Ce faci atunci când nu ai timp? Ai vrea să te plimbi prin parc cu familia, ai vrea să mergi la cinema, ai vrea să ieși la un grătar cu prietenii, ai vrea să te joci mai mult cu copiii tăi, dar… nu ai timp. Cumpărăturile, plata facturilor, toate activitățile birocratice îți mănâncă timpul.
Conform unui studiu realizat de INS în 2013, comparativ cu bărbaţii, femeile au mai puţin timp liber, zilnic, atât în zilele de odihnă, cât şi în zilele lucrătoare (3:40 ore faţă de 4:23 ore în zilele lucrătoare, respectiv 5:41 ore faţă de 6:46 ore în zilele de odihnă).
Doi tineri antreprenori au demarat un proiect îndrăzneț în Iași. Ei rezolvă problema timpului.
Mihail Iordan s-a născut în Hunedoara, a crescut în Bârlad, dar s-a stabilit în Iași. A lucrat ca agent de livrări pâine. Prietenul lui, Cosmin Ilies s-a născut în Dorohoi, dar s-a stabilit în Iași și a lucrat ca șofer la o pizzerie. ”Îmi spunea că șeful lui este în Anglia și că l-a însarcinat să facă foarte multe comisioane, care nu țineau neapărat de activitatea sa de Delivery boy.”, povestește Mihail. ”Mi-a zis că are o idee de afacere, dar nu deține resursele necesare pentru a porni și nici nu are o persoană de încredere alături, fiindcă era conștient că ii este imposibil de unul singur.” continuă el.
Mihail și-a dorit tot timpul să-și dezvolte o afacere, dar nu i-a plăcut să facă ceva clasic. ”Îmi place să fac tot timpul lucruri noi și să am parte de provocări diverse”.
În iunie 2015, cei doi tineri și-au deschis firma de prestări servicii, intermedieri. Așa s-a născut n-aitimp.ro. Mihail este conștient că este un proiect de durată. ”Am gândit-o și încă o mai gândim ca pe o afacere luată de la zero, care trebuie – și este normal să fie așa – să crească în timp. Nu ne așteptăm la un boom peste noapte. Mai ales că nu dispunem de bugete foarte mari pentru marketing.”
Ei au reușit să se facă remarcați, în ciuda faptului că în primul an de activitate s-au confruntat cu multe situații dificile. Cea mai mare provocare a fost neîncrederea oamenilor. ”Dar o să știți dvs. ce produse vreau eu? Dar dvs. aveți experiență în conducerea mașinilor? Dar dacă vă dau niște lucruri de valoare am încredere că ajung unde le-am trimis? Dacă las copiii să îi luați de la școală vor ajunge în siguranță acasă? Dacă vă dau bani o sa îmi plătiți facturile?”, povestește Mihail. ”O altă provocare este aceea a prețului. Mulți oameni se gândesc că serviciile noastre sunt scumpe, dar nu se gândesc cât valorează timpul lor de fapt. Unii uită care le sunt prioritățile și risipesc foarte mult timp prin activități care pot fi delegate. Nimeni nu se gândește care este costul nostru pentru prestarea serviciului. Cele mai mari satisfacții le primim după fiecare livrare prin replici precum: ”Nu credeam că există așa ceva!”, ”Dacă vă mai chem, mai veniți?”. Mulțumirile pentru promptitudine și calitatea serviciilor nu le mai menționez pentru că sunt frecvente. În plus, chiar dacă nu spun nimic, sunt foarte mulți clienți care rămân uimiți când ne văd cu produsele la ușa lor.”, continuă el.
În privința finanțărilor, Mihail consideră că acestea ar trebui sa fie mai ușor de accesat chiar și fără specialiști pentru că ”sunt multe idei care se risipesc din cauza birocrației și a costurilor exagerate pentru obținerea banilor. Nu spun ca banii să fie dați la liber, dar un proiect care are un istoric și se poate dovedi că are perspectivă în viitor să obțină un sprijin care se poate dovedi crucial mai ales în primii ani de existență.”, spune el.
Ca planuri de viitor, cei doi tineri își doresc ca afacerea lor sa devină un brand la nivel local. Așadar, dacă vrei mai mult timp pentru tine, există rezolvarea: n-aitimp.ro.