Tu știi să citești eticheta hranei pentru animalele de companie?

by Irina Bartolomeu

Indiferent că-i vorba despre hrana cea de toate zilele ori despre recompense (sub formă de mâncare), trebuie să știi cât de importante sunt ingredientele din acestea. Dacă îți iubești animăluțul de companie, fie că-i cățel, pisică, peruș, iepuraș ori alt suflețel, trebuie să știi ce conține hrana pe care o cumperi. Nu trebuie neapărat să fie scumpă, ci trebuie să fii atent la eticheta de pe ambalaj.

Cum se citește eticheta cu ingrediente?

Ingredientele sunt scrise pe etichetă în ordinea descrescătoare a cantității lor. Primul ingredient de pe listă este cel care reprezintă cantitatea cea mai mare dintre toate ingredientele respective.

De asemenea, este foarte important procentul de proteină animală. Câinii și pisicile sunt animale carnivore și este normal ca în hrana lor să se regăsească mai multă carne, apoi restul – fructe, legume. 

De exemplu, pe punga de 200 de grame IAMS pentru pisici adulte 1+, procentul proteinei animale este de 88%. Acum să vedem ce scrie pe  etichetă:

Compoziție: pui și curcan deshidratat 40% (din care, carne de pui 24%, o sursă naturală de taurină), porumb, grăsime de porc, pește oceanic (4,1%), orez, pulpă de sfeclă uscată (1,7%), sos de pui, fructo-oligo-zaharide (0,69%), clorură de potasiu, ulei de pește, drojdie uscată de bere. 

Constituenți analitici: proteine 35%, conţinut de grăsimi 14 %, acizi graşi omega-6 2,6%, acizi grași omega-3 0,27 %, cenușă brută 7,2 %, fibre brute 1,7%, calciu 1,4 %, fosfor 1,2 %, magneziu 0.089%,  taurină 2000mg/kg.

 

Transparență totală este atunci când producătorul afișează exact cantitățile pentru ingredientele din listă. Atunci când lista conține foarte multe ingrediente și nu este afișată cantitatea, înseamnă că hrana conține câte un pic din fiecare și nu este bine din punct de vedere nutrițional.

În Europa este obligatorie menţionarea pe etichetă a trei grupe de aditivi, dacă sunt ingrediente în hrana respectivă: conservanţii, antioxidanţii și coloranţii. De asemenea, producătorii sunt obligaţi să menţioneze existenţa în respectiva hrană a următoarelor elemente: cuprul, vitamina A, D și E. 

Fără agenți de umplutură, coloranți artificiali sau OMG. Fără grâu.

Vitamine: vitamina A 55492UI, vitamina D 1595UI, vitamine E 137 mg.

Pentru a alege mâncarea potrivită, se ține cont de rasă, talie, vârstă, apoi de anumite perioade – gestație, lactație etc.

O mâncare de calitate înseamnă:

 • procent mic de carbohidrați (sub 25%)
 • proteina animală preponderentă (peste 80%)
 • prezența oligo-fructo-zaharidelor – prebiotice – pentru o bună digestie

Apoi contează ambalajul:

 • impermeabil în cazul hranei uscate

Hrana nu trebuie să conțină ingrediente cu indice glicemic înalt – precum cerealele (grâu, porumb) sau amidon (cartofi, tapioca).

Drojdia de bere este o sursă bună de vitamina B.

Recompensele pentru câini și pisici

Recompensele sunt acele suplimente de hrană oferite câinilor și pisicilor în cadrul dresajului și nu numai. 

Să ”citim” o altă etichetă: IAMS Naturally Pure Meat Treats, făcute din 100% carne deshidratată prin congelare

IAMS Naturally Pure Meat Treats, 100% piept de rață – pentru câini:

 • 100% piept de rață
 • Carne premium cu nivel foarte crescut de digestibilitate
 • Fără zahăr, coloranţi, amelioratori de aromă, conservanţi sau OMG-uri
 • Fără cereale și gluten
 • Proteine 80%, conţinut de grăsimi 8%, cenușă brută 5%, fibre brute 1%.

sau IAMS Naturally Pure Meat Treats, 100% piept de pui – pentru pisici:

 • 100% Piept de pui
 • Proteine de înaltă calitate care ajută la menținerea musculaturii puternice
 • Fără zahăr, coloranţi, amelioratori de aromă, conservanţi sau OMG-uri
 • Fără cereale și gluten
 • Proteine 80%, conţinut de grăsimi 8%, cenușă brută 5%, fibre brute 1%.

Notă: între cele două produse cutie – pungă – pentru câini – 100% piept de rață, diferă doar ambalajul; în rest, este același conținut.

Pe lângă acestea, există și oase, snacks-uri sau sticks-uri pentru cățeii care iubesc să roadă. Și vorba ceea, decât să roadă cabluri, covoare, cărți, pantofi, mai bine îi cumperi o pungă cu astfel de sticks-uri ca să-i dai o preocupare… Fac o paranteză, până să aflăm noi de sticks-uri, cățeii noștri aveau un palmares uriaș de obiecte ronțăite: o telecomandă, un gps, un telefon mobil, cărți și câteva perechi de branțuri și pantofi… Iar pisicile și acum rod cutii ca să ajungă la recompense… 🙂

8 in 1 Triple Flavour Skewers – Sunt bogate în proteine, nu conțin zahăr, conservanți și OMG-uri.

 În concluzie, citește cu atenție etichetele pentru a observa toate aceste lucruri. Astfel îi vei identifica pe cei care ascund anumite informații, dar și pe producătorii buni, care dezvăluie întreg conținutul hranei și iubesc ceea ce fac și își doresc ca animăluțele să fie sănătoase. 

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe