Mi-am dorit să văd Brugge (în olandeză; Bruges, în franceză) pentru farmecul său medieval, dar și pentru că se aseamănă oarecum cu Amsterdamul datorită canalelor. Și l-am văzut. Sunt 10 km de canale, din care doar 4 km sunt destinați plimbărilor cu barca sau vaporașul. Canale pe malul cărora ”tronează” case în stil gotic ori baroc, frumos aliniate și neschimbate de sute de ani. Orașul cel minunat (Brugge die scone, cum îi spun localnicii) se vede, parcă, altfel când îl privești de pe apă sau străbătut la picior (nu pe bicicletă!). De jos în sus, de la ferestrele cu zeci de flori, pisici și căței pe pervaze, de la stilul arhitectural neștirbit al caselor și fațadele colorate, de la verandele ciudate și până la acoperișurile și turnurile care se înalță dincolo de nori. Brugge a fost inclus pe lista Patrimoniului UNESCO, fiind unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa.
În aproximativ 3 ore de mers pe jos, pas lejer, poți vedea tot orașul. Însă, dacă vrei să te bucuri pe deplin de el, ar trebui să-i rezervi cel puțin două zile. De fiecare dată vei constata că ți-a mai rămas ceva de studiat, de văzut pe îndelete sau de gustat… ciocolată. Ciocolată găsești peste tot, însă orientează-te spre cea ”hand made” sau ”home made”; asta-i ciocolata naturală, făcută în casă și este excelentă. Credeam că nu mai există vreun alt oraș în Belgia, în afară de Bruxelles, care să dețină atâta ciocolată, dar m-am înșelat, în Brugge vei vedea mult mai multe magazine cu vitrine îmbietoare și zeci de sortimente de bomboane și alte specialități din ciocolată…
Ce poți vedea în Brugge?
- Cele două piețe – Markt și Burg
- Basilica of the Holy Blood – biserica este chiar în centrul istoric; se spune că aici se află o fiolă în care ar fi chiar sângele lui Hristos, sânge adus din Țara Sfântă de Dietrich de Alsacia în 1149.
- Muzeul Ciocolatei
- Muzeul Historium – 13,5 euro biletul pentru adulți. Oferă o experiență Virtual Reality a orașului medieval și costă 3,5 euro
- Muzeul cartofilor prajiti
- Catedrala Notre Dame (Onze-Lieve-Vrouwekerk) – aici se află una dintre puținele sculpturi ale lui Michelangelo din afara Italiei: Madona with child
- Turnul Belfry cu cele 366 de trepte ale sale și cu o panoramă splendidă asupra orașului, 10 euro intrarea pentru adulți
- Minnewaterpark și legenda iubirii dintre Minna și războinicul Stromberg. Se spune că, dacă vei veni aici cu iubitul, vei avea parte de o iubire eternă.
- Beraria De Halve Maan – aici poți vedea cum se fabrică berea. Turul durează 45 de minute, costă 9 euro și include o bere la final.
- Muzeul diamantelor
- Muzeul dedicat lui Picasso. Expoziție cu peste 400 de lucrări originale semnate de Pablo Picasso și Joan Miró; 12 euro intrarea.
- Muzeul Arheologiei – 4 euro intrarea
- Muzeul Torturii – 7 euro intrarea pentru adulți
- Stadhuis – Primăria – una dintre cele mai vechi clădiri din Belgia, construită în 1376, în stil gotic, cu turnulețe și 40 de statui ale conților; 4 euro intrarea
De asemenea, un ghid cu cele mai bune 100 de lucruri de făcut în Belgia, găsiți și aici.
Brugge City Card e avantajos dacă stai cel puțin două zile; acces gratuit la cele 27 de muzee și la o plimbare pe canale, plus diferite reduceri la concerte, parcare, închiriere biciclete. Costă 47 de euro un card valabil 48 de ore și 53 euro unul valabil 72 de ore.
Ce poți mânca în Brugge?
Belgia e patria ciocolatei, a cartofilor prăjiți cu maioneză și a scoicilor prăjite. Nici Brugge nu se dezminte. Aceleași lucruri le vei găsi aici și, poate, pe alocuri, mini magazine cu sandvișuri și 2-3 mese afară. În centrul istoric prețurile sunt ceva mai mari.
Unde te poți caza în Brugge?
Noi am fost cazați în Bruxelles, însă găsiți pe booking.com hoteluri foarte bune.
Booking.com
Cum ajungi în Brugge?
Cu avionul până la Bruxelles. Există și curse low-cost, prețuri mici la Ryanair (de ex, de la 7,99 euro/segment!) și WizzAir. Ca să ajungi la Brugge, trebuie să iei trenul de la Bruxelles, din Gara Centrală (faci aproximativ o oră) sau direct din aeroport. De la gara din Brugge, traversezi strada și ești deja în oraș; încă 10-15 minute și ajungi în centrul istoric. Cu mașina n-ai nicio șansă, trebuie s-o lași undeva pe lângă gară, la marginea orașului, accesul mașinilor fiind interzis în centru.
Am făcut trei simulări (pentru trei luni – martie, aprilie, mai) la Ryanair. Cu plecare din București. Pentru perioada 9-13 martie 2017, prețul unui bilet de avion / persoană / segment este 7,99 euro, adică 15,98 euro dus-întors. Pentru perioada 22-25 aprilie 2017, prețul este 24,98 euro dus-întors (7,99 euro dus, 16,99 euro întors). Pentru perioada 8-11 mai 2017, prețul este 32,28 euro dus-întors (15,29 euro dus, 16,99 euro întors).
martie 2017
aprilie 2017
mai 2017
foto Brugge – colecția personală. Toate drepturile rezervate.
Vrei să afli ce mai scriu? Abonează-te la newsletter.