “Acesta-i drumul meu. Dar drumul vostru, care-i?” Astfel raspund acelora care ma-ntreaba despre drum.

ori “Iubesc pe cel care traieste doar pentru a sti si care vrea sa stie.

Avem de-a face, pe parcursul poemului, cu personaje care simbolizeaza diverse tipuri de umanitate decazuta. Resentimentarii, razbunatorii, “lipitorile”, parazitii (“parazitul e cel mai josnic neam“) si profetii pesimisti sunt criticati fara mila. Pledoaria in favoarea raului (“omul are nevoie de ceea ce e mai rau in el, daca vrea sa parvina la ceea ce are mai bun“) prin dezvaluirea voluptatii, a nevoii de dominare, refuzul lasitatii, este metaforica; se obtine, de fapt, efectul contrar.

Supraomul este solutia propusa omenirii ca autodepasire: “Vin sa va-nvat ce este Supraomul. Omul este ceva ce trebuie depasit. Voi ce-ati facut, pentru a-l depasi?

A nu se intelege ca autorul este ateu. Atei sunt acei filosofi care n-au simtit niciodata prezenta lui Dumnezeu. Aici nu se mizeaza pe distrugerea lui Dumnezeu sau inlocuirea sa cu Supraomul. Caci, Supraomul ne este prezentat in prolog: “Sensul pamantului e Supraomul.

Supraomul va chema şi va accepta eterna reintoarcere prin creionarea unor noi dogme: voluptatea, ambitia de dominare, egoismul, libertatea de a actiona conform dorintelor fiecaruia….

O lucrare fundamentala care trebuie citita!

Sa mai spun ca poemul a servit drept inspiratie pentru Richard Strauss? “Iubesc pe cel care e liber in inima si spirit!” Asa grait-a Zarathustra!

Cartea poate fi comandata cu un singur click, datorita unui sistem introdus in premiera de catre Elefant.ro, cea mai mare librarie online din Romania. Adica se va completa o singura data adresa de livrare si preferintele de plata, direct din contul de utilizator. Aceste informatii vor deveni setari predefinite si vor fi folosite ulterior pentru fiecare comanda cu un click plasata pe Elefant.ro..

„Este foarte simplu sa comanzi cu un click: iti alegi produsul dorit si apesi pe un buton. Doar atat!”, a afirmat Vlad Puescu, Digital Manager Elefant.ro.

 

un articol pentru campania Blogal Initiative & Elefant.ro

You may also like

3 comments

Chris 17/04/2012 - 16:42

In mai toate operele sale, Nietzsche critica valorile fundamentale ale societatii si sprijina liberul arbitru ca destin al omului. Dorinta de autodepasire, de evolutie, iata conceptele care ar trebui sa stea la baza societatii!

Reply
Stefan Hobai 01/12/2012 - 20:01

Aveti dreptate Chris! – Conceptul autodepasirii il intalnim sub diverse forme la comunitatile umane si, totodata, cu intensitati diferite. El se edifica pe evenimente la fel de dramatice ca si consecintele pe care le poate genera. Marile dureri, cum sunt razboaiele, genereaza filozofii. La randul lor acestea pot crea conditiile optime creatiei artistice asa cum este muzica. Iar muzica zamisleste puterea care de atatea ori este cauza durerilor. Aceasta filiera o gasim intr-o evolutie ciclica la comunitatea germana al carei proeminent reprezentant este Nitzsche.

Reply
Retrospectiva cartilor citite in 2012 (1) | Irina Bartolomeu 28/12/2012 - 13:00

[…] Friedrich Nietzsche – Asa grait-a Zarathustra. Si despre care am scris aici. […]

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe