Hai să-ți arăt lumea!

by Irina Bartolomeu

Clipul de mai sus mă determină să-mi scot la iveală pasiunile.

Două pasiuni am, două iubiri mari aș zice, mai degrabă: fotografia și turismul. Niciuna nu se poate fără cealaltă. Ambele se completează reciproc.

Când mi-am cumpărat primul aparat foto digital, nimeni nu bănuia că o joacă se va transforma într-o pasiune. Apoi, când am vândut prima fotografie pe un site de stock cu 150 de dolari, în condițiile în care o fotografie se vindea cu doar 0,5 centi-1 dolar, am gândit că, vorba ceea, mi-a pus Dumnezeu mâna în cap. Fotografia fusese făcută cu un banal aparat foto digital. Acela a fost momentul declanșator când am decis că trebuie să investesc într-un aparat foto profesional și câteva lentile bune. Dar de la 150 de dolari și până la 1000 de dolari cât costa, pe vremea aceea, un aparat foto bun… au trecut câțiva ani, timp în care am adunat fiecare bănuț din fotografiile de stock, salariu și alte colaborări.

Odată cumpărate aparatul și lentilele… a început nebunia. Pasiune transformată în nebunie. Iar călătoriile intră în aceeași categorie. Să poți vedea (și fotografia, implicit) atâtea culturi și civilizații, orașe contrastante, peisaje ce-ți taie răsuflarea, locuri cu legende, povești, mistere sau mituri urbane. Nimic mai mult nu-mi doresc pe lumea asta decât să călătoresc și să fotografiez ceea ce văd, ceea ce simt, ceea ce iubesc.

Cele două nebunii – fotografia și turismul – se pot ”contopi” într-o altă mică ”nebunie”, zisă și business: posibilitatea de a ”împărtăși” din cunoștințele foto, dar și din lumea ascunsă a destinațiilor inedite. Pe scurt, workshop-uri tematice de fotografie în lumea întreagă.

Acum doi ani, am scris despre povestea unui bărbat de 61 de ani, din generația patronilor de mici afaceri de la începutul anilor ’90:

Adrian Tarachiu face parte din generația oamenilor de 60 de ani care au prins mulți ani de comunism și care s-au trezit, imediat după Revoluție, într-o lume plină de oportunități pentru care nu erau pregătiți. Lipsa educației economice, legile și regulile birocratice care au descurajat antreprenoriatul, greutățile întâmpinate de cei trecuți de 40 de ani care vor să se angajeze, taxele mari și hibele sistemului de pensii își spun cuvântul în România ultimilor 25 de ani. Unii au reușit, alții încă încearcă să reușească. Tarachiu a avut o serie de suișuri și coborâșuri, dar încă mai crede în mirajul independenței. E un om care încă încearcă să reușească în România. (continuarea, aici)

Pe de altă parte, unul din cinci români consideră contextul economic din ultimii ani oportun pentru dezvoltarea unei afaceri, iar investiția în propriul business este considerată printre cele mai avantajoase din economie de către 47% dintre români, potrivit unui studiu efectuat de Novel Research la inițiativa Provident Financial România, la sfârșitul anului 2013.

Și vorba aceea, dacă nu riști, nu câștigi. De aceea, business planul meu cu o investiție inițială de 10.000 de lei (împrumut avantajos pe termen scurt de la Provident, pentru că, așa cum scriam în urmă cu doi ani, statul nu ajută micii întreprinzători în niciun fel) arată. în mare, în felul următor:

-constituirea societății (denumire, acte, taxe etc)

-planul de marketing

-planul de achiziții (echipamente – foto, necesar logistic – închirieri autocar, spațiu lucru)

Practic, strategia business-ului se focalizează pe două direcții:

-o componentă socială – workshop-uri tematice, dedicate persoanelor cu dizabilități și persoanelor fără posibilități materiale, dar care își doresc să învețe să fotografieze și să călătorească. Sustenabilă din fonduri proprii, sponsorizări și donații.

-workshop-urile tematice de fotografie & călătorie dedicate oricăror persoane, contra cost. Atragerea inclusiv a turiștilor străini pentru călătorii prin România. De exemplu, o posibilă călătorie tematică ar fi pe urmele ultimilor meșteșugari dintr-o anumită zonă. Din ”Cronologia Bucureştilor” aflăm că, în 1860, în Bucureşti, mai erau doar 36 de postăvari, iar în 1901, meseria a dispărut cu totul. Scăderea numărului lor a fost provocată de concurenţa produselor de fabrică, mai ieftine, venite din străinătate. Un proces similar a avut loc şi cu alte produse meşteşugăreşti, respectiv meserii tradiţionale. Astfel au dispărut cavafii, calpacciii, işlicarii şi tufecciii. Să vedem, așadar, care sunt meseriile tradiționale și ultimii meșteșugari din România, comparativ cu alte țări… O tură prin România, o tură prin Franța, Italia, Spania, apoi prin țările orientale. Vedem astfel diferențele de culturi și civilizații. Și toate aceste ture de fotografie urmate de expoziții foto.

De exemplu, ultimul meu proiect foto la care lucrez este #WindowsOfTheWorld – Ferestrele lumii. Fascinată fiind de formele ferestrelor, am decis că trebuie imortalizate. Pentru că, în spatele fiecărei ferestre, se ascunde, pe lângă istoria propriu-zisă a arhitecturii casei, ci și o poveste a locatarului. V-ați gândit vreodată ce personaje faimoase din Bucureștiul interbelic sau din alte orașe istorice au locuit în aceste case? Apoi coloristica, forma, identitatea. Ați observat că în anumite țări/regiuni predomină anumite culori? Care sunt acestea, putem descoperi într-un workshop tematic de fotografie. Proiectul poate fi văzut atât pe pagina de facebook dedicată, cât și pe instagram, cu hashtagul #WindowsOfTheWorld.

Cum poți să-ți întreții pasiunile? Făcând chiar ceea ce-ți place. Zi de zi. Alături de echipă. Toți pentru unul și unul pentru toți. A trece la antreprenoriat nu e greu, dar nici ușor. Sunt multe idei, însă importantă este dorința de a-ți… lansa pasiunea. Și așa cum pentru Provident, dincolo de împrumut, există o poveste, așa și în spatele unei pasiuni trebuie să existe o poveste. Antreprenoriatul înseamnă responsabilitate, profesionalism, punctualitate, rigurozitate.

Hai să-ți arăt lumea!

www

#windowsoftheworld | Fotografii Irina Bartolomeu

 

You may also like

5 comments

magda 07/05/2016 - 17:49

E cel mai important sa-ti urmezi pasiunile. Daca ai si cum… cu atat mai bine si daca nu ai cum…trebuie sa faci ceva in acest sens 🙂

Reply
irina bartolomeu 08/05/2016 - 13:23

Așa e, Magda. Spunea cineva, la un moment dat, că degeaba ai o idee dacă n-o pui în practică.

Reply
Alina 09/05/2016 - 10:02

Si mie imi plac ferestrele! 😀
Minunata pasiune ai, multa bafta!

Reply
irina bartolomeu 11/05/2016 - 16:36

@Alina, mă bucur că-ți plac fotografiile mele! Dacă mai treci prin București, m-aș bucura să mă însoțești! 🙂

Reply
Diana Solomon 19/05/2016 - 07:55

acum am reusșit să îți citesc articolul. Mi-a plăcut tare mult ideea ta.

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe