Oameni Remarcabili: Dacian Makszin

by Irina Bartolomeu

Dacian Makszin se inscrie in seria Oamenilor Remarcabili. Pentru ca este Omul care oricand iti demonstreaza ca, in ciuda dizabilitatii si a discriminarii, se poate face performanta. Dacian Makszin este multiplu campion national si primul roman care s-a calificat la proba de tenis de masa in cadrul Jocurilor Paralimpice de la Londra (2012). In septembrie 2014, Dacian va reprezenta Romania la Campionatul Mondial de tenis de masa de la Beijing.

Dacian Makszin are 32 de ani si este din Cluj. Imobilizat intr-un scaun cu rotile din cauza “vaccinului de poliomielita de la varsta de 1 an si, mai ales, a incompetentei medicilor care nu stiu prea multe sau nu vor sa informeze parintii despre efectele negative ale vacinurilor. Cea mai mare vina o au corporatiile care produc acceste vaccinuri, dar si guvernele care le cumpara pe cele mai ieftine si din te miri ce tara bananiera.” si-a inceput Dacian povestea. 

De ce tenis de masa si nu alt sport?

Dacian Makszin: In primul rand, cu acest sport am luat contact prima data in scoala generala, iar in al doilea rand, la vremea respectiva, ca persoana cu dizabilitati, doar acest sport puteam practica. Poate as fi  ales alt sport daca as fi avut sansa sa fac  alegeri, dar cand ai doar un anumit lucru in fata si nicio alta optiune, te duci spre ce ai. Dar ma bucur ca practic acest sport care nu este deloc usor, mai ales cand vine vorba sa faci si performanta. Am amintiri placute din diferite competitii internationale si prieteni, iar asta cred ca e cea mai frumoasa imagine.

Sunteti inscris in vreun club? Cine va sprijina financiar?

Dacian Makszin: Da, sunt inscris la Clubul Sportiv Lamont din Cluj Napoca, un club pentru persoane cu dizabilitati si axat pe sport. Doamna Sally este de origine scotiana si s-a stabilit in Romania cu dorinta de a ajuta persoanele cu dizabilitati sa faca ceva. Clubul Lamont este sustinut financiar de dansa. Nu multe cluburi din tara au pe cineva in spate care sa sustina financiar, din bani proprii, o activitate in care mai mult investesti si ramai doar cu aceasta placere, ca ai facut ceva extraordinar pentru persoanele cu dizabilitati.

 Cat timp alocati antrenamentelor inaintea fiecarei competitii?

Dacian Makszin: Cam 2 ore  zilnic, de luni pana vineri, iar in apropierea competitiilor se poate ajunge la 3-4 ore in unele zile.

La cate competitii ati participat si care au fost acestea?

Dacian Makszin: Practic tenisul de masa de mai bine de 10 ani si am fost la numeroase competitii din diferite tari din Europa, Asia si America de Sud. Toate acestea se datoreaza Doamnei Sally Wood Lamont care m-a sprijinit financiar pentru a participa la aceste competitii.

Cat de greu este sa te califici la Jocurile Paralimpice?

Dacian Makszin: In Romania este foarte greu sa te califici, pentru ca la noi in tara nu este dezvoltat un sistem care sa sustina acele persoane cu dizabilitati ce vor sa faca performanta; asta inseamna multe ore de antrenament pentru a ajunge la nivelul jucatorilor de afara. Poate ca daca exista un sistem de sustinere a tinerilor sportivi cu dizabilitati, cu siguranta, la Londra, tara noastra ar fi avut 100 de sportivi. Si dau exemplul Rusiei, Germaniei, Olandei, Italiei care au participat cu peste 500 de sportivi. Guvernul lor ia in serios acest lucru si ii sprijina pe cei care vor sa faca sport de performanta. A face performanta inseamna sa renunti la un serviciu de 8 ore, dar atunci tu ar trebui sa si traiesti cumva daca nu te sustin parintii. Or aici intervin guvernul si federatiile care au un sistem de sprijinire, caci, daca nu ai mancarea si vitaminele necesare… atunci ce performanta sa mai faci?!

Credeti ca rezultatele dvs vor influenta si alte persoane cu dizabilitati sa faca sport, eventual sa participe la competitii, ba chiar si la Jocurile Paralimpice?

Dacian Makszin: Sper ca toti cei care au posibilitatea… sa faca sport, in primul rand, pentru ei, iar daca au vise in domeniul sportului sa lupte pentru a ajunge la cele mai importante competitii.

 A existat vreun moment in care ati simtit ca vreti sa renuntati?

Dacian Makszin: Sigur ca a existat, mai ales intr-o tara ca Romania unde persoanele cu dizabilitati sunt foarte “sprijinite” de Guvern!  Cred ca orice sportiv are momente cand se gandeste la asta mai ales cand vezi ca lupti pentru tara asta si nu se face ceva pentru a crea sau a imbunatati ceva pentru persoanele cu dizabilitati care chiar vor sa realizeze ceva. Mai ales cand afli ca un sportiv cu dizabilitati care participa si obtine medalii la campionatele Europene, Mondiale si Jocurile Paralimpice nu este remunerat la fel  ca un sportiv valid. Sunt aceleasi  sume de bani, doar ca noi primim in lei, iar cei cei valizi  primesc in euro. De exemplu, 1000 de lei pentru un sportiv cu dizabilitati si 1000 de euro pentru un sportiv valid. Discriminare mai mare ca asta nu cred ca exista! Care este diferenta intre o medalie cucerita de o persoana cu dizabilitati la un campionat european si un sportiv  valid? Poate ne explica prim-ministrul Victor Ponta. Aici aveti atasat tabelul cu premiile si diferentele intre ele:

http://lege5.ro/Gratuit/gm3toojrge/hotararea-nr-888-2013-privind-modificarea-si-completarea-normelor-financiare-pentru-activitatea-sportiva-aprobate-prin-hotararea-guvernului-nr-1447-2007

tabel-premii-persoane-dizabilitati

Cum sunt percepute persoanele cu dizabilitati in Romania?

Dacian Makszin: Cred ca, in acest moment, persoanele cu dizabilitati sunt vazute mai bine fata de acum 15 ani, dar inca nu s-a ajuns la nivelul Germaniei sau al Olandei. Si asta o spun pentru ca, datorita sportului, am fost in multe tari si am putut sa fac o comparatie.

 Vi s-au incalcat vreodata drepturile?

Dacian Makszin: Cred ca drepturile persoanelor cu dizabilitati se incalca in fiecare ora din zi in acesta tara de catre stimatii nostri guvernanti… In primul rand, nu exista o lege clara legata de locurile de munca pentru persoanele cu dizabilitati. Sunt “portite” pentru firme care, in loc sa angajeze persoane cu dizabilitati, prefera sa plateasca penalitati la stat, iar daca le angajeaza,  multe firme nu au acces. In tara asta ar trebui sa functioneze o lege care sa fie clara si fara nicio alta optiune.

Ce ar trebui sa faca statul roman pentru sprijinirea sportivilor cu dizabilitati?

Dacian Makszin: In primul rand, ar trebui sa existe o sustinere financiara din partea guvernului  pentru sportivii cu dizabilitati care se angajeaza sa faca sport de performanta, pentru ca performanta inseamna, poate, sa nu mai lucrezi 8 ore pe zi si atunci cumva trebuie sa si supravietuiesti. In al doilea rand, in Romania anului 2014 nu exista un centru Paralimpic asa cum exista in tarile civilizate care respecta performanta si persoanele cu dizabilitati.

 V-ati gandit vreodata sa plecati din Romania?

Dacian Makszin: Desigur, dar imi place tara mea si cred ca generatiile viitoare nu se vor mai gandi sa plece pentru ca… poate vor exista alte conditii in ceea ce priveste respectul pentru persoana cu dizabilitati care face sport si nu numai din partea Guvernului.

 Ce planuri aveti pentru acest an?

Dacian Makszin: In primul rand, sa traiesc fericit alaturi de familia mea, iar pe plan sportiv sa fac mai bine decat ceea ce am facut anul trecut.  Cu acesta ocazie doresc sa multumesc Doamnei Sally Wood pentru efortul pe care il depune pentru a ne crea conditii de antrenament si pentru sprijinul oferit de a putea participa la Competitii  Internationale. Fara sprijinul financiar al dansei nu as fi putut sa fac sport de performanta in Romania. Trebuie sa multumesc si Antrenoarei Anca Chereches care se ocupa de pregatirea mea.

_______________

Comitetul National Paralimpic  si Olympus, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata romaneasca de lactate, continua si in acest an campania nationala “Sustinem adevaratii invingatori”, prin care sportivii cu dizabilitati sunt sprijiniti activ si pe termen lung in lupta pentru victorii, pe drumul lor catre Rio de Janeiro, unde vor avea loc Jocurile Paralimpice din 2016.

Optimismul lui Dacian Makszin te face sa speri si sa lupti. Iata de ce trebuie sa sustinem, prin toate mijloacele, acesti oameni remarcabili. Avem sportivi cu dizabilitati care duc numele Romaniei mai departe. Ei pot. Noi putem?

You may also like

1 comment

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe