Când nu merge netul, Murphy e de vină?!

by Irina Bartolomeu

”Iar nu-mi merge netul!”, zice copilul. ”Și aveam de terminat jocul în rețea. Zic ăștia c-am dezertat fiindcă nu știu să joc dacă dispar așa brusc.”, se vaită el în continuare. Murphy e de vină! ”Dacă aveai de făcut un referat și foloseai netul sau vorbeai cu profesorul sau colegii de școală prin skype, sigur nu pățea netul ceva”, glumește taică-su. ”Ai plătit internetul?”, mă întreabă el. Netul e plătit și nici cățeii n-au ros cablurile. Deci Murphy e de vină. Nu, nu e Murphy, e routerul vechi de 7-8 ani și, din când în când, mai dă rateuri. Se oprește și trebuie resetat. Dar ca-n legile lui Murphy, netul pică exact când ai cea mai mare nevoie.

Cine-i Murphy ăsta pe care-l înjură toată lumea atunci când se întâmplă ceva nasol? Murphy ăsta chiar a existat în realitate. Pe numele său întreg Edward Aloysius Murphy Jr., a fost un inginer american care a declarat despre asistentul său că… ”Dacă are vreo posibilitate de a greși, o va face.” Însă, de-a lungul timpului a apărut o serie de alte legi ce constituie așa-numita murphologie de a da vina pe Murphy pentru orice nu merge. Sau ”c-așa-i în tenis!”, vorba lui Toma Caragiu. Când ai cea mai mare nevoie de net, atunci se întâmplă ”minunea” și n-ai parte. Și, bineînțeles, e vina lui Murphy. Iarăși Murphy când totul merge prost.

Și fiindcă provocarea de a povesti când aveam foarte mare nevoie de internet vine de la D-Link, care împlinește 30 de ani de la înființare, ultima oară când s-a resetat routerul (așa, din senin, cu de la sine putere), trebuia să modific, pe repede-înainte, o postare de pe una dintre paginile de facebook pe care le administrez. Făcusem o greșeală colosală (de editare) și ”îmbătrânisem” un celebru poet român, comentariile negative curgeau gârlă, iar eu nu reușeam să editez postarea fiindcă… netul ia-l de unde nu-i. Fix atunci ruterul decisese să se ”joace” puțin cu nervii mei. Ruterul sau Murphy?

Altă dată memorabilă, chiar noaptea de Revelion a unui an când trebuia să fiu la birou, dar decisesem să lucrez de acasă, iar netul… netul bată-l vina; le-am urat toate cele bune de An Nou fanilor abia la 4 dimineața și cele „nebune” routerului care decisese să… petreacă în legea lui Murphy.

Dar celebra vorbă de pe vremuri, ”o găleată de curent”, o mai știți? Iar ceva mai târziu, mult după `89, când eram conectați la rețelele de cartier (și nici facebook-ul nu exista!) și ploua cu găleata, de ajungeam să stresăm bieții băieți ”provideri” că avem nevoie de o ”găleată de net”? Astăzi, în schimb, găleata de net există, dar uneori își mai bagă drăcușorul de Murphy coada.

Și totuși, nu Murphy e de vină, ci altceva sau altcineva. Când ceva se strică sau nu merge, trebuie analizați factorii care au declanșat problema. Fiindcă, așa cum sună paradoxul lui Silverman (doar trebuia să fie unul gică-contra Murphy), ”Dacă legea lui Murphy poate să greșească, va greși.” Și routerul a greșit. Sau noi că nu l-am schimbat între timp… Sau Murphy?

Cert este că ne trebuie un router nou ca să avem la dispoziție oricând o ”găleată de net” și ca să-l expediem definitiv pe Murphy ăsta. Produsele D-Link se găsesc la Altex, eMag, Flanco, PC Garage, EvoMag sau cel.ro.

sursa foto: http://www.dlink.com/ro/ro

sursa foto: http://www.dlink.com/ro/ro

You may also like

2 comments

carmi 05/07/2017 - 23:29

cu siguranta are si murphy partea lui de vina sau cine stie universul 🙂

Reply
Mihai 02/08/2017 - 10:08

Murphy este INOCENT!

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe