Zâna Merciluță, primul cabinet stomatologic mobil care oferă servicii gratuite pentru copiii cu afecțiuni oncologice și cei din zonele rurale

by Irina Bartolomeu

În 2013, Asociația Merci Charity Boutique a dezvoltat programul de sănătate pentru copii cu afecţiuni oncologice “Zâna Merciluță”, prin care copiii internaţi la Institutul Oncologic din Bucureşti au primit tratament stomatologic gratuit la cabinetul stomatologic partener, Splendente; din 2013 și până în prezent, peste 250 de copii beneficiind de tratament stomatologic. Apoi, în noiembrie 2016, Fundaţia Vodafone România a investit pentru a doua oară în acest proiect, acordând o finanțare în valoare de 170.000 lei prin “Fondul pentru Fapte Bune”. Prima contribuţie a Fundaţiei a fost în 2014, când a sprijinit proiectul  prin programul “Voluntar de profesie”, susținând astfel mărirea echipei asociaţiei. ”Proiectul “Zâna Merciluţă” a început în anul 2013 din dorința de a satisfice nevoia vitală de tratament stomatologic pentru copii care suferă de diverse afecțiuni oncologice, copii care provin din familii  sărace. În cazul acestor copii, în funcție de diagnostic și de stadiul afecțiunii, ei urmează protocoale de tratament mai agresive sau mai blânde. Este nevoie atât de prevenție cât și de tratament stomatologic corespunzător astfel încât să nu apară complicații la diagnosticul existent. Prin proiect, periodic, copiii pacienţi ai Institutului Oncologic Bucureşti, cu diverse afecțiuni stomatologice, la recomandarea medicului de specialitate, beneficiază de  tratament stomatologic gratuit la Splendente, un cabinet stomatologic din București unde medicul dentist își pune la dispoziție timpul pro-bono, iar asociația consumabilele stomatologice. Pe lângă acești copii, există o altă categorie puternic afectată de afecțiunile stomatologice: copiii cazuri sociale, din comunități rurale sărace, dar și din mediul urban.”, spune Daniela Staicu, Om Bun Responsabil Comunicare, Asociația Merci Charity Boutique.

România, pe ultimul loc în Europa la capitolul sănătate orală

Datele ultimului Eurobarometru cu privire la sănătatea orală arată că 66% nu merg la dentist nici măcar o dată pe an, prețul prea mare al controalelor și al tratamentelor dentare fiind principalul motiv. Conform studiului, România este pe ultimul loc în Europa la capitolul sănătate orală. 80% din populatie are probleme dentare, dar și consumul de pastă de dinți este de 3 ori sub media europeană. Pe de altă parte, 90% dintre satele din România nu au stomatologi. ”Statisticile referitoare la igiena orală a copiilor nu sunt deloc încurajatoare. Potrivit Raportului Organizației Mondiale a Sănătății, caria dentară rămâne în continuare o problemă importantă de sănătate publică în țările din Europa de Est, afectând 60-90% dintre copiii școlari și majoritatea adulților. În România, în 2013, peste 75% dintre copiii cu vârste între 6 și 11 ani, prezentau carii dentare pe dinții temporari și peste 39% pe dinții permanenți. La vârsta de 12 ani, când copilul trebuie să-și fi însușit metodele de igienă orală, studiul național realizat in 2013 arată că 92% dintre elevi prezintă depozite de placă microbiană dentară, care pot duce în timp, în lipsa unui tratament adecvat la pierderea dintelui.”, adaugă Daniela Staicu.

În ceea ce privește comunitățile rurale, motivele lipsei unei igiene orale sunt variate:

  • Lipsa cabinetelor stomatologice în mediul rural. În 2016, numărul cabinetelor stomatologice private din România a crescut cu 18%, de la 12.502 la 14.732. Cele mai multe au fost deschise în Municipiul București și în județele Cluj, Harghita, Bacău, Prahova, Dolj, cu peste 100 de unități. La polul opus, închiderea cabinetelor de stat a continuat într-un regim alert, numărul lor scăzând de la peste 1.500 la doar 30. În cazul cabinetelor publice, cele mai multe sunt concentrate în regiunea nord-vest, 6 cabinete. În județele Bihor, Covasna, Sibiu, Bacău, Suceava, Brăila, Buzău, Vrancea, Călărași, Vâlcea și Caraș-Severin nu mai există niciun cabinet de stat.
  • În satele în care există cabinete stomatologice, medicii dentiști nu doresc să facă naveta.
  • Cabinetele stomatologice de la sate sunt o raritate. Primarii comunelor fără medic stomatolog spun că nimeni nu este interesat să investească într-un cabinet în mediul rural pentru că şi-ar amortiza investiţia foarte greu. La fel spun şi medicii dentişti care fug de sate pentru că ştiu că acolo oamenii sunt săraci şi puţini ţin la sănătatea orală şi-şi permit un tratament stomatologic.
  • Părinții nu cunosc faptul că fiecare copil are dreptul la o serie de intervenții dentare în mod gratuit în cabinete stomatologice care au contract cu casele județene de asigurări de sănătate. Informația este disponibilă online, dar mulți dintre ei nu au acces la internet:  http://www.cnas.ro/casmb/page/servicii-stomatologice-decontate.html
  • Părinții nu au la dispoziție lista cabinetelor stomatologice care au contract cu casele județene de asigurări de sănătate.
  • Pe lângă faptul că părinții nu pot susține financiar tratamentul stomatologic al copilului, lipsa cabinetelor și drumul până la singurul cabinet stomatologic din comună (acolo unde există), reprezintă o reală problemă. 
  • Nutriția deficitară74% dintre familiile care locuiesc în mediul rural au avut, în 2016, probleme în a le asigura copiilor o dietă echilibrată şi o alimentaţie de calitate. Nutriţia copilului peste doi ani ridică, în continuare, probleme, 5% dintre părinţii din mediul rural intervievaţi spunând că le oferă copiilor lor mai puţin de două mese pe zi.  Dacă în 2012, unul din 10 copii din zonele rurale au declarat că se culcă flămânzi, în 2014 această rată a crescut la 1 din 8 copii, conform unui studiu realizat de World Vision România şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
  • Studiile de piaţă arată că la nivel naţional se foloseşte în medie, aceeaşi periuţă de dinţi timp de 2 ani. În mediul rural, oamenii îşi schimbă periuţa de dinţi o dată la 10 ani, mai des în comparaţie cu datele Nielsen de anul trecut, având acum o perioadă de folosire redusă la jumătate, potrivit ro.

Din cei 120 de copii din comunităţile rurale, consultaţi de Zâna Merciluţă, doar 3 aveau o dantură sănătoasă. “Majoritatea nu mai fuseseră văzuți niciodată de un medic dentist, iar cel mai apropiat cabinet stomatologic la care ar fi putut să se ducă se situa la 60 de km de satul lor. Sunt copii din familii cărora le lipsesc resursele materiale pentru a suporta costul transportului până la oraș și costul intervenției stomatologice. Niciunul dintre părinții prezenți împreună cu copiii nu știau că fiecare copil are dreptul ca pâna la vârsta de 18 ani să beneficieze de o serie de intervenții stomatologice anuale gratuite în cabinetele stomatologice care au încheiat contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. De asemenea, nu cunoșteau nici lista cabinetelor stomatologice care au Casa de Asigurări de Sănătate și nici nu știau de unde ar fi putut să obțină această informație.”, spune Daniela Staicu.

Cabinetul mobil, creat cu ajutorul partenerilor privați care au finanțat proiectul cu bani, servicii sau produse, le permite să se deplaseze în comunitățile rurale sărace din România, unde pot acorda tratamente stomatologice gratuite copiilor din comunitate. ”Pentru a ajunge la acești copii situați în zone defavorizate sărace și care nu au acces la servicii medicale stomatologice, fie din lipsa unui cabinet în zonă, fie din lipsa banilor sau a unui mijloc de transport, am venit cu ideea acestui cabinet stomatologic pe roți, un van echipat ca orice cabinet stomatologic, unde putem asigura intervenții stomatologice într-un mediu steril, controlat. Cabinetul mobil ne permite să ne deplasăm în comunități rurale sărace din întreaga țară unde să acordăm tratament stomatologic gratuit copiilor din comunitate, majoritatea fiind pentru prima dată la medicul dentist și cu probleme dentare grave în ciuda vârstei fragede. Cabinetul mobil a fost creat cu sprijinul partenerilor privați care au finanțat proiectul fie cu bani sau cu servicii și produse. Fundația Vodafone România, unul dintre partenerii principali a finanțat proiectul cu 170.000 lei, iar UniCredit Leasing a donat mașina Renault Master care a fost transformată în cabinet stomatologic mobil. Până în acest moment, investiția se ridică la 290.000 lei.”, spune Daniela Staicu.

Lipsa cadrului legislativ

Cel mai mare obstacol este de natură legislativă. Legea care face referire la funcționarea cabinetelor stomatologice mobile nu are norme de aplicare, în acest moment nefiind posibilă autorizarea niciunui cabinet stomatologic mobil, în general a niciunei unități medicale mobile indiferent de specializare. “Deși cabinetul este echipat pentru efectuarea de tratamente stomatologice, până în acest moment am efectuat numai acțiuni de profilaxie dentară deoarece legislația actuală nu prevede norme pentru funcționarea cabinetelor stomatologice mobile. În lipsa unui astfel de cabinet, tratamentele se pot efectua ambulatoriu, în școlile de la sat unde învață copiii, însă timpul mare alocat desfășurării instrumentarului și lipsa condițiilor de igienă din școli, fără apă curentă, adesea prevăzute cu o singură încăpere cu igrasie sunt foarte riscante. Lipsa preocupării creării unei legislații care să răspundă nevoilor oamenilor atât din mediul urban cât și din mediul rural, are consecințe grave pentru românii care locuiesc în mediul rural. Lipsa cabinetelor stomatologice în mediul rural și lipsa de preocupare a autorităților pentru acești oameni, a dus la un vid legislativ care nu permite cabinetului stomatologic pe care l-am creat să funcționeze la capacitate maximă deși este echipat cu toate instrumentele specifice unui cabinet stomatologic normal.”, continuă Daniela Staicu.

Între 14 și 18 iulie, împreună cu doi medici dentiști şi unul-doi voluntari, au acordat consultații și periaj dentar pentru 120 de copii din cinci sate aflate în județul Iași (Lungani, Sineşti, Voineşti, Dagâța, Fântânele). Fiecare copil a primit la final câte o periuță și o pastă de dinți, oferite de Oral B, partener al proiectului. Au continuat în București cu două școli din cartierul Ferentari, școala 136 și 147.  La finalul lunii august, urmează să îi viziteze pe copiii de la Institutul Oncologic București și să programeze următoarele deplasări în sate. Zâna Merciluţă încearcă să schimbe mentalitățile și obiceiurile micilor pacienți astfel încât aceștia să acorde o atenție mai mare sănătății orale. Alina Tiplea, Om Bun Executive, spune că toate acțiunile pe care le fac au drept scop o schimbare. “Sperăm ca aceasta să fie de lungă durată. Durerea de dinți nu te lasă să uiți pașii pe care trebuie să îi faci pentru o dantură sănătoasă. Proiectul se va derula pe perioadă nelimitată, deoarece nevoia de asistență stomatologică în comunități sărace sau izolate este atât de mare încât permanent va fi nevoie să strângem fonduri pentru a susține activitatea cabinetului mobil și pentru acorda asistență stomatologică la cât mai mulți copii. În plus, vom continua demersurile pentru ca Ministerul Sănătății să pună pe agendă problema autorizării cabinetelor stomatologice mobile și să elaboreze norme care să ducă la funcționarea lor. Vom continua deplasările în partea de nord-est a țării, regiunea Moldova, una din regiunile unde conform statisticilor sunt cele mai sărace comunități. În București, vom acorda sprijin copiilor cu afecțiuni oncologice și copiilor cazuri sociale.”

Nu s-au gândit momentan la accesarea de fonduri europene, prioritatea lor fiind crearea unei legislații care să permită asistența stomatologică mobilă pentru copii. “Avem în plan ca în câțiva ani să dezvoltăm o rețea de cabinete stomatologice mobile, pentru a asigura tratamente stomatologice gratuite, periodic, copiilor din mai multe zone defavorizate din țară.”, încheie Daniela Staicu, Om Bun Responsabil Comunicare, Asociația Merci Charity Boutique.

Cum puteţi susţine proiectul Zâna Merciluţă

Ajutorul poate veni în multe moduri: medicii dentiști pot deveni voluntari în proiect, voluntari care îi pot însoți în deplasări sau pot oferi transport către cel mai apropiat cabinet stomatologic pentru copiii și părinții acestora, cărora le vor asigura continuitatea tratamentului la un medic stomatolog din apropiere. Formularele de înscriere sunt disponibile aici. De asemenea, au nevoie permanentă de consumabile stomatologice și resurse financiare pentru deplasările în zonele rurale. O deplasare durează, de cele mai multe ori, 4-5 zile.

Cumpăraţi tricoul (bumbac 100% organic) manifest, creat de AtelierMerci.ro. Banii strânși din vânzarea acestui tricou vor merge către Zâna Merciluță.

Un zâmbet mare şi un Merci pentru Zâna Merciluţă, singurul cabinet stomatologic mobil care oferă servicii gratuite pentru copiii cu afecțiuni oncologice și copiii din zonele rurale.

Fotografii furnizate de Asociaţia Merci Charity Boutique

You may also like

1 comment

Cele mai citite 20 articole în 2017 – Irina Bartolomeu 01/01/2018 - 10:23

[…] Zâna Merciluță, Primul Cabinet Stomatologic Mobil Care Oferă Servicii Gratuite Pentru Copiii Cu … […]

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe