Dulceata cerului

by Irina Bartolomeu

In zilele geroase de iarna, nimic nu-i mai potrivit decat o cana cu… ceai. Si mai ales atunci cand fulgii de nea coboara din ceruri cu repeziciune si iti dau acea senzatie ca se astern toti in… cana ta. Si asta datorita ceaiului alb «Dulceata cerului», cunoscut si ca «White Downy». Paradoxal, in ton cu atmosfera feerica de afara, desi ceaiul alb este potrivit oricarui anotimp, oricarei stari, oricarei povesti. Pentru ca ceaiul spune, practic, o poveste. Insasi « calea ceaiului » are o istorie fascinanta in spate.

Nu exista ceai bun sau ceai prost, exista insa acea indemanare/ceremonie a prepararii pentru ca un ceai sa fie perfect. Incepand cu timpul de preparare si pana la ceainicele specifice anumitor tipuri de ceai.  E interesant de urmarit faptul ca arta ceaiului a influentat ceramica chineza pentru ca portelanul chinezesc a aparut pentru a pune cumva in valoare ceaiul.

Ceaiul este totodata si medicament. Fiecare tip de ceai are anumite proprietati. Ceaiul alb provine din China si este obtinut din prelucrarea manuala a plantei camellia sinensis. In compozitia acestui ceai intra frunzulite de muguri usor alungite si aurii.

Ceaiul alb are o serie de efecte benefice asupra sanatatii:

–          Este bogat in antioxidanti

–          Contine substante care previn anumite forme de cancer

–          Imbunatateste functiile arteriale; scade tensiunea arteriala, aducand-o la valorile normale. De asemenea, este un remarcabil tonic cardiac. Cercetatorii spun ca riscul de a muri scade semnificativ pentru persoanele care au suferit un atac de cord si beau 2 sau mai multe cani pe zi de ceai alb.

–          Reduce nivelul colesterolului si al zaharului din sange

–          Intareste sistemul imunitar, are proprietati antivirale, este eficient in raceala si gripa

Cum se prepara ceaiul alb?

D’Oro Tea recomanda ca timp de infuzare 3 minute, iar temperatura apei sa fie 80 de grade. O lingurita pentru o cana.

Pentru mine a fost prima data cand am gustat ceai alb, iar efectele le-am simtit inca de la prima cana. Avand o tensiune oscilanta, am sesizat imediat ca nu mai am acea presiune pe ceafa.  Gustul este interesant, aromat.  De fapt, aroma e data de timpul de infuzare. D’Oro Tea spune ca «o infuzie de 5 minute va dezvalui un gust usor dulceag si puternic aromat. In functie de preferintele dvs. va recomandam sa jonglati cu timpul de infuzare intre 3 si 6 minute. »  Nu stiu cat il preferati voi de dulce, insa eu, in afara de ceaiul de menta pe care il prefer neindulcit, la restul ceaiurilor pun, de obicei, cate o lingurita de zahar sau doua de miere. Ideal ar fi sa-l gustati inainte de a-l indulci, pentru ca sunt unele ceaiuri (precum ceaiul rosu rooibos, de exemplu) care nu mai au nevoie de « ceva dulce» in plus. Se pot bea oricate cani vreti, ceaiul alb este un tonic excelent!

Ceaiul este considerat, in general, o religie a artei de a trai. Nu trebuie decat sa apreciem si sa ne bucuram de adevarata valoare a unui dar al naturii: ceaiul.

ceai alb D'Oro Tea

ceai alb D'Oro Tea

 

You may also like

4 comments

Adrian 04/02/2013 - 20:52

n-am incercat….

Reply
irina bartolomeu 07/02/2013 - 00:35

merita incercat 🙂

Reply
psi 06/02/2013 - 19:35

şi eu usnt fan ceai… dar nu am încercat această variantă. îmi place cel de la demmer teehaus.

Reply
irina bartolomeu 07/02/2013 - 00:37

eu eram fan cafea, dar de cand am descoperit ceaiurile astea, am inceput sa le alternez; dimineata cafeaua, seara ceaiul 🙂

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe