Un week-end în Krapets

by Irina Bartolomeu

Am ajuns în Krapets pe la sfârșitul lui iulie, când căutam niște plaje sălbatice. Dacă ți-e dor de Vama Veche de acum 30 de ani, mergi în Krapets, satul pescăresc aflat la vreo 30 de km de graniță. Plaja sălbatică, aproape pustie, cel puțin 500 de metri între cearșafuri, lungă de câțiva km, lată și cu nisip fin; intrare abruptă în mare. Pentru cei mofturoși, există și un beach bar (în dreptul campingului) și o porțiune mică de plajă cu umbreluțe și șezlonguri.

Prima impresie pe care am avut-o când am trecut prin Krapets a fost că-i un sat părăsit. Da’ de unde, localnicii sunt ocupați, în general, cu agricultura și pescuitul și câțiva cu turismul. Îi vezi abia seara, pe băncuțele din fața caselor, stând la povești. Te salută chiar dacă nu te cunosc. Așa sunt ei, veseli, prietenoși și ospitalieri. Obiceiul de a saluta este întâlnit și în satele românești. În schimb, am remarcat că, în dreptul porților din casele în care a murit cineva, este pusă o hârtie cu fotografia decedatului și de cât timp a trecut în neființă (o săptămână, o lună etc). Cumva spre aducere aminte.

Unde te poți caza în Krapets

În Krapets poți sta la cort, rulote sau bungalouri, în campingul (situat la 2 km de sat și construit la sfârșitul anilor ’60, renovat în 2015; apropo de camping, am avut un șoc să văd în zona destinată relaxării un dulap/bibliotecă cu cărți!) de lângă plajă, în cele 3-4 vile sau în complexul hotelier Yanitsa – format din două clădiri – Yanitsa Hotel 1, construit în 2000 și Yanitsa Hotel 2. Complexul are parcare proprie, permanent păzită. Yanitsa1 are 23 de camere duble şi 3 apartamente, iar Yanitsa2, construit în 2004, are 33 de camere duble și 7 apartamente (2 VIP); toate au vedere spre mare. Fiecare hotel are propria piscină. Plus 2 restaurante, unul interior și altul exterior, situat chiar deasupra mării, cu o a treia piscină și o grădină plină cu flori. Prețul unei camere duble în extrasezon (iunie, septembrie) este 35 euro / noapte pentru Yanitsa2 și 32 euro / noapte la Yanitsa1, în sezon (iulie, august), 52 euro, respectiv 47 euro. Vă recomand Yanitsa2, are camerele mult mai mari decât Yanitsa1, sunt curate, iar piscina de la Yanitsa 2 este mai spectaculoasă, având și un jacuzzi, dar și un spațiu delimitat pentru copii. Apa din piscina de la Yanitsa2 are 23 de grade și ajunge până la 1.70m adâncime. În prețul camerei intră și micul dejun – tip bufet suedez – bun, variat; plus șezlong și umbreluță la piscină. Nu vă fie teamă că vin unii și își așează prosoapele pe șezlonguri chiar dacă nu stau acolo (cum se întâmplă la alte hoteluri din Bulgaria), fiindcă Yanitsa asigură șezlonguri și umbrele pentru fiecare.

Complexul Yanitsa nu este pe booking.com, însă are site, iar rezervările se fac prin e-mail și, conform celor scrise pe site, se plătește în avans, în termen de 15 zile, un depozit de 30% din sumă. Eu am făcut rezervare cu două săptămâni înainte, am întrebat dacă pot plăti în avans întreaga sumă, iar cei de la recepție mi-au spus că nu este nevoie, urmând să plătesc la finalul sejurului. Prețurile sunt în euro, se face conversia în leva, apoi în lei, cursul 2,63 lei / leva.

Yanitsa 2

Vedere din camera Yanitsa 2
Gradina cu flori
Yanitsa 1
Sezlonguri piscina restaurant

Când marea este liniștită, poți face plajă chiar sub restaurantul hotelului. Este o porțiune foarte mică de nisip. Când marea e agitată, nisipul e acoperit de valuri și trebuie să te orientezi către alte plaje. Mai există o plajă (nu foarte mare), la vreo 500 de metri de complexul Yanitsa, chiar după bărcile pescărești, cu nisip fin și intrare lină în mare.

Alte opţiuni de cazare în Krapets

Vila Borko

Sveta Marina Complex

Dona – Guest House

Briz

Krasi

Guest House Zdravec

Unde poți mânca în Krapets

Am testat două restaurante în Krapets: cel de la Yanitsa 2, situat deasupra mării și Morski Briz, tot deasupra mării, la câțiva pași de bărcile pescărești (aprox. 500 de metri de complexul Yanitsa). La Yanitsa 2, mâncarea excelentă, meniul plin, nici nu știi ce să alegi. Recomand creveții, ”sacul” cu carne și legume (un fel de ghiveci), ceafa marinată, dar și înghețata lor de casă și rachiul de caise. Singurul lucru pe care nu l-am găsit în meniu – midii pane, dar nu-i așa o mare tragedie, găsești midii în alte combinații, sosuri, saramură, salate ori pizza. Asta pentru cine iubește midiile și, în general, fructele de mare. Prețurile ok, se poate plăti și în lei, cursul fiind 2,63 lei / leva sau 100 lei = 38 leva.

Creveti
”Sac” cu carne si legume

La Morski Briz, în schimb, predomină peștele și fructele de mare. Meniul nu-i atât de stufos ca la Yanitsa, însă chiar dacă sunt puține feluri, merită să mănânci (și) aici, iar prețurile sunt ok, se plătește și în lei. Aici am găsit midiile pane, preferatele mele.

Cum ajungi în Krapets

Este situat pe malul Mării Negre, la numai 10 km de oraşul Şabla, la 30 km de Mangalia, 42 km de Balcic, la 76 km de Varna şi la 4 km distanţă de drumul internaţional E87.

Eu am fost mulțumită de Complexul Yanitsa, atât de cazare, cât și de mâncare și restul facilităților, așa că îl recomand!You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe