Revolutia tehnologica este un fenomen mondial, iar efectele ei se resimt peste tot. Cum spunea celebrul futurolog, Alvin Toffler, „schimbarea nu este numai necesara vietii – ea este viaţa.”, iar „motorul suprem al schimbarii – tehnologia. Tehnologia se hraneste singura. Tehnologia face mai multa tehnologie posibila.”
Daca ne referim la masini, cred ca cea mai mare inventie a lumii a fost roata. Nu degeaba s-a nascut sintagma “Reinventam roata”. Caci roata a fost reinventata de atatea ori, in n forme. De exemplu, roata lui Barlow, inventata in 1828 de savantul englez Peter Barlow si care reprezinta un motor de cabinet de fizica. Ori roata hidraulica, strabuna turbinei de azi. Urmeaza o alta inventie necesara functionarii “lumii noi”: prima baterie electrica din istorie – pila voltaica – ce permitea transformarea energiei chimice in energie electrica. Desi unii cercetatori spun ca, de fapt, bateria de la Bagdad ar fi fost prima baterie capabila sa produca o cantitate mica de curent electric…
Vorbind despre partea ECO, trebuie sa mentionam aici si efectul de sera. Autovehiculele sunt in momentul de fata raspunzătoare pentru 12% din totalul emisiilor de CO2, principalul gaz cu efect de sera… Dar, pentru ca intotdeauna exista un dar, exista deja producatori de automobile care investesc in noi tehnologii de reducere a emisiilor.
Ca locuitor al celui mai poluat oras din Europa – Bucuresti – masinile electrice mi se par cea mai buna inventie si o adevarata mana cereasca. Sper ca intr-o buna zi, toate strazile noastre sa fie pline de vehicule fara teava de esapament si cu emisii poluante zero. Daca luam in calcul faptul ca speranta de viata e proportionala cu calitatea aerului respirat, cred ca orice om ar trebui sa isi doreasca o electrificare mai rapida a automobilelor.
Constructorii auto incearca sa micsoreze consumul de combustibil si emisiile de CO2 prin diferite concepte de propulsie mai mult sau mai putin hibride. Electrificarea automobilului a devenit o certitudine, dar pana la momentul in care tehnologia va face viabil un astfel de demers, asistam la o explozie a vehiculelor hibride.
Cu toate ca nivelul de poluare nu este inca un argument convingator in ochii potentialilor clienti, consumul avantajos ar trebui sa ajute la popularizarea solutiilor dde propulsie hibride. Partea buna e ca emisiile de CO2 variaza cu cantitatea de combustibil arsa de motor. Cu cat consumul este mai mic, cu atat poluarea va fi mai mica.
In urma studiului Best Global Green Brands 2012, Toyota ramane cel mai verde brand din lume, nu doar in randul marilor producatori auto, ci si in clasamentul general. Interbrand, liderul mondial in consultanta de branding si autor al studiului respectiv, subliniaza ca modelul Prius, care a reprezentat pista de lansare pentru ecologizarea brandului Toyota, a fost urmat de tot mai multe modele auto sustenabile.*
Toyota a introdus inca din 1997 primul automobil cu propulsie hibrida. Dar fiindca sistemul de baza al filosofiei kaizen adoptate de Toyota se refera la imbunatatirea continua, Toyota a evoluat cu masinile care circula astazi pe sosele. A introdus o noua generatie a tehnologiei Hybrid Synergy Drive. Sistemul hibrid combina tehnologia unui motor conventional pe benzina cu doua motoare electrice. Ca beneficiu principal, asigura combinatia optima intre reducerea nivelului emisiilor de CO2 si consumul redus de carburant. Si vorbim aici despre Toyota Prius. Apoi Toyota Yaris Hybrid (lansata in Romania in toamna aceasta), si Toyota Auris Hybrid.
Ganditi-va ca, in cazul unui trafic aglomerat, motorul termic poate sta oprit aproape jumatate din timpul total al deplasarii, ceea ce inseamna un avantaj in materie de consum. Pe modulul EV, masina ruleaza exclusiv electric atata timp cat bateriile dispun de energia necesara. Eco este modul implicit, iar Power asigura un raspuns mai bun la apasarea pedalei de acceleratie.
Toyota Auris Hybrid ofera o experienta a condusului caracterizata de calm si rafinament. Cand motorul electric este utilizat ca singura sursa de propulsie (pe o distanta de pana la 2 km, la viteze de pana la 50 km/h, in functie de nivelul de incarcare a bateriei si de conditiile de drum), acesta ofera un maximum de eficienta, zero emisii si o deplasare extrem de silentioasa. Nivel extrem de redus al emisiilor de CO2. Tehnologia integral hibrida a modelului Auris conduce la obtinerea pozitiei de lider de clasa in privinta nivelului emisiilor de CO2, cu o valoare de numai 89g/km. Consum de carburant la nivel de lider de clasa. Beneficiind de avantajele tehnologiei integral hibride, Auris se plaseaza pe pozitia de lider de clasa in privinta consumului, cu numai 3,8 litri/100 km (la un consum mixt, cu jante de 15”).
Ma bucur ca am avut ocazia sa testez Toyota Yaris Hybrid si sa inteleg tehnologia si inovatia Toyota. “Sofatul este o necesitate, dar cu Yaris Hybrid devine o adevarata placere. O masina care te scapa de stres. Cuvinte mari? Poate. Dar sunt adevarate.” scriam in review-ul despre Yaris Hybrid pe care il puteti citi integral aici. O masina care isi indeplineste cu brio misiunea pe care a primit-o. Oriunde s-ar afla. Ca de altfel, toate modelele Toyota!
Vorbind despre impactul “verde”, imaginati-va urmatoarea poveste…
“Anul 2025. Dupa amiaza de vara tarzie. Copacii verzi transmit o stare de liniste, iar vanticelul plapand prevesteste o toamna frumoasa.
Ma asez pe bancuta din fata casei. La cativa metri mai incolo o masina opreste pentru incarcare. Doar trilul pasarelelor si glasul voios al copiilor se aud…
Langa mine se aseaza un batran. Vede ca sunt relaxata si zambesc. O stare zen… “Noi ne-am deprins cu starea aceasta de cand am constientizat ca trebuie sa protejam mediul inconjurator. Altfel astazi ar fi fost totul o ruina. Si probabil ca nici noi n-am mai fi existat. ” incepe sa povesteasca batranul.
“Apa era din ce in ce mai putina, mormanele de gunoi la tot pasul, emisiile de noxe din ce in ce mai urate, tuseam, abia respiram si ajunsesem sa dam toata leafa pe medicamente. Aveam poluare de toate felurile, iar cea fonica parca le intrecea pe toate. Masini care huruiau, demarau in tromba si care lasau in urma dungi negre de fum. Vara copacii se ingalbeneau si se scuturau de parca eram in plina toamna. Fluturi si pasari moarte inainte de vreme. Copilul meu facuse astm.” mai spune batranul, stergandu-si o lacrima.
“Atunci am realizat ca trebuia sa ne schimbam comportamentul. Trebuia sa salvam ce mai ramasese. Alte tari deja incepusera sa ia masuri pentru diminuarea poluarii, a nivelului de zgomot, au plantat copaci si refacut parcuri, gradini, paduri… Iar noi eram la coada… Se faceau inca cercetari in privinta folosirii energiei solare, a energiei eoliene. Dupa cum vezi, astazi toate casele au panouri solare. Avem si parcuri eoliene. A fost nevoie si de o explozie a pretului petrolului si de o criza economica de proportii pentru ca gigantii industriei auto sa ia in serios tendintele ecologice. Primul pas, si cel mai important, a fost luat in privinta reducerii emisiilor de CO2, pionier fiind Toyota. Ei au introdus inca din 1997 primul automobil cu propulsie hibrida. Dar fiindca sistemul de baza al filosofiei kaizen adoptate de Toyota se refera la imbunatatirea continua, Toyota a evoluat cu masinile care circula si astazi pe sosele. A introdus o noua generatie a tehnologiei Hybrid Synergy Drive. Sistemul hibrid combina tehnologia unui motor conventional pe benzina de 1.8 litri cu doua motoare electrice. Ca beneficiu principal, asigura combinatia optima intre reducerea nivelului emisiilor de CO2 si consumul redus de carburant. Este vorba despre Toyota Prius. Multi au privit cu reticenta masina. Li se parea prea mare pretul, desi nu era. Era un pret corect pentru ceea ce putea sa faca aceasta masinuta. Multi preferau caii putere pe drumurile astea unde stii bine ca limita de viteza este de 50 km/h. Cai putere si noxe la greu. A fost suficient sa le testam pentru ca mentalitatea oamenilor sa se schimbe si astfel am trecut cu totii usor, usor la Toyota Prius. Iar masinutele astea de le vezi tu acuma pe sosele sunt toate electrice. Scopul final al Toyota a fost indeplinit: nivel total de zero emisii. Toyota este compania cu cea mai verde imagine din lume. A fost de bun augur si Ordonanta de Urgenta data de stat prin care am putut inlocui masinile obisnuite cu masinile astea ecologice. Consumatorii arsi la buzunar de pretul benzinei si al motorinei, au descoperit virtutile masinilor cu consum redus de combustibil si au inceput sa aleaga masini mai mici, modele hibrid dar si electrice. Dupa Toyota au urmat si alte companii care si-au schimbat regulile si flota, dar Toyota a fost cea care a revolutionat industria auto. Producatorul nipon a adus pe piata 11 modele hibride si a vandut peste un milion de vehicule hibride pe an incepand cu 2015. Asa cum si-a propus. Acum este era masinilor electrice. Din acest motiv, ai sa vezi ca Toyota domina soselele. Today, Tomorrow, Toyota. Soferii sunt calmi, linistiti, motoarele nu se mai aud nici pe sosea, nici in interiorul masinii. Se circula frumos, civilizat, nu se mai creeaza ambuscade, nimeni nu mai claxoneaza. Si vezi bine, din 50 in 50 km sunt amplasate statii de reincarcare…”
Batranul mai ia o pauza, zambeste si spune: “In continuare, se discuta despre dezvoltarea durabila, despre resursele de energie regenerabila, despre posibilitatile viitorului…”
In jurul meu, multimi de trandafiri, bujori, crini si alte flori de vara isi inalta semet capsoarele spre cer…
Cât de frumoasa te-ai gatit, / Naturo, tu! Ca o virgina / Cu umblet drag, cu chip iubit! / As vrea sa plâng de fericit, / Ca simt suflarea ta divina, / Ca pot sa vad ce-ai plasmuit! (George Cosbuc)
Surse:
http://www.manager.ro/articole/branding/toyota-este-cel-mai-verde-brand-din-lume-20983.html
Foto: Valentin Bartolomeu
articol participant la etapa 18 SuperBlog 2012
2 comments
“Producatorul nipon a adus pe piata 11 modele hibride si a vandut peste un milion de vehicule hibride pe an incepand cu 2015.” este citat din articol. Cred ca s-a strecurat o greseala ca an, Costea
Multumesc pentru comentariu. Nu, nu s-a strecurat o greseala. Am mentionat acolo ca este o poveste inventata: 🙂
Vorbind despre impactul “verde”, imaginati-va urmatoarea poveste…
“Anul 2025…