Legume sănătoase acasă

by Irina Bartolomeu

“95% dintre români au de regulă legume în casă în mod curent, și 94% țin fructe. Stocul de fructe și legume e reînnoit o dată la 3 zile de circa 40% dintre români.” dezvăluie un raport de cercetare Smark Research, realizat de Nielsen Romania și menționat de IQads.ro. Tragem concluzia că românii mănâncă des fructe și legume.

Dar cât de sănătoase sunt legumele de pe piață?

“Trei zile. De atât au avut nevoie reporterii „României libere” pentru ca o roşie crudă, care abia a crescut pe fir, să se înroşească şi să fie gata de vânzare. Secretul coacerii rapide, chiar şi când vremea e rece şi ploioasă, stă în Ethrel, un produs interzis în unele ţări, dar care este folosit pe scară largă de grădinarii români care se grăbesc  să ajungă la piaţă la începutul sezonului, când roşiile sunt mai scumpe. Orice grădinar cinstit  recu­noaşte că în condiţiile climaterice din ţara noastră roşiile nu au cum să se coacă natural până în luna mai chiar dacă au fost plantate în sere încălzite. În schimb, cei mai mulţi dintre legumicultori folosesc Ethrel, un produs chimic care face ca o roşie stropită să se coacă aproape pe loc. Deşi, în România, utilizarea sa este strict reglementată, ţăranii abuzează de această substanţă pentru a ajunge cât mai devreme în pieţele din oraşe. Reporterii României libere au descoperit că legumicultorii cumpără la liber Ethrel şi îl aruncă pe roşii fără nici un discernământ şi fără să respecte indicaţiile producătorului, punând astfel în pericol sănătatea consumatorilor.” (sursa)

Producătorii români, în goana acerbă după bani, folosesc astfel o soluţie mai concentrată decât cea recomandată şi nu mai aşteaptă să treacă perioada de volatilizare a substanţei chimice.

Cred că știți și e-mailurile care circulă de la unul la altul și sunt menite să atragă atenția oamenilor. Unul dintre ele atrage atenția chiar asupra roșiilor… țuguiate, forma țuguiată fiind, de fapt, o malformație rezultată în urma folosirii excesive a doua substanțe toxice: Ethrel-ul (menționat în exemplul de mai sus) și 2.4-D, un stimulent și pesticid de tip hormonal.

Reversul medaliei – mici fermieri care produc legume sănătoase

Și totuși, să nu mai existe producători autohtoni care să nu mai respecte grădina, legumele și oamenii? Ba da, însă aceștia sunt foarte puțini. Sunt aceia care conștientizează efectele nocive ale substanțelor folosite pentru maturizarea rapidă și vor să își crească altfel copiii. Sănătoși. Or sănătatea lor este dată chiar de modul de îngrijire a acestor legume și fructe.

Reversul medaliei este dat de doi părinți care au făcut eforturi pentru a-i asigura propriului copil hrana sănătoasă (atât din producția proprie cât și de la alți producători fermieri care le împărtășesc respectul pentru produse naturale) și oferă produse naturale tuturor celor care înțeleg în ce constă o alimentație sănătoasă. Ei au eliminat din start ideea de a forța creșterea sau dezvoltarea produselor:

“Noi folosim exclusiv îngrășământul natural și o dată cu informarea noastră mai temeinică ne-am ajutat de metode “naturiste”, biologice pentru a îndepărta unele probleme apărute în timpul creșterii plantelor. Cea mai importantă lecție învățată în timp este aceea că plantele se ajută reciproc prin alăturarea inteligentă a acestora (de ex: roșii cu busuioc) sau prin rotirea frecventă a culturilor. Apoi, ne folosim de “leacuri” făcute de noi în diverse combinații din urzică, salvie, gălbenele, apă de var sau cenușa de lemn reciclată de la centrala proprie.”

Nu de puține ori am auzit de la cunoscuții care au o bucățică de pământ la țară unde își cultivă câteva soiuri de legume că semințele cumpărate sunt tratate chimic astfel încât, din producția rezultată, semințele următoare să nu mai poată fi folosite și pe viitor. Ba chiar există soiuri de roșii ori castraveți care nu mai conțin… semințe! Sunt modificate genetic. Însă micii fermieri spun că nu fac rabat de la calitatea produselor, “asta incluzând și originea semințelor pe care le-am păstrat cu sfințenie din generație în generație.” Ei își produc singuri răsadurile, pentru a avea totul sub control. Ceea ce îi recomandă este chiar gustul legumelor și fructelor produse de ei, știindu-se că produsele maturizate artificial nu au niciun gust…

Iată că există și legume sănătoase, iar bucureștenii pot comanda de pe site-ul micilor fermieri – legumeproaspeteacasa.com, livrarea fiind gratuită. Și, cel mai important, o echipă de fermieri care pune accentul, în primul rând, pe sănătate… Că-i mai bună decât toate!

legumeproaspete

sursa foto

You may also like

1 comment

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe