Jocurile Paralimpice de la Rio 2016. Susținem Adevărații Învingători!

by Irina Bartolomeu

Jocurile Paralimpice reprezintă Jocurile Olimpice pentru persoanele cu dizabilități. Prima participare a României la Jocurile Paralimpice a fost în 1972, la Heidelberg (Germania), iar următoarea, abia după 24 de ani, în 1996, la Atlanta (SUA). România a obținut trei medalii în istoria Jocurilor Paralimpice, toate fiind câștigate de Eduard Carol Novak, la ciclism. El a câștigat medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Londra (2012) și două medalii de argint.

Anul acesta, în perioada 7-18 septembrie, la Rio de Janeiro se va desfășura cea de-a 15-a ediție a Jocurilor Paralimpice de vara. La competiția unde se vor întâlni sportivi din peste 176 de țări, calificați atât la categorii deja consacrate, cât și la categorii noi, România este prezentă cu 12 sportivi. Ei se vor întrece în competițiile de atletism, paracaiac, ciclism, înot, judo pentru nevăzători, tenis de masă și paratriatlon. Onoarea de a fi portdrapel la ceremonia de deschidere îi va reveni lui Eduard Carol Novak, singurul campion paralimpic din istoria României. Ciclistul speră că un eventual succes al său sau al colegilor să amplifice sportul paralimpic în țară la nivelul celor din țările dezvoltate economic.

Aceasta este prima ediție în care paracanoea și paratriatlonul figurează la Jocurile Paralimpice. Paracanoea are calificați doi sportivi români, Iulian Șerban și Mihaela Lulea. Șerban este multiplu campion mondial la paracanoe, în timp ce Mihaela a obținut medalia de aur la Campionatul European și bronz la Campionatul Mondial. Pentru paratriatlon, Octavian Ilina este cel care va încerca să-și îmbunătățească radical timpul de finish în cadrul celor trei probe ale competiției.

La categoria atletism, România va fi reprezentată de Florin Cojoc, calificat pentru Rio la probele de săritură în înălțime și săritură în lungime, și de Florentina Hriscu, calificată la proba de aruncare a discului. Eduard Novak, alături de Olah Attila, va lupta pentru câștigarea unei noi medalii la categoria ciclism.

Prima participare a României la Jocurile Paralimpice la categoria judo pentru nevăzători îi revine lui Alex Bologa, student la Facultatea de Psihologie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj. Categoria înot va fi cucerită de frații Ciorap, Naomi, în vârstă de doar 19 ani, și Samuel, de 21 de ani. La tenis de masă, vor face echipă Dacian Makszin, calificat și la Jocurile de la Londra, din 2012, și Bobi Simion, aflat la prima sa participare la Jocurile Paralimpice.

Marea deschidere a competiției, unul dintre cele mai așteptate momente ale Jocurilor, va avea loc astăzi și se va desfășura pe faimosul stadion Maracana. Competițiile vor avea loc în patru cartiere din Rio: Barra da Tijuca, Copacabana, Maracana si Deodoro, la care vor participa sportivi din 176 de țări. Programul olimpic include 23 de sporturi, cuprinzând 528 de probe sportive.

În campania „Susținem Adevărații Învingători”, Olympus Romania sprijină echipa paralimpică a României prin redirecționarea către Comitetul Național Paralimpic a câte 50 de bani pentru fiecare sticlă promoțională de lapte de consum Olympus (1,5% și 3,5% grăsime) cumpărată în perioada iulie-septembrie. În acest fel, sportivii beneficiază de sprijin pentru achiziționarea de echipament, accesul la antrenamente, precum și pentru prezența echipei României la Jocurile Paralimpice de la Rio.

Mai multe detalii despre sportivii participanți la Jocurile Paralimpice de la Rio și campania „Susținem Adevărații Învingători”, găsiți aici, dar și pe pagina de Facebook a Olympus Romania.

Toți acești sportivi sunt oameni extraordinari, oameni al căror optimism te face să speri și să lupți. În 2014 am avut ocazia să-i iau un interviu lui Dacian Makszin, un om care oricând îți demonstrează că, în ciuda dizabilității și a discriminării, se poate face performanță.

Iată de ce trebuie să susținem, prin toate mijloacele, acești oameni remarcabili. Avem sportivi cu dizabilități care duc numele României mai departe. Ei pot. Noi putem?

EchipaParalimpica

 

 

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe