Importanța periajului pentru câini și pisici

by Irina Bartolomeu

Sănătatea unui câine sau a unei pisici poate fi observată și din felul în care arată blana. Dacă are o blană îngrijită, care strălucește, înseamnă că pisica sau câinele respectiv este într-o stare perfectă de sănătate.

Care sunt beneficiile periajului?

  • Prin periaj poți vedea dacă pisica sau cățelul tău are afecțiuni – iritații, dermatite, pigmentații ori paraziți prezenți pe corp – purici, căpușe etc.
  • Periajul stimulează circulația la nivelul pielii, ceea ce înseamnă o piele sănătoasă
  • În perioada năpârlirii, cu atât mai mult este indicat un periaj mai des. Eliminarea părului și a celulelor moarte lasă pielea câinelui și a pisicii să respire și, în acest fel, se produce o regenerare rapidă a firelor de păr.

De câte ori se face periajul?

Specialiștii spun că la rasele cu blana lungă periajul se face o data pe zi pentru a preveni încâlcirea, la rasele cu blană medie, o dată la 2-3 zile, iar la cele cu blană scurtă, o dată pe săptămână. Dacă obișnuiești animăluțul de mic cu periajul, nu va fi o corvoadă nici pentru el, nici pentru tine.

Pe Luc (golden retriever-ul nostru) l-am obișnuit cu periajul de când era pui. Îi place atât de mult încât se așază frumos în fața ta și așteaptă să fie periat, iar dacă te oprești, întinde lăbuța, de parcă ar zice: ”Hai, mai fă-mi așa că-mi place!”. O plăcere pentru el. Tasha, dacă a stat ani de zile pe maidan, nu este obișnuită și, când vede peria, fuge. Cu chiu și vai reușim să o periem cât de cât; oricum are blana scurtă, așa că scapă rapid de noi. Cu pisicile… aceeași poveste: una stă la periat, alta fuge. Dar cu perseverență reușești și cu cel mai îndărătnic animal. Cu mângâiere, cu alintat, ba chiar și cu recompense.

Cum se face periajul?

Periajul se face doar în sensul creșterii firelor de păr. Dacă blana este încâlcită, mai întâi se rezolvă firele încâlcite, apoi se va trece la periaj. În cazul în care blana este predispusă la încâlcire, periajul se face mai des, tocmai pentru a preveni încâlcirea și, implicit, ruperea firelor sănătoase.

Fie că este vorba despre perii sau șampoane, gama FURminator este alegerea ideală pentru igiena câinilor și a pisicilor, pentru ca blana lor să fie sănătoasă și strălucitoare. Există mai multe categorii:

  • Brush – produse dedicate îngrijirii zilnice
  • deShed – pentru îngrijirea săptămânală – spre deosebire de periaj, cu produsele din această gamă se îndepărtează stratul de celule moarte, fără a tăia sau a distruge stratul de la suprafață. Sunt produse de diferite mărimi (S, M, L) pentru păr scurt și lung (sub 5 cm lungime și peste 5 cm lungime).
  • Bathe – șampoane speciale pentru baie. Șamponarea regulată este bună pentru o piele și o blană sănătoasă, reducând, în același timp, căderea părului. Pentru cățeii ori pisicile care nu iubesc apa, există sprayurile fără apă FURminator și șervețelele parfumate, care pot fi utilizate pentru a neutraliza rapid și ușor mirosul. Există, de asemenea, și perii pentru baie.
  • Discard – produse pentru colectarea firelor de păr căzute pe canapea, pat sau de pe haine etc.

Am testat gama FURminator deShed pentru cățeii și pisicile noastre. Datorită construcției sale, pieptenele întreține stratul inferior de blană fără a deteriora în vreun fel stratul de suprafață. Reduce căderea părului cu aprox. 99%, este blând datorită adaptării sale – prin marginea curbată – pentru conturul capului și al corpului animalului. Iar butonul FURejector eliberează rapid și ușor părul colectat.

Marie, hoața de recompense 🙂 Stă la periat, am obișnuit-o de mică.

Blue. Uneori fuge, alteori stă la periat ca o prințesă.

 

Luc: Mai fă-mi așa că-mi place!

Am testat, de asemenea, din gama Discard, o perie dedicată colectării firelor de păr de pe canapea, pat și alte suprafețe. Colectarea se face foarte ușor, datorită periei aspre și a dispozitivului care stochează blana. Brațul este ergonomic, antiderapant, telescopic. Este la fel de eficient precum rolele adezive, însă peria este reutilizabilă. Se rotește peria, se îndepărtează blana stocată și se reia procesul. Ușor și rapid, iar canapeaua rămâne curată.

înainte

și după (culorile diferă din cauza luminii)

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe