”M-am săturat de patul meu de-acasă…
(Nu mai suport, pe cuvânt… nu mai suport… mi-e cald, nu…)
Cearceafurile nu mai îmi zâmbesc…
(Și ce vrei să fac? Ce pot să fac? Nu mai pot, nu mai pot…)
Aceleași haine zac tăcut pe masă…
Și parcă-mi spun că nici nu mai trăiesc
(Nu, nu… nu ne mai înțelegem, e clar, nu înțelegi?…)
Și-atunci ies afară,
E vânt și este vară
(Nu, plec… pa)
Și ceru-mi spune: “Fugi, că eu plătesc!”
(Aah gata… îmi vând casetofonul…)
Mă întorc la tine (Te pup, pa!), iau trei blugi cu mine
Și-ți zâmbesc…
Vara asta am să mă-ndrăgostesc…”
Cu siguranță știți piesa celor de la Vama Veche, ”Vara asta”. Dacă nu, ascultați-o mai jos:
Și totuși, parafrazând refrenul lor, aș spune că… vara asta am să mă răcoresc!
Cum te poți răcori cu 113 lei?
O zi la mare. Cu 113 lei poți cumpăra un bilet de tren dus-întors București-Constanța.
PRO:
O zi intensă de plajă, bălăceală și distracție.
CONTRA:
Singurul aspect negativ: plaja poate fi aglomerată, iar asta înseamnă lipsa distanțării sociale impuse în contextul actual de pandemie. Se pot alege plajele mai puțin aglomerate: Tuzla, de exemplu, este o variantă de luat în calcul. Dar și extremele plajelor.
O zi la munte. Cu 54 de lei poți cumpăra un bilet de tren dus-întors București-Sinaia.
PRO:
La munte e răcoare, e bine, o zi ideală pentru o plimbare prin pădure.
CONTRA:
Unii fug la mare, alții, la munte. Aceeași problemă cu distanțarea socială. Ultima oară când am fost la munte (la sfârșitul lui iunie), am vrut să evit Valea Prahovei și am ales culoarul Rucăr-Bran. Ce vorbești, domnule, s-a circulat bară la bară, iar în Parcul Natural Bucegi, înghesuială, ioc distanțare socială. O variantă posibilă ar fi alegerea unei destinații mai puțin circulate, exclus Valea Prahovei ori culoarul Rucăr-Bran. Gândiți-vă la zona Apuseni și la o rută ocolitoare. Data viitoare știu ce voi alege.
Prețul unui bilet de intrare la piscină, pentru o zi, poate fi 50-80 de lei.
PRO:
O zi perfectă pentru stat la soare și bălăceală. Cui nu i-ar plăcea la piscină?
CONTRA:
Cine nu pleacă la mare sau la munte, cu siguranță, va alege piscina. Posibil probleme cu distanțarea socială.
E vară, e cald, e necesară hidratarea. Cel puțin 2 litri de apă pe zi. Și/sau limonadă. Și fructe cu conținut bogat de apă. Acasă sau la terasă?
PRO:
Necesitatea hidratării.
Multitudinea de combinații pentru cocktailuri răcoritoare.
Fructele au un conținut bogat de apă și vitamine.
Întâlnirile cu prietenii la terase… de neprețuit!
CONTRA:
——
Există cineva căruia să nu-i placă înghețata?
Eu recunosc, sunt dependentă! Fie vară, fie iarnă, eu am în congelator înghețată. De orice fel, n-am preferințe, înghețată să fie. Cu fistic, lămâie, fructe de pădure, vanilie, ciocolată belgiană, caramel, pepene galben, stracciatella, tiramisu, italiană, nirvana… mmm, mă duc să-mi scot ”găletușa” de înghețată din congelator. Made in heaven!
PRO:
Înghețata… o nebunie delicioasă. O plăcere vinovată. Se poate consuma oricând.
CONTRA:
Efectul de răcorire este de scurtă durată.
Ventilator de birou, cu picior sau încorporat în lustră.
PRO: Un ventilator este mai ieftin decât un aparat de aer condiționat.
CONTRA:
Ventilatorul, spre deosebire de un aparat de aer condiționat, nu răcește aerul. El doar circulă aerul din încăpere, iar efectul este de scurtă durată. În plus, nu poți sta în fața lui, fiindcă te vei trezi cu junghiuri, iar dacă-l amplasezi în altă parte, nu se simte nimic. Ventilatorul nu schimbă nivelul termic din camera în care este amplasat.
Și acum să recapitulăm cum ne putem răcori cu un buget de 113 lei: o zi la mare, o zi la munte, o zi la piscină, o zi la terasă sau consumând răcoritoare acasă și înghețată sau folosind efectul fals al unui ventilator… Dar în restul timpului?
Aparatul de aer condiționat cu tehnologia Inverter
PRO:
– Datorită tehnologiei Inverter, consumul de energie se reduce.
– Eficiența energetică la răcire este A++. A++ se referă la un sistem de etichetare energetică. Astfel, conform ANRE, achiziţia unui aparat electrocasnic dintr-o clasă energetică superioară, precum A++, duce la economii substanţiale la curent, iar consumul ajunge chiar la jumătate faţă de un aparat din clasa energetică B.
– Eficiența energetică la încălzire este A+.
– Funcționare silențioasă.
– Posibilitatea de încălzire chiar și atunci când temperatura exterioară ajunge la -15 grade Celsius.
– Control inteligent prin Wi-Fi
Și, cel mai important lucru, vorbind despre buget, pachetul E.ON Cool conține un aparat de aer condționat cu tehnologia Inverter și servicii la pachet, montaj , plus plata în rate (de la 113 lei / lună) împreună cu factura E.ON. Totodată, te poți bucura de un montaj rapid, inclus în pachet, și de promptitudinea și seriozitatea echipei de tehnicieni autorizați.
Și acum să vă povestesc mai multe despre aparatul meu de aer condiționat. Acum doi ani, când l-am achiziționat, nu exista această ofertă E.ON Cool, altfel aș fi luat-o fără să stau pe gânduri; rata pe care am plătit-o atunci depășea cu mult 133 de lei. Totuși, pe de altă parte, sunt foarte mulțumită de aparat. Nu se simte mai deloc la factura de energie electrică în condițiile în care este folosit aproape zilnic pe timp de vară, dar și iarna, pentru încălzire, datorită tehnologiei Inverter. Iarna, cel puțin, am renunțat la încălzirea cu calorifere și/sau aerotermă, în favoarea aparatului de aer condiționat. Faptul că poate încălzi și când temperatura exterioară ajunge la -15 grade este mare lucru.
Ce face, de fapt, tehnologia Inverter?
Tehnologia Inverter reglează temperatura din camera respectivă, în funcție de valorile setate de tine, fără a porni/opri compresorul. Adică pornește la capacitate maximă și funcționează așa până când temperatura ajunge la valoarea setată, apoi viteza se reduce automat. Consumul mare de curent era, de fapt, la compresorul clasic, unde nu se putea ajusta viteza. Compresorul clasic funcționează pe principiul on/off.
Ce mi-a mai plăcut: controlul prin wi-fi. Poți porni aparatul de aer condiționat de la distanță. Să zicem că ești la birou, pornești aparatul de aer condiționat prin intermediul aplicației de pe telefon, iar până ajungi acasă, ai deja casa răcorită. O plăcere!
Ce le-a plăcut… pisicilor mele: credeați că pisicile sunt moarte după căldură? Ei, aș! Nici ele nu suportă căldura verii. Când pornește aerul condiționat… ori se tăvălesc pe jos ori se ”activează” și încep o joacă… de dărâmă tot în cale. 🙂
În concluzie, recomand din toată inima un astfel de aparat de aer condiționat cu tehnologie Inverter!
Voi cum vă răcoriți vara asta? 🙂
foto eon.ro, pixabay.com & colecția personală
Jurnalist, Blogger & Social Media Specialist. Din 2007 scriu despre campanii, acțiuni, evenimente, povești și oameni faini. Idei pe verticală. Mai multe despre mine, aici.
Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe