Influențatorii din mediul online românesc. Infografice

by Irina Bartolomeu

Zilele trecute, Cristian Manafu și echipa Starcom MediaVest Group au lansat un studiu despre rolul influențatorilor din mediul online românesc. Astfel, influențatorii au fost împărțiți în trei categorii: „Profesioniștii”, „Persoanele ca noi” și „Celebritățile”.

Profesioniștii sunt persoanele cu expertiză într-un anumit domeniu și sunt urmăriți de cei mai mulți utilizatori online din mediul urban (60%). Principalele domenii în care activează sunt sănătate, IT sau media, însă pot livra și conținut folositor în arii adiacente, precum: gătit, sănătate/nutriție, gadgeturi & telecom, călătorii, IT/software, știri/evenimente. Profesioniștii și-au creat imaginea de influențator în mediul offline, la TV sau în mediul online cu ajutorul Facebook, al blogurilor sau al aparițiilor în presă. Continuă să activeze în aceste medii online, dar își extind influența și pe site-uri de știri, pe Twitter sau Pinterest.

Persoanele ca noi sunt influencerii care și-au dobândit un statut într-un anumit domeniu, datorită furnizării constante a unor informații relevante pentru un anumit segment. Se aseamănă în multe aspecte cu “Profesioniștii”, dar sunt urmăriți de o audiență mai restrânsă (42% din online users) și mai matură (53% dintre ei au vârste peste 35 de ani). S-au remarcat prin online, fiind găsiți pe Facebook, Instagram, bloguri, prin Google Search, recomandările prietenilor sau în urma discuțiilor de pe forumuri. Principalele domenii despre care scriu sunt călătorii, timp liber, povești din viața de zi cu zi sau recomandări culinare.

Celebritățile” atrag cel mai mare număr de fani pe rețelele de socializare, însă sunt considerate influențatori doar de către unul dintre 5 internauți, ele fiind urmărite mai mult pentru divertisment și nu neapărat pentru informațiile pe care le oferă. Cele mai influente celebrități în rândul utilizatorilor online sunt cântăreții, prezentatorii TV și actorii. Aceștia se remarcă mai ales prin intermediul TV-ului și radioului, dar sunt prezenți și pe alte canale online ca Facebook, YouTube, Bloguri, Instagram, Twitter sau Vine.

În funcție de rolul îndeplinit de fiecare tip de influențator, se pot crea obiective specifice de comunicare. Cele trei categorii pot să se suprapună atât la nivel de audiență, cât și la nivelul rolurilor pe care le pot juca în strategiile și campaniile de comunicare ale brandurilor.

Mai multe detalii despre studiul realizat de Starcom MediaVest Group puteți găsi în cele două infografice de mai jos:

no29_Influencer's-role_02-1

no29_Influencer's-role_02-3

Studiul a fost realizat în luna aprilie 2016, pe un eșantion de 855 de internauți, cu vârste între 18 și 55 de ani, care locuiesc în mediul urban și este al treilea infografic din seria “Influence Me” realizat de Starcom MediaVest Group.

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe