UrbanFest 2015. București pe harta orașelor smart

by Irina Bartolomeu

Mi-am dorit să văd Amsterdamul datorită canalelor care îl fac celebru. Și le-am văzut. Veneția Nordului, cum i se mai spune capitalei Olandei, pentru cei 100 de km de canale și 1500 de poduri, unele cu balustradă, altele fără. Canale ce nu au miros, pentru că sunt curățate periodic. Am luat vaporașul și am ajuns în locuri în care nu aș fi reușit să ajung pe jos. Am văzut și ascultat povești despre locuri pe care puțini le știu. Case înguste sau cu forme ciudate, biciclete sprijinite pe balustradele podurilor, ghivece cu flori de toate felurile și culorile, terase unde-s tineri ce-și savurează pe îndelete cafeaua, ceaiul și unde șoaptele-s purtate de vântul ce bate dinspre marea Nordului.

Mi-am dorit să văd Bruges pentru farmecul său medieval, dar și pentru că se aseamănă oarecum cu Amsterdamul tot datorită canalelor. Și le-am văzut. Sunt 10 km de canale, din care doar 4 km sunt destinați plimbărilor cu barca sau vaporașul. Canale pe malul cărora ”tronează” case în stil gotic ori baroc, frumos aliniate și neschimbate de sute de ani. Orașul cel minunat (Brugge die scone, cum îi spun localnicii) are un farmec aparte când îl privești mai ales de pe apă. 

Îmi doresc să văd Veneția. Și Copenhaga, Hamburg, Strasbourg, Paris și nu numai. Ce au toate acestea în comun? Apă, canale, râuri, poduri, bicicliști, culoare, o altă lume. Aceea a bunului simț. A oamenilor care au conștientizat că frumusețea și puterea unui oraș stau în mâinile lor. Și au reușit. Nu degeaba Danemarca și Olanda sunt în top 10 al celor mai fericite țări din lume.

Și totuși… destinația următoare ar putea fi Bucureștiul. Îmi doresc să văd un București fericit. Un București în care râul Dâmbovița ar putea fi străbătut cu bărcuța sau vaporașul, străjuit de mici și fermecătoare terase-cafenele, de biciclete și, implicit, piste pentru biciclete, dar și alei pietonale.

Râurile fac parte din identitatea orașelor și sunt un fel de carte de vizită a acestora. Multe orașe din Europa sunt îndeaproape legate de cursul de apă ce le traversează: Roma de Tibru, Parisul de Sena, Lisabona de Tajo…, iar Bucureștiul de Dâmbovița. Restaurarea și reamenajarea malurilor sunt adesea un adevărat catalizator pentru o dezvoltare urbană durabilă. Potențial ce merită cu siguranță exploatat în București. […] Încă de la începutul secolului al 18-lea, râul Dâmbovița a fost poluat intens. Cu sprijinul Uniunii Europene, situația s-a îmbunătățit în 2011, odată cu deschiderea stației de epurare de la Glina. Situația va continua să se amelioreze grație noilor investiții. Un râu curat înseamnă o legătură mai strânsă între oraș și cursul său de apă.” a declarat doamna Corina Crețu, comisar european pentru politici regionale.

Zilele acestea are loc, în București, UrbanFest, primul festival de dezvoltare urbană din România, desfășurat sub înaltul patronaj al doamnei Corina Crețu, comisarul european pentru politici regionale. Ediția 2015 a UrbanFest are ca temă “BlueGreen – Râuri în orașe smart”. Evenimentul își propune să pună pe agenda publică rolul râurilor în metropolele moderne, ca factor identitar și de regenerare urbană, în contextul politicii europene de dezvoltare regională.

Festivalul include două conferințe despre mobilitate și rolul râurilor în orașele smart, consultări publice cu privire la rolul Dâmboviței în București, un târg de proiecte de dezvoltare urbană, dezbateri privind dezvoltarea orașelor smart, tur cu bicicletele care promovează mobilitatea urbană, ateliere de activare urbană, plimbări în ambarcațiunile cu vâsle puse la dispoziție de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, concerte și focuri de artificii.

Programul pentru sâmbătă, 20 iunie și duminică, 21 iunie:

sambata-urban-fest

duminica-urban-fest

Dincolo de eforturile celor implicați în aceste acțiuni, toți ar trebui să înțeleagă că orașul nu se poate schimba și fără ajutorul oamenilor. Reabilitarea malurilor, curățenia, plimbările, toate acestea nu se pot realiza atâta vreme cât vor continua să existe grămezi de gunoaie și nepăsare. De aici ar trebui să înceapă educația fiecăruia dintre noi. Pentru ca, în scurt timp, să putem pune Bucureștiul pe harta orașelor smart, iar România să nu mai fie la coada topului celor mai fericite țări din lume…

TU ce-ți dorești pentru București? Spune-i Peștișorului de Aur cele trei dorințe ale tale la #UrbanFest sau completează formularul de aici: http://www.urbanfest.eu/dambovita. Dar mai bine ne vedem la UrbanFest!

urban-fest-afis

 

 

You may also like

1 comment

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe