Week-end-ul trecut, când toată lumea profita de ultimele zile călduroase la mare, noi am preferat să plecăm în Covasna. Erau zilele Covasnei (8-9 septembrie), iar la Sfântu Gheorghe se desfășura Festivalul deliciilor dulci (colac secuiesc, langoși și clătite).
Ce poți vedea în stațiunea Covasna? Mai nimic. Doar Balta Dracului – a cărei denumire datează din secolul 18 când oamenii credeau că apa face bulbuci din cauza… focului din iad. În rest, să te odihnești, să te plimbi prin pădurea de la marginea stațiunii, cu Mocănița pe Valea Zânelor, până la Planul înclinat ori să faci o cură de băi ori la mofete. Sau să mergi când sunt zilele Covasnei și în centrul orașului se desfășoară competiții de gătit la ceaun (gulaș, tocăniță de ardei, tocăniță de porc etc) și unde poți găsi renumitul colac secuiesc.
Mocănița de pe Valea Zânelor nu se compară cu cea de pe Valea Vaserului, dar totuși vorbim despre Covasna, nu despre Maramureș. Călătoria durează o oră sau o oră și ceva dacă ai ghinionul să deraieze trenul. Prețul unui bilet este 15 lei, iar mocănița cu aburi circulă doar pe perioada verii și în timpul zilelor Covasnei. Există și o mocăniță cu locomotivă diesel, care circulă tot timpul anului, dar asta n-are niciun farmec, e ca și cum te-ai plimba cu un tren obișnuit…
Altfel stau, însă, lucrurile când vorbim despre județul Covasna. Conace – în total 160! – (mai cunoscute sunt castelul Mikes din Zabala, castelul Kalnoky din Miclosoara, conacul Benke din satul Moacsa, castelul Daniel din Tălișoara, castelul Szentkereszty din Arcuș), biserici fortificate, zone naturale protejate (de ex. Mestecănișul de la Reci, Rezervația naturală Cheile Vârghișului), peisaje de legendă.
Reședința de județ, municipiul Sfântu Gheorghe, merită la rândul său o vizită. Nu neapărat când se desfășoară festivalul colacului secuiesc, ci în orice perioadă a anului. Centrul cu clădirile sale vechi și Muzeul Național Secuiesc au un farmec aparte.
De altfel, dacă poftești la prăjituri tradiționale, există o cofetărie chiar aproape de centru unde vei găsi astfel de minunății făcute în casă: Cofetăria Aria.
De ce am ales, totuși, Covasna? Pentru liniște, răcoare și… o piscină cu apă caldă! Vă recomand hotelul TTS**** Spa & Wellness Covasna, este absolut minunat, totul la superlativ. Camere spațioase, călduroase, terasa cu o priveliște superbă, micul dejun foarte bun, iar piscina acoperită, cu apă caldă (30 de grade) este cireașa de pe tort.
3 comments
Fain de voi, mai ales că sufocanta capitală își pune amprenta fără dar și poate pe orice locuitor. Am trecut de câteva ori prin Covasna și am dormit în Sfântu Gheorghe bucurându-mă de pâinea lor, aia cu cartofi, dar și de alte preparate specifice locului.Singurul lucru ce ma deranjat a fost că, în câteva locuri, cu greu au vrut să-mi vorbească românește, asta în magazine, spuneau că nu vorbesc decât limba maghiară, ceea ce m-a întristat mult, suntem totuși pe pământ românesc.
Să vă fie de bine plimbarea!
@Victor. Noi n-am pățit asta, din contră. Și în Covasna, și în Sfântu Gheorghe, ori de câte ori am interacționat cu oamenii acolo, ni s-a răspuns doar în română. Și am mai constatat ceva: sunt modești și foarte drăguți. Desigur, dacă ești pe picior de harță, e normal să refuze să te servească sau să-ți răspundă în română, dar daca tu ești drăguț cu ei și ei se poartă la fel cu tine.
Ooo, nicidecum cu harță, nu mi-e felul, eram doar cu soția și fetița (mai mică pe-atunci). E drept, am intrat în magazine ici, cum sunt cele de pe la colțuri de stradă, unde oamenii se cunosc bine între ei, clienții fiind de obicei cam aceeași.
Și da, modestia am observat-o și eu, plus liniștea aia aerisită care nu există nicidecum în sudul țării, iar în București ce să mai zic.