Un pic de verde

by Irina Bartolomeu

La începutul anului, Australia a fost devastată de incendii; peste 10 milioane de hectare distruse de flăcări și peste 500 de milioane de animale moarte. Australia se confruntă cu creșterea temperaturilor, ca efect negativ al schimbărilor climatice. Calotele glaciare se topesc, nivelul mărilor și oceanelor este în creștere, supraviețuirea multor specii de plante și animale este incertă. Și, dacă toate acestea nu sunt suficiente, mările și oceanele sunt tot mai afectate de poluare, în special din cauza deșeurilor din plastic. Și nu numai. Peștii sunt afectați, păsările sunt afectate – confundă plasticul cu hrana, încearcă să-l mănânce și se sufocă sau se prind în pungile de plastic și nu se mai pot elibera; implicit noi suntem afectați. Chiar recent am văzut fotografii cu o pasăre care avea ciocul prins într-o bucată de plastic și nu mai putea să scape; era condamnată, astfel, la moarte. Iar previziunile sunt sumbre, cercetătorii spun că în 2050 ar putea fi mai mult plastic în oceane decât pești. Apoi inundațiile. Ați văzut cum arată satele și drumurile inundate din cauza revărsării râurilor, în urma defrișărilor masive? Este cumplit. Nu ne place să vedem asta, suferim pentru oameni, pentru bietele animale, pentru plajele distruse… și, totuși, ce facem noi ca să nu mai vedem toate astea?

Orașele inteligente

Există deja oraşe inteligente, care se folosesc de tehnologia informaţiei şi a comunicării pentru administrarea eficientă a resurselor, pentru a economisi energia şi, implicit, costurile, dar şi pentru a îmbunătăţi serviciile şi nivelul de trai al oamenilor.  Barcelona, de exemplu, este un astfel de oraş, datorită preocupării sale de a găsi soluţii pentru reducerea emisiilor de carbon, datorită utilizării energiei solare (Ordonanţa Solară); în Copenhaga, 40% circulă cu bicicleta, oraşul fiind un adept al conceptului „cleantech”, conform căruia se folosesc într-un mod inteligent combustibilii şi electricitatea; Viena este preocupată de reducerea emisiilor de carbon, fiind prezentă în programele Smart Energy Vision 2050. Orașul Lahti din Finlanda a obținut premiul Capitala europeană verde 2021, datorită soluțiilor adoptate; orașul Mechelen din Belgia – finalist la competiția de anul trecut – a fost recunoscut pentru dedicarea sa în ceea ce privește mobilitatea urbană durabilă, natura, biodiversitatea, utilizarea durabilă a terenurilor și reducerea deșeurilor; iar câștigătorul din 2018, Nijmegen (Olanda), a îndepărtat 19000 de dale de pavaj și le-a înlocuit cu plante și copaci. În 2019, Capitala europeană verde a fost Oslo, iar în 2020, Lisabona, datorită dezvoltării transportului public electric (tramvai, mașini, biciclete electrice), a performanței în reducerea pierderii apei din sistemul public și refolosirea pentru irigații sau curățenia stradală. Simris din Suedia demonstrează că un sat întreg își poate produce energia regenerabilă aidoma unei insule independente din punct de vedere energetic, la fel și Freilassing din Germania, datorită E.ON.

”Nu întreba ce poate face țara pentru tine,
ci întreabă ce poți face tu pentru ea”

Și, totuși… putem vorbi de vreun oraş românesc inteligent? Putem spera să vedem în viitorul apropiat? Cert este că problemele unui oraş sunt cel mai bine cunoscute de oamenii care locuiesc aici, iar soluţiile problemelor pot fi date chiar de aceştia. Adică de noi. De mine, de tine, de toți ceilalți de lângă noi. Vorba fostului președinte SUA, John F. Kennedy: ”Nu întreba ce poate face țara pentru tine, ci întreabă ce poți face tu pentru ea.”

E.ON România: WE has no limits

E.ON România a lansat campania de implicare și responsabilitate socială ”WE has no limits”, prin care ne invită să construim împreună un viitor nelimitat de verde și sustenabil.

Și, totuși, ce putem face noi ca să avem un viitor nelimitat de verde?

Plantează un copac!

În urmă cu 16 ani am plantat un vișin în grădina blocului. Este de aceeași vârstă cu băiatul meu. Vă dați seama? Un copil și un copăcel, care au crescut în același timp. Vișinul are aprox. 190 cm și o coroană bogată. Însă nu toți copacii cresc în același ritm; un brad ajunge, după 7 ani, la aprox. 70 cm; de aceea, mai gândește-te dacă vrei un brad natural de Crăciun, poți alege unul în ghiveci pe care să-l poți planta ulterior sau unul artificial… Un pic de verde.

Free photo 7798548 © Tosan Aji - Dreamstime.com

Activează factura electronică!

Știi ce înseamnă asta? 1.500.000 de coli de hârtie salvate lunar, adică 228 de copaci salvați anual și, implicit, 7.550.000 de litri de oxigen eliberați și 5 tone de CO2 absorbite anual, zice E.ON România.

Eu am activat factura electronică de multă vreme pentru toate utilitățile. De ce să strici o hârtie, de ce să tai un copac, când o poți vedea oricând în contul tău sau pe e-mail? Ai acces oricând la ele. Un pic de verde.

foto eon.ro

Panourile fotovoltaice

Poți contribui la dezvoltarea durabilă a mediului înconjurător prin utilizarea de surse regenerabile de energie; mă refer la panourile fotovoltaice. 

Dacă stai la casă, îți va fi destul de ușor să le implementezi, mai ales dacă apelezi la E.ON Solar Home. 

Dar și persoanele care locuiesc la bloc au posibilitatea să micșoreze costul facturilor la curentul electric cu ajutorul sistemelor de producere a energiei regenerabile. E un pic mai complicat, în sensul că nu te poți ocupa singur, ci prin intermediul asociației de proprietari, dar nu este imposibil. Există deja blocuri în București, pe care s-au montat panouri fotovoltaice. Investiția chiar este utilă, se reduce semnificativ factura la întreținere. Plus că nu mai depinzi de… ”Iar a căzut curentul sau iar a tăiat primăria apa caldă!”. Un pic de verde.

foto b365.ro Primul bloc cu panouri fotovoltaice - Calea Victoriei, București, 2014

Mașina electrică

Dacă intenționezi să-ți schimbi mașina, ia în calcul și varianta unei mașini electrice. Există peste 6000 de stații de încărcare pentru mașini electrice la nivel european!

Sau mergi cu bicicleta și cât mai mult pe jos. Un pic de verde.

foto pixabay.com

Un pic de verde în casă

  • înlocuiește becurile obișnuite (cu halogen) cu becuri cu LED. Există becuri cu LED cu lumină albă, galbenă, dar și cu lumină naturală
  • instalează senzori de mișcare pentru a se aprinde/stinge lumina automat
  • folosește prelungitoarele cu întrerupător sau scoate din priză electronicele atunci când nu le folosești. Nu lăsa televizorul sau computerul în stand-by, fiindcă vor consuma energie și bani.
  • în ceea ce privește electrocasnicele, verifică eticheta energetică UE atunci când ai în plan să achiziționezi un aparat nou, pentru a economisi, astfel, energie până la 60%. Conform Uniunii Europene, etichetele energetice arată unde se situează aparatele electrocasnice pe o scară de la A la G, în funcție de consumul lor de energie. Clasa A (verde) este cea mai eficientă din punct de vedere energetic și clasa G (roșu) cel mai puțin eficientă. În prezent, dat fiind faptul că majoritatea aparatelor electrice de un anumit tip sunt clasa A, au fost adăugate și alte 3 clase: A+, A++ și A+++. Întrucât eficiența energetică a crescut pentru majoritatea produselor, tot mai multe dintre acestea se încadrează în clasele A+, A++ și A+++. 
  • montează robinete cu termostat pentru calorifere în toate camerele. De asemenea, dacă ți se pare prea cald, nu deschide ferestrele, ci redu temperatura termostatelor. Producătorii de termostate inteligente spun că se poate economisi destul din factura la energie. Ar fi bine să-ți etanșezi bine geamurile pentru a nu pierde căldura. La fel și pereții, trebuie izolați atât la interior, cât și la exterior (indiferent că stai la casă sau în apartament, la bloc); iar caloriferele să nu fie acoperite cu haine sau draperii pentru a nu împiedica disiparea căldurii în camere.
  • în cazul în care centrala ta veche consumă mult și în casă tot nu este cald, ar fi bine să o schimbi cu una nouă, în condensare, cu ajutorul E.ON Life. Ai incluse livrarea și demontarea centralei vechi, plus refacerea proiectului de gaze (dacă este nevoie), instalarea și punerea în funcțiune de către instalatorii autorizați, verificările  și reviziile tehnice periodice, conform legislației în vigoare, dar și intervențiile pentru urgențe 24/7.
  • în bucătărie poți folosi vasele adecvate suprafețelor de gătit. Ideală este plita electrică – poți folosi căldura reziduală, oala cu presiune pentru fierberea îndelungată, dar și capacele (pentru oale) pentru o gătire mai rapidă și, implicit, mai economică. De asemenea, nu face risipă alimentară! Și nu lăsa apa să curgă.
  • reciclează electronicele și electrocasnicele stricate sau alte obiecte care nu-ți mai sunt utile; există centre dedicate pentru reciclare, ba chiar le pot ridica de la tine de acasă. Ultima oară am apelat la Patrula de reciclare, în două zile venea deja echipa să ridice frigiderul vechi.
  • selectează gunoiul înainte de a-l arunca la ghenă. Există spații dedicate – plastic și metal, sticlă, hârtie și carton, deșeuri menajere. 

Și nu în cel din urmă rând, învață-i și pe cei mici să respecte și să protejeze natura, să fie eco-responsabili. 

Un pic de verde

Un pic de verde la mine, un pic de verde la tine, un pic de verde la ceilalți și astfel putem construi împreună un viitor nelimitat de verde. 

Voi ce idei sau sfaturi de sustenabilitate aveți? Să dezbatem împreună în comentarii.

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe