Cuvântul zilei: multifuncțional

by Irina Bartolomeu

MULTIFUNCȚIONÁL, -Ă, multifuncționali, -e, adj. (Despre obiecte) Care poate îndeplini mai multe funcții, cu mai multe întrebuințări. (DEX)

Dacă te uiți pe site-urile de joburi, vei observa că la un sfert din angajatori predomină cerințele… multifuncționale. Adică un pic de de-aia, un pic din ailaltă, un pic de altceva şi lista de cerințe nu se mai termină. Sau ți se spun pe parcursul interviului sau poate chiar și după ceva timp de la angajare, după cum îmi povestea recent cineva. “Noi, de fapt, avem nevoie de o multifuncțională.” Carevasazică, oamenii sunt niște obiecte… multifuncționale, conform definiției din dicționar. Adică niște roboței plătiți să execute ordine și cerințe fără să crâcnească  gândească.

Pe de altă parte, mi-a căzut în mână un CV al unei domnișoare… multifuncționale. Un CV stufos, care se întindea pe 30 (treizeci, nu trei!) de pagini cu sute de calificări înșirate, specializări, cursuri, studii din toate domeniile. Fantastic de multifuncțională. S-ar fi pliat excelent pe cerințele angajatorilor de mai sus. Mă întreb, retoric desigur, și angajatorii respectivi sunt multifuncționali sau doar pretențiile?

Multifuncționalul ăsta seamănă cu servitorul din casă, care făcea, pe vremuri, de toate. Deschidea ușa, lua haina stăpânului, punea masa, spăla vasele, făcea curățenie, răspundea la telefon, avea grijă de copil, lustruia pantofi, făcea piața, gătea și așa mai departe. Servitorul din casă s-a reinventat în secolul actual prin angajatul multifuncțional.

Multifuncționali sunt, totuși, românii care spun că le știu pe toate, indiferent de domeniu. Se știe doar, sunt atoateștiutori.

Multifuncționali sunt și bloggerii care se pricep la de toate, ei abordează toată gama de subiecte, însă fără a scrie ceva concret. Un fel de învârtit în jurul cozii pisicii. Ei scriu și despre videochat, sex, subiecte tabu, despre viață și filosofie, dar și despre gadgeturi, tehnologie, design, zile libere, amenajare locuință, sunt critici literari, critici de film, critici de mașini sau critici personali.

Multifuncționali sunt și pseudospecialiștii în marketing, pr, comunicare & social media. Chiar toate laolaltă. N-au scris în viața lor un text, n-au relații, n-au o strategie, n-au gândit un plan pe termen lung, dar…

Multifuncționale găsiți la preț redus chiar de Black Friday. Gluma-i glumă, dar numai cine nu-şi cunoaște valoarea ajunge să se prostitueze aşa: multifuncțional.

sursa foto

 

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe