Alex. Ștefănescu – Un scriitor, doi scriitori

Despre criticul Alex. Ștefănescu sigur ați mai auzit. Autor a mii de articole și a douăzeci de cărți, dintre care un mare ecou a avut Istoria literaturii române contemporane, apărută în 2005 și pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor și Premiul Academiei.

În 2014, Alex. Ștefănescu a publicat la Editura ALL o nouă carte: Un scriitor, doi scriitori, însoțită de caricaturi semnate de Bogdan Petry. Nu este o carte de memorii, ci una cu întâmplări amuzante, petrecute de-a lungul anilor, cu scriitorii români. S-ar spune că, de obicei, între criticii literari și scriitori ar fi o relație urâtă, dată fiind natura criticilor de a respinge sau de a le critica, poate, ”prea mult” operele. Caricaturile sunt ingenios desenate și adecvate fiecărei povestiri.

Dacă vreți sa aflați ce legătură este între Emil Brumaru și Andreea Marin sau de ce Emil Brumaru a ratat ocazia de a publica o carte la Editura Humanitas, de ce se afla un coș cu un copil pe biroul lui Ion Cristoiu, de ce se semna Alex. Ștefănescu sub pseudonimul Ioana Matei, despre șahul cu Laurențiu Ulici, despre poeziile scrise de Nichita Stănescu (”Eram încă adolescent când am citit prima dată versuri de Nichita Stănescu și mi s-au părut … o bazaconie.”) sau de ce primea Adrian Paunescu numai curent de calitatea a II-a, trebuie să citiți această cărticică (format revistă, 125 de pagini tip glossy).

Despre Adrian Păunescu spune că era ”demonul farselor”, așa că s-a hotărât să-i plătească cu vârf și îndesat:

I-am compus o scrisoare ca din partea IDEB (Întreprinderea care distribuia energia electrică în Bucureşti):
”IDEB
Departamentul Abonați
Adresa nr 261 din 26.12.1986
Către tov. Păunescu Adrian
Având în vedere faptul că în repetate rânduri ați întârziat să plătiți factura la energie electrică, vă aducem la cunoştință că am luat măsura ca începând cu data de 5.1o.1986 să vă furnizăm doar curent de calitatea a II-a.
Director
[Semnătură indescifrabilă]”.

Acest text l-am dactilografiat, ca pe o adresă oficială, l-am ștampilat (cu ajutorul unei monede, căreia i-am înmuiat în tuș fața reprezentând stema României) și i l-am trimis lui Adrian Păunescu prin poștă.

Ce s-a întâmplat la primirea de către poet a scrisorii din partea ”IDEB” știu din relatarea lui Carmen. Adrian Păunescu stătea pe canapeaua din camera de zi și își deschidea, în stilul lui eficient-nerăbdător, corespondența, când a izbucnit:

– Ia uite, Carmen, ce scrie aici! (Și i-a citit cu glas tare notificarea). De ce nu ai grijă să se plătească la timp facturile?

– Dar s-au plătit, a îngăimat Carmen, nu știu ce s-a întâmplat… Oricum, n-o să aibă ei curaj să-ți dea tocmai ție curent de calitatea a II-a…

– Dar deja a făcut-o. În cât e azi? În 7. Am observat eu că în ultimele zile lumina nu mai e ca lumea! Nu ți-am spus chiar ieri că e slabă? Și că pâlpâie?

– Da, dar era o problemă la noi, s-a repart…

– Extraordinar, s-a enervat tot mai tare Adrian Păunescu, uite pe ce ton îmi scriu ăștia! Auzi, ”tov. Păunescu Adrian”!!! Ia fă-mi legătura cu directorul de la IDEB!

Carmen a și pus mâna pe telefon, dar tot ea a avut pe loc o revelație:

– Adrian, ăsta e Alex!

– Cum Alex?!

– Ne-a făcut o farsă, sunt sigură!

Drept urmare, Adrian Păunescu m-a sunat pe loc și mi-a spus cu umor:

– Alo, tovarășul director, am de făcut o plângere, în legătură cu calitatea curentului electric…

20150222_100706

Recunoașteți caricaturile? 🙂

 

Acest articol a fost citit de 1003 ori

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.