Zig-zag prin alfabetul vieții cu Vladimir Găitan

by Irina Bartolomeu

Zig-zag prin alfabetul vieții” (publicată de Editura ALL) este acea carte pe care aș citi-o iar și iar! Atât de drag îmi este actorul Vladimir Găitan. ”Un Vladimir Găitan căruia toată viața i-au plăcut poveștile cu oameni adevărați și care, sper din suflet, a devenit la rândul lui un povestitor ce încearcă să ducă mai departe unele dintre istoriile celor cu care s-a intersectat de-a lungul vieții.” după cum spune el însuși, în primele pagini, prin intermediul Mariei Capelos.

O carte emoționantă care se citește pe nerăsuflate. Fiecărei litere îi corespunde o poveste. A (Arborele genealogic), B (Boală), C (Copilărie) și așa mai departe. Povești din copilărie, despre părinți și bunici, prietenia cu criticul literar Alex. Ștefănescu (acesta fiindu-i coleg de clasă la Şcoala medie „Petru Rareş” din Suceava), cum a ajuns să joace teatru deși se pregătise pentru facultatea de geologie, cum s-a înțeles și cum nu s-a înțeles cu anumiți actori și regizori (”Amzule, ce om extraordinar erai, ce actor unic, de forță, înzestrat cu un farmec inegalabil!”), diferențele dintre teatru și film, emoțiile de la spectacole, despre cenzură și profesia de actor și, mai ales, despre faptul că ”în fiecare seară, lași o bucată din tine pe scândura teatrului sau pe platoul de filmare”, de ce iubește atât de tare Bucovina (”De ce credeți că toată lumea vrea să meargă în Bucovina? Pentru că acolo șanțul e șanț, podețul e podeț și gardul e gard, și când îl veyi cu acel maiestuos acoperiș de protecție ai impresia că poartă o noblețe a lui. Casele sunt văruite și curate, mâncarea are savoarea ei.”), despre loturile din 2 Mai, călărie și cascadorul Szobi Cseh, despre politică și oribila Epocă de Aur, unde l-a prins Revoluția din 1989, despre boala fără leac de care suferă și câte și mai câte, pentru ca, la final, să explice de ce și-a construit cartea folosind alfabetul…

Nu veți găsi o carte în care să (se) laude, din contră, Vladimir Găitan a vrut să fie sincer: ”Nu doresc o dulcegăreală de cărticică în care să aștern amabilități.” Tot ceea ce l-a supărat, veți găsi aici. Toate aceste rânduri sunt confesiunile sale, amintirile sale, memoriile sale.

Z… de la Zig-zag prin alfabetul vieții și, ”de ce nu, și de la… zâmbet”. Pentru că are un umor aparte, chiar și în fața problemelor și a unei vieți încercate. Este, de asemenea, un ”zâmbet de bucurie și mulțumire pentru căldura și dragostea cu care ne răsplătiți pe noi, actorii, după fiecare spectacol.” încheie maestrul.

gaitan1

gaitan2

 

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe