Când teatrul e tăcere

by Irina Bartolomeu

“…fără auz nu e cântec.” (Mihai Eminescu)

Nu merg la teatru niciodată. Din motive independente de voinţa mea. Şi este cel mai mare regret al meu. Cea mai mare pedeapsă. În cei 30 şi ceva de ani, nu am văzut decât două piese live. În schimb, cunosc pe dinafară integrala shakespeariană şi piese ale altor dramaturgi străini care au fost difuzate la tv… cu subtitrare. De-ar fi toate piesele de teatru subtitrate, indiferent de limba vorbită, aş fi prima prezentă în sală. Dar nu se poate. Şi este cel mai mare regret al meu. Jocul de pe scenă nu se compară cu teatrul tv.

Trăiesc, însă, teatrul sub alte forme. Citesc dramaturgii şi cronicile de teatru. Observator cultural, Dilema Veche, România literară, Teatrul Azi şi toate paginile teatrale din cotidiene sunt la ordinea zilei. Ziua nu este zi fără cafea şi părticica de cultură.

Trăiesc teatrul prin el şi pentru el. Am compensat lipsa prezenţei mele la teatru lucrând pentru… emisiuni despre teatru. În ultimii 3 ani am ştiut mare parte din programul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Am lucrat ca documentarist, alături de colegii mei, pentru Sanda Vişan, realizatoarea unei serii de documentare despre F.I.T.S. Informaţii, biografii, interviuri, cronici de teatru pentru toate  piesele de teatru, regizori, actori, companii de teatru prezente în programul Festivalului. Ore în sir de căutări, e-mail-uri catre companiile de teatru, totul pentru a obţine informaţii complete, inedite şi, uneori, exclusive. Cultura face diferenţa, clar!

Trăiesc teatrul prin copilul meu. L-am încurajat să aleagă  teatrul, în detrimentul filmului. L-am învăţat să aprecieze jocul actoricesc, să trăiască emoţia scenei, să se bucure şi să aplaude monştrii sacri ai scenei româneşti. Dialogăm de fiecare dată despre piesa văzută. Şi mă bucur mai tare de bucuria lui când înţelege povestea.

Trăiesc pentru teatru aducând un omagiu marilor actori ai scenei româneşti. Iubim, suferim, cântăm, dansăm, urâm sau plângem împreună. Se topesc graniţele dintre real şi ireal.

Iubesc teatrul, dar nu-l pot vedea niciodată live. Bucuraţi-vă voi şi pentru mine, însă! Mergeţi la teatru. Mergeţi la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. 20 de ani de F.I.T.S. înseamnă ceva. Înseamnă  magie, emoţie, bucuria de a împărtăşi şi altora poveştile în care te regăseşti. Nu spuneţi că nu aveţi timp. Nu spuneţi că nu aveţi bani. Nu spuneţi că nu vă place. Trăind teatrul, timpul dispare. Când vorbim de teatru, magia se dezlănţuie. Ca într-o Arcă a lui Noe, FITS înseamnă mai mult decat teatru: spectacole de stradă, dans clasic şi modern, teatru underground, ateliere, spectacole lectură, conferinţe, lansări de carte. Înseamnă tradiţie şi inovaţie. 20 de ani de excelenţă. Înseamnă DIALOG.

Iubesc teatrul pentru ceea ce este. Pentru ceea ce insuflă privitorilor şi ascultătorilor săi. DIALOG. Cultură. Teatrul regenerează cultura. “Teatrul este forţa bucuriei” cum bine spunea regizorul Eugenio Barba. Sau sărbătoarea clipei. A nu-l putea auzi e cea mai mare pedeapsă.

fits

You may also like

15 comments

Cudi 28/05/2013 - 13:54

Frumos.

Reply
irina bartolomeu 29/05/2013 - 09:38

…si trist 🙂

Reply
alina 29/05/2013 - 07:05

se intampla atat de multe lucruri si au loc atat de multe evenimente in Sibiu, isi merita renumele de capitala culturala

Reply
irina bartolomeu 29/05/2013 - 09:38

…datorita FITS! 🙂

Reply
Andreea 29/05/2013 - 08:43

Irina, il poti vedea si live! Sunt spectacole de teatru de strada, circ, dans..

Reply
irina bartolomeu 29/05/2013 - 09:37

asa este! dar ma refeream, mai degraba, la teatrul din sala 🙂

Reply
Anamaria 29/05/2013 - 12:14

Frumos și trist în același timp, într-adevăr!:)
Te îmbrățișez, Irina!:)

Reply
irina bartolomeu 30/05/2013 - 08:01

merci, Anamaria! 🙂

Reply
Anamaria Ghiban 30/05/2013 - 07:13

Ganduri emotionante puse in cuvinte simple care respira sinceritate. A fost o bucurie sa iti citesc articolul, Irina!

Reply
irina bartolomeu 30/05/2013 - 07:59

Multumesc pentru apreciere 🙂

Reply
Castigatori campanie "Trimitem un blogger pasionat de teatru la FITS" 31/05/2013 - 17:00

[…] Locul 2 – Irina Bartolomeu 18 puncte ( 8 + 10), care a participat cu această postare. […]

Reply
omulvaly 31/05/2013 - 21:15

felicitari ! un articol cu adevarat frumos si miscator !

Reply
Astă seară jucăm la tine acasă. e-Theatrum | Irina Bartolomeu 11/07/2013 - 18:36

[…] merg la teatru niciodată. Din motivele enunțate aici. Dar iată că s-a lansat e-Theatrum, fapt pentru care nu pot decât să mă bucur. Astăzi pot […]

Reply
Expozitie foto “Romeo si Julieta” la Teatrul Masca | Irina Bartolomeu 13/03/2014 - 09:55

[…] de ani de când am fost ultima oară la teatru (da, ştiu, ruşine să-mi fie, dar… prietenii ştiu de ce), zilele trecute, la Teatrul Masca, am intrat într-un univers mirific… M-au fascinat […]

Reply
Ziua Mondială a Teatrului | Irina Bartolomeu 25/03/2015 - 11:11

[…] cum scriam în urmă cu doi ani, într-o pledoarie pentru teatru şi pentru FITS… mergeţi la teatru! Iubiţi teatrul pentru ceea ce este. Pentru ceea ce […]

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe