Uscătorul de rufe, un moft sau o necesitate? Review uscător de rufe Electrolux PerfectCare800 EW8H458B

by Irina Bartolomeu

Când nu ai spațiu suficient în baie, te-ai săturat de umezeală ori de stat în curent din cauza ușilor deschise pentru a se usca mai repede rufele, când iarna ești nevoit să le întinzi pe calorifere ori deasupra aragazului sau, pur si simplu, te-ai săturat de cearta cu vecinii pentru cheia de la uscătoria blocului, un uscător de rufe devine o necesitate. 

După numai o săptămână de folosire intensă, pe toate programele, mi-am dat seama cât de genial și de util poate fi un astfel de uscător într-o casă. Mi-a părut rău că nu l-am luat mai demult. Până și achiziționarea lui a durat câteva luni, fiindcă am studiat n mărci și modele, tipuri de uscare, păreri pro și contra. 

După ce am oscilat multă vreme între două modele, Bosch și LG, am ales, într-un final, un al treilea model: Electrolux Perfect Care 800. Bosch nu avea motor inverter, iar LG scotea, se pare, niște zgomote ciudate, conform părerilor unor utilizatori. În ceea ce privește Electrolux, diferența dintre seriile anterioare 600, 700 și 800 consta în eficiența energetică A+ versus A++ ceea ce se traduce în consumul energetic și care, cred eu, contează. În schimb, seria 900 are A+++, dar și prețul mai mare cu 1000 de lei, care chiar nu se justifică, zic eu. 

Puncte forte Electrolux PerfectCare800 EW8H458B:

 • Sistemul SmartSense detectează umiditatea fiecărui articol de îmbrăcăminte. Asta înseamnă că toate hainele vor fi uscate uniform, până la nivelul specificat – gata de pus în dulap, extra uscare, gata de călcat. 
 • Sistemul DelicateCare reglează temperatura și mișcarea în funcție de tipul țesăturii, astfel calitatea hainelor este păstrată.
 • Sistemul GentleCare usucă hainele la o temperatură redusă aproape la jumătate față de alte uscătoare, astfel acestea nu sunt niciodată expuse la căldură inutilă.
 • Sistemul SensiCare reglează durata uscării în funcție de nivelul de umezeală din fiecare încărcătură, economisind astfel timp și energie fara a face vreun compromis.
 • Motorul inverter (garanție 10 ani!). Acţiunea inversă de rotire permite întinderea rufelor, prevenind încâlcelile şi cutele.
 • Încărcătură maximă: 8 kg.

Programele de uscare:

 • Mixed XL – a fost primul program testat – cu mai multe tipuri de țesături: bumbac și sintetic. Încărcătura maximă: 6 kg. Durata uscare: 2:16.
 • Bedlinen XL – dedicat așternuturilor de pat; până la trei seturi de așternuturi, unul dintre acestea putând fi dublu. Încărcătura maximă: 4,5 kg. Durata uscare: 2:21.
 • Cotton Eco – adecvat pentru uscarea rufelor obișnuite din bumbac și este cel mai eficient program în ceea ce privește consumul de energie: 1,99 kWh și 1,07 kWh cu jumătate de încărcătură. Încărcătura maximă: 8 kg. Durata uscare: 1:45.
 • Cotton – Încărcătura maximă: 8 kg. Durata uscare: 2:31.
 • Delicate – ideal pentru vâscoză, poliester, amestecuri din acestea. Încărcătură maximă: 4 kg. Durata uscare: 1:52.
 • Denim – ideal pentru blugi și pentru tricourile cu grosimi diferite (manșete, guler etc). Atenție, trebuie închise fermoarele și capsele. Oricum tot ce este metalic se va auzi, pe durata uscării, ca niște pocnituri, este ceva normal.
 • Duvet – ideal pentru pilote simple sau duble și perne cu umplutură din pene, puf sau material sintetic. Încărcătura maximă: 3 kg. Durata uscare: 1:38. Am testat cu 3 pilote din puf și pene, mărimi diferite. Ultima testată, o pilotă uriașă, de 200x220cm, a fost uscată complet după aproximativ 4 ore. Așa cum spuneam, uscătorul a detectat umiditatea și a modificat automat timpul până la uscarea uniformă și până la nivelul specificat – gata de pus în dulap. (Spre deosebire de uscarea pe sârmă la aer – care durează între 2-4 zile, iar puful și penele se bătătoresc în colțuri!)
 • Outdoor – dedicat pentru îmbrăcămintea de exterior, articole sportive, jachete impermeabile și cu materiale care asigură respirația corpului, jachete cu căptușeală detașabilă sau material izolator pe interior. Încărcătura maximă: 2 kg. Durata uscare: 2:15.
 • Refresh – un program excelent pentru împrospătarea hainelor care erau depozitate în dulap. I-am adăugat și un șervețel parfumat (șervețele speciale pentru uscător), iar hainele au ieșit impecabile, gata de îmbrăcat. Încărcătura maximă: 1 kg. Durata uscare: 0:35.
 • Mătase – dedicat articolelor din mătase spălate manual. Încărcătura maximă: 1 kg. Durata uscare: 0:35.
 • Sintetice – dedicat țesăturilor sintetice. Încărcătura maximă: 3,5 kg. Durata uscare: 1:13.
 • Lână – uscare delicată pentru articolele din lână spălate manual. Încărcătura maximă: 1 kg. Durata uscare: 1:59.

Greutatea maximă se referă la articolele uscate.

Alte butoane importante:

 • extra silent (super silențios) – funcționează cu zgomot redus, fără a afecta calitatea uscării (funcționează mai încet, cu o durată mai mare a ciclului de uscare)
 • extra anticrease (antișifonare) – extinde cu 60 de minute faza de antișifonare de la finalul ciclului de uscare. Această funcție reduce șifonarea. Rufele pot fi scoase în timpul etapei de netezire.
 • time dry (timp uscare) – poate fi setată durata programului, de la 10 minute la maxim 2 ore – durată scurtă pentru cantități mici de rufe. Poate fi pus chiar și un singur articol de îmbrăcăminte.
 • time dry wool (timp uscare lână) – pentru a ajusta nivelul final de uscare.
 • dryness level (nivel uscare) – extra dry (super uscat), cupboard dry (uscat pentru a fi pus în dulap), iron dry (uscat pentru călcat).
 • blocare acces copii
 • pornire întârziată

Nota 1: Programele au fost folosite cu nivelul de uscare Cupboard Dry – Uscate pentru a fi puse în dulap.

Nota 2: Durata uscării menționată este standard. Practic, durata uscării diferă, așa cum spuneam la punctele forte, de umiditatea și tipul fiecărui articol de îmbrăcăminte.

Nota 3: Filtrul de scame este genial! Având 2 căței și 2 pisici, îți dai seama câtă blană adună filtrul. Un pumn uriaș de blană, scame, puf și… praf!

Am testat și câteva haine (bumbac și sintetic) care, teoretic, conform etichetei, nu pot fi uscate la uscător. Am riscat și le-am pus pe programul Delicate și n-au avut nicio problemă. Dar… nu faceți ca mine în acest caz!

Consumul anual de energie (kWh): 235. Calculat, conform manualului de utilizare, la 160 de cicluri de uscare. Asta înseamnă 3 cicluri de uscare pe săptămână. 

Accesorii opționale:

Mituri demontate:

 • Micșorează hainele. FALS! Uscătorul de rufe nu micșorează hainele. Doar la spălare apare acest fenomen, în cazul articolelor din bumbac sau lână, în cazul folosirii programelor neadecvate.
 • Deteriorează hainele. FALS! Uscătorul de rufe nu deteriorează hainele. Respectă etichetele și nu băga haine care nu sunt indicate pentru uscător!
 • Face zgomot puternic. FALS! Nivelul standard de putere acustică este de 66 dB. Fă o comparație cu nivelul acustic al unei mașini de spălat, la programul de stoarcere la turație maximă, care troncăne de zici că acum se dezmembrează din toate încheieturile… 
 • E mai bună uscarea naturală, la aer. FALS! Nu mai face comparații cu uscarea naturală, la aer! Hainele uscate în aer liber sunt mai scorțoase și cu praf, în schimb, din uscătorul de rufe le scoți moi, pufoase, fără praf, puf, scame și frumos mirositoare.
 • Degajă căldură exagerat. FALS! Contează și unde este amplasat uscătorul. Nu ar trebui amplasat în dulap, în debara sau în mai știu eu ce spațiu închis. Trebuie să existe un spațiu de aerisire. Și totuși, acest uscător nu degajă căldură astfel încât să te facă să fugi de lângă el, din contră! Se simte foarte puțină căldură și, implicit, puțină umezeală. 
 • N-are furtun de scurgere. NU-I TREBUIE! Nu este nevoie de furtun de scurgere. La acest model de uscător capacitatea rezervorului de apă este de 5,28 litri! Nici măcar cu pilota uriașă de 200x220cm, (stoarsă la 600 rpm în mașina de spălat!) nu s-a umplut întreaga capacitate a rezervorului.
 • Nu sunt uscate complet. FALS! Dacă nu sunt uscate complet înseamnă că ori ai setat greșit programul, ori ai setat greșit nivelul de uscare! 

Concluzie: Uscătorul de rufe, astăzi, nu mai este un moft, ci o necesitate. Eu zic că este un aparat electrocasnic genial! Să ai hainele spălate și uscate în câteva ore înseamnă ceva…

 

You may also like

3 comments

Cozmin 05/08/2019 - 18:59

Salut, ma bucur ca in sfarsit ai postat, sa te bucuri de uscator, un filmulet ai facut? Si eu zic ca nu este un moft uscatorul

Reply
Daniela B. 04/09/2020 - 16:32

Super informativ și bine scris! M-ai scutit de săptămâni de căutare pe cont propriu! Mulțumesc! ???

Reply
Gabriela 27/09/2023 - 22:44

Buna! Am citit articolul tai și review-urile de pe eMAG. Poți sa-mi spui dacă ești mulțumită in continuare de el și dacă-l recomanzi? Eu am multe tricouri polo și 90% din hainele noastre sunt din bumbac, ca atare vreau sa te întreb dacă exista șanse sa-mi micșorez toate hainele? Etichete nu mai au ca le-am tăiat. Chiar am citit toate comentariile și spun unele persoane ca la bumbac se micșorează hainele. Eu vreau sa o iau ptr toate hainele, nu doar ptr lenjerii și prosoape. Știu ca articolul este vechi, dar sa știi ca este foarte util.

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe