Ce schimbare produce ordinul 606/07.05.2018 pentru accesul la servicii de sănătate?

by Irina Bartolomeu

 

Pentru unii oameni care locuiesc la oras, ordinul 606 nu are o semnificație aparte. Pentru majoritatea oamenilor care locuiesc la sat înseamnă acces la sănătate.

Pentru asociația Merci Charity și susținătorii ei, înseamnă rezultatul unei munci de peste un an pentru crearea legislației care aprobă normele metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor mobile de medicină, în beneficiul tuturor românilor care din varii motive (lipsă infrastructurii, bani, educație), nu au acces la diverse servicii medicale de care au nevoie.

Starea de sănătate a populației este influențată fundamental de stilul de viață, de nivelul de educație, inclusiv educație pentru sănătate și de accesul la serviciile de sănătate, în special la cele preventive, din această perspectivă prevenirea bolilor și menținerea stării de sănătate fiind deziderate cu eficacitate superioară tratării bolilor.

În 2016, în timp ce în mediul urban au funcţionat 10.400 de cabinete medicale independente de specialitate, în mediul rural numărul acestora a fost de 27,2 ori mai mic, respectiv, de  numai 381 de cabinete. Dat fiind că 43,7% din populația României locuiește în mediul rural, adesea fără acces la servicii medicale și că, din cei 1.900.000 de copii care trăiesc sub spectrul sărăciei, 1.400.000 locuiesc la sat, cabinetele medicale mobile sunt o soluție pentru aducerea medicilor de diverse specialități, mai aproape de oameni.

Deși a existat o rezistență puternică la schimbare în primele luni în care asociația Merci Charity a făcut demersuri pentru crearea acestei legislații, cu sprijinul jurnalistului ProTV, Alex Dima, a secretarului de stat în Ministerul Sănătății dna. Rodica Nassar, a comunității declic.ro  şi a altor oameni de bine, asociația a ajuns la rezultatul pe care îl comunică astăzi: publicarea în Monitorul Oficial a ordinului care reglementează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor mobile de medicină.

Asociația are experiență în gestionarea primului cabinet mobil de medicină dentară cu care asigură gratuit profilaxie dentară copiilor din sate sărace și copiilor cu afecțiuni oncologice (“Zâna Merciluță”), cu sprijinul unei echipe de medici dentiști voluntari. După publicarea ordinului, asociația va putea asigura și tratament stomatologic.

În curând, asociația Merci Charity va crea un al doilea cabinet mobil de medicină dentară cu care va derula profilaxie și tratament dentar în județe din centrul țării.

Ce este un cabinet mobil de medicină dentară?

Cabinetul de medicină mobilă este unitatea cu sau fără personalitate juridică, furnizoare de servicii publice, de stat sau private, de asistență medicală umană preventivă, curativă, de recuperare și de urgență, aflată într-o unitate mobilă auto.

Propunerea acestui proiect și a legislației recent aprobate vine în întâmpinarea unei categorii de pacienți pentru care accesul la servicii de medicină este limitat:

 • copii din zone rurale dezavantajate, de cele mai multe ori fără infrastructură
 • copii cazuri sociale din zona urbană
 • copii cu diferite afecțiuni oncologice, pentru care un astfel de tratament este obligatoriu și vital
 • persoane cu handicap
 • persoane netransportabile
 • copii din centre de plasament
 • minorități
 • comunități de romi
 • adulți din zone rurale dezavantajate
 • adulți cazuri sociale din zona urbană
 • bătrâni
 • persoane aflate în închisori

 

Despre primul cabinet stomatologic mobil puteți citi aici:

Zâna Merciluță, primul cabinet stomatologic mobil care oferă servicii gratuite pentru copiii cu afecțiuni oncologice și cei din zonele rurale

 

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe