Fotografiile vechi din Muzeul George Eastman sunt disponibile online

by Irina Bartolomeu

Cu siguranță ați auzit de George Eastman. El a inventat, în 1884, suportul fotosensibil flexibil – pelicula de nitroceluloză. Frații Lumière au folosit-o pentru invenția lor – cinematograful, pelicula fiind elementul indispensabil. De asemenea, Eastman este fondatorul celebrei fabrici Kodak (în 1888).

La 4 septembrie 1888, Eastman a patentat invenția sa – roll film-ul, apoi primul aparat de fotografiat pentru amatori, numit simplu – Kodak. Aparatul a fost un mare succes. Iată cum arăta primul aparat foto Kodak:

(“You press the button, we do the rest” era sloganul folosit de Eastman pentru promovarea primului aparat de fotografiat)

Conacul lui George Eastman din Rochester – New York s-a transformat, din 1947, în Muzeul George Eastman – muzeul fotografiei, având o colecție impresionantă de aparate foto și tehnologii, care arată evoluția fotografiei de la începuturi și până în prezent. Muzeul a primit, chiar zilele acestea, un grant de 486.881$ pentru restaurare.

Iar acum, o mare parte din colecția celor mai vechi fotografii din lume o puteți găsi online:  https://www.eastman.org/collections-online. Sunt peste 400.000 de fotografii ce datează din 1839 și până în prezent, lucrări ce reprezintă munca a peste 8000 de fotografi. De exemplu, portretul compozitorului rus Igor Stravinsky sau colecțiile lui Louis-Jacques-Mandé Daguerre, Lewis Hine, Alvin Langdon Coburn, Nickolas Muray sau ale lui Edward Steichen. Înainte de Eastman, la începutul secolului 19, Daguerre era unul dintre părinții fotografiei. Dar nu numai fotografiile, ci și diverse aparate, tehnologii și obiecte pot fi văzute acum online.

Imaginile digitale din colecția Muzeului George Eastman sunt disponibile pentru cercetare și print. Mai multe informații despre cum se pot obține, aici.

eastman-museum

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe