Utilitatea lămpilor UV pentru dezinfectare și purificarea aerului

by Irina Bartolomeu

Noi, în fiecare an, mergem la mare. Pentru soare, în primul rând, aer curat și, bineînțeles, pentru bălăceală. Nu degeaba mi-am tatuat, pe braț, soarele și marea, yin & yang, atât de mult le iubesc. Cu toate că am pielea sensibilă, predispusă la alergie solară și trebuie să dau cu o tonă de loțiune cu factor mare de protecție, tot aici mi-e gândul, fie vară, fie iarnă. Soarele și marea înseamnă sănătate. Desigur, ”consumate” cu măsură, altfel expunerea prelungită și, mai ales, în orele de vârf, la razele ultraviolete, dăunează.

O scurtă explicație despre ce înseamnă UV:

Razele UV (ultraviolete) sunt radiații magnetice, ale căror lungimi de undă sunt imperceptibile ochiului uman. Există mai multe tipuri de raze UV, clasificarea lor făcându-se în funcție de aceste lungimi de undă, măsurate în nanometri: Raze UVA (400-315 nm) și UVB (315-280 nm) sunt cele care au o serie de efecte bune pentru sănătate; se știe că în urma expunerii la razele UV, organismul produce vitamina D, esențială pentru sănătate. Dar vorbim despre o expunere moderată, nu una îndelungată, care produce efecte negative. Razele UVC sunt cele mai periculoase; cauzează cancer de piele și probleme oculare, însă pot fi folosite pentru dezinfectare atunci când nu este nimeni prezent într-o încăpere.

Dar fiindcă la mare nu putem ajunge nonstop, iar acum, din cauza pandemiei, cu atât mai mult suntem nevoiți să călătorim cu… gândul, să revenim la aerul ”curat” de acasă, fără praf, fără microbi, fără nimic… Chiar credeți că avem un aer curat în casă?

Să se știe, responsabilii cu ”aerul curat” (a se citi ”praful”) la noi în casă sunt:

Tasha, Marie, Blue & Rita. Până săptămâna trecută era și Luc, golden retrieverul nostru, dar… (așa este viața… cu bune și rele, pleacă atunci când te aștepți mai puțin.)

Așadar, imaginați-vă un hipodrom la dimensiuni mai reduse, unde pistele de curse sunt de orice fel în casă: de la parchet, canapea, pat, masă și până la șifonier, frigider, blatul de bar șamd. Cele 4 fete blănoase ale noastre au grijă să țopăie și să alerge pe ”pistele” astea, încât, în ciuda faptului că scuturăm, ștergem și aspirăm aproape zilnic, dezinfectăm, spălăm tot, inclusiv lăbuțe, soțul zice: ”Dumnezeule, de unde avem atâta praf?!”.  

Nu mai zic de obsesia dezinfectării obiectelor – pungi, produse, haine, pantofi; telefonul și cheile sunt curățate aproape non-stop. Obsesia asta cu aerul și dezinfectatul provoacă un stres teribil. Ba chiar poate duce și la depresie.

Și atunci cum facem să ne fie bine? Să aducem aerul curat acasă?

Să putem lucra liniștiți, să avem acel feng shui atât de necesar traiului de zi cu zi?

Cum facem să sterilizăm în mod eficient obiectele?

Razele UV sunt folosite și pentru purificarea aerului, sub forma unor lămpi care pot steriliza. Sunt folosite, de obicei, în spitale sau în spații care necesită purificarea aerului. Practic, razele UV au capacitatea de a distruge ADN-ul acestor microorganisme.

Există un magazin online, lavanuv.ro, unde găsești produse care oferă o protecție avansată și care te ajută să menții cât mai curată orice încăpere.

Vorbim, de exemplu, despre sterilizatoarele Lavan, cu lampă UVC, care distrug bacteriile, virusurile și purifică aerul în proporție de 99,9%. Poți dezinfecta și steriliza, astfel, de la mașină, casă, șifoniere cu haine, baie, bucătărie, birouri, săli de conferință și până la măști de protecție, telefoane, bani, chei, bijuterii.

Ceea ce este important de reținut la aceste produse de sterilizare UV: în momentul utilizării produselor, în încăperea respectivă nu trebuie să se afle nicio persoană, niciun animal de companie, nici măcar o plantă, iar după terminarea programului de sterilizare, încăperea trebuie aerisită.

În funcție de modelul de lampă ales, timpul de sterilizare variază. De exemplu, pentru lampa UV Auto sau lampa albă/neagră portabilă, timpul de sterilizare este de 30 de minute; acestea fiind potrivite pentru încăperi de mici dimensiuni sau pentru mașină. Cu ajutorul acesteia, se poate dezinfecta chiar si sistemul de climatizare. Sistemul este utilizat pentru purificarea aerului si eliminarea mirosurilor neplacute (fum de țigară, smog, miros de animale etc.

În schimb, pentru purificatorul Lavan, timpul de sterilizare variază de la 15 la 60 de minute, iar acesta poate fi setat cu ajutorul telecomenzii, de la distanță – prin pereți, dulapuri și indiferent de unghi. Se oprește automat după terminarea timpului de sterilizare. Fiind o lampă portabilă, purificatorul Lavan poate fi amplasat în orice spațiu în care se dorește dezinfectarea și purificarea aerului, zona de sterilizare acoperită fiind de 60 de metri pătrați (maximum). În plus, purifică aerul în proporție de 99,9% datorită faptului că lampa generează și ozon. Purificatorul a fost testat și certificat pentru distrugerea virusurilor și a bacteriilor precum Candida albicans, Stafilococul auriu, E.coli. 

Mai există și stickul UV reîncărcabil (prin USB) care dezinfectează rapid. În 10 secunde suprafețele sunt sterile, non-toxic, fără poluare, fără reziduuri, fără mirosuri. Util pentru obiecte precum telefon, chei, bijuterii, bani, clanță, tastatură ori echipamente de protecție precum măști sau viziere.

Așadar, să recapitulăm:

 

Avantajele folosirii lămpilor UV Lavan:

  • Distrug bacteriile, virusurile precum Candida Albicans, StaphylococCus Aureus, E.Coli100
  • Purifică aerul în proporție de 99,9%100
  • Elimină mirosurile neplăcute (fum de țigară, smog, miros de animale)100
  • Timp de sterilizare între 10 secunde - 60 de minute100
  • Dezinfectează încăperi până la 60 de metri pătrați100
  • Dezinfectează obiecte mici (telefoane, bani, chei, bijuterii) și echipamente de protecție (măști, viziere)100
  • Purificatorul Lavan generează și ozon; poate fi controlat de la distanță prin telecomandă100
  • Lămpile UV Lavan sunt portabile, putând fi amplasate în orice spațiu100

Singurul dezavantaj, deși nu-l putem numi chiar dezavantaj, este faptul că acest tip de purificator NU este un purificator obișnuit. De aceea NU trebuie să fie o persoană sau un animal de companie în încăperea care urmează să fie dezinfectată. Se știe doar că razele UVC sunt periculoase, iar în urma generării ozonului, încăperea trebuie aerisită timp de 30 de minute. 

În concluzie, eu cred că lămpile UV reprezintă cea mai bună soluție pentru dezinfectarea rapidă și purificarea aerului. Indiferent că este vorba despre o cameră, o haină, un telefon sau niște chei. Aerul curat îți dă acea stare de bine (feng shui cum îi mai zic eu), astfel încât să te simți oricând în siguranță, fie că te joci cu copilul, cu pisica, lucrezi sau dormi. Iar asta cred că spune tot.


foto cover pixabay.com

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe