Moneda euro a împlinit 15 ani

by Irina Bartolomeu

La 1 ianuarie 2017, moneda euro a împlinit 15 ani de când a intrat prima dată în circulație. Euro este moneda oficială a 19 dintre cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania. Euro mai este folosit cu acordul comunității în Andorra, Monaco, San Marino și Vatican, iar două alte state (Kosovo și Muntenegru) utilizează moneda europeană fără să aibă acordul Uniunii Europene. Danemarca și Regatul Unit au obținut o derogare, nefiind obligate să adopte moneda euro. Suedia a făcut un referendum pe tema monedei unice europene la 14 septembrie 2003, participanții votând împotriva adoptării euro, cu 56,1 % voturi contra și numai 41,8 % voturi pentru. Această decizie a fost luată pentru o perioadă de cinci ani. În Danemarca a avut loc în 2000 un referendum pe tema aderării la euro, rezultând un procent de 53,2 % împotriva aderării.

România și-a propus să adopte moneda euro în 2019, când va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, însă președintele României, Klaus Iohannis, consideră că termenul este nerealist. „Ne aflăm într-un non-stadiu. Trebuie să îndeplinim nişte condiţii pe care, în principiu, le îndeplinim, dar, din exces de zel, au fost politicieni care au propus să fim parte a zonei euro din 2019. E atât de nerealist încât nici nu s-au întrunit conditiile tehnice care trebuiau să existe în acest caz. La un moment dat, chiar la începutul lui 2015, mi-am dorit să fim acolo în 2019, dar nu a fost realist şi realizabil. De atunci nu s-a reevaluat situaţia, la modul de a restabili când ne integrăm, ci la modul de a fi mai bine pregătiţi pentru ca atunci când ajungem să nu avem noi probleme pentru că, aderând la zona euro, se renunţă la multe pârghii de politică monetară pe care le folosim şi care ne-au ajutat în această etapă. Faptul că avem creştere economică de 5%, când alţii au creştere de unu sau două procente, are şi o astfel de explicaţie că ne-am mişcat uşor folosind anumite instrumente de politică monetară”, a spus Iohannis. (sursa)

Simbolul euro a fost inspirat de litera grecească epsilon, considerându-se că Grecia este leagănul civilizației europene. Totuși, „E“ este și prima literă din cuvântul Europa, iar cele două linii paralele marchează stabilitatea.

Ați fi de acord ca România să treacă la moneda euro?

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe