Proiecte remarcabile: Festivalul Național de Film pentru Nevăzători

by Irina Bartolomeu

În cadrul rubricii ”Oameni Remarcabili” veți găsi, de astăzi, și o serie de proiecte remarcabile. Pentru că sunt făcute de Oameni pentru Oameni.

Zilele trecute am aflat că, în perioada 15-19 mai, se va desfășura, la București, Festivalul Național de Film pentru Nevăzători. În cadrul evenimentului vor fi proiectate filme special accesibilizate pentru persoanele cu deficienţe de vedere. La intrarea în sală, acestea vor primi câte un set de căşti. O persoană normală aude sunetul, vede imaginea și poate face o corelație între acestea. În schimb, în cazul unei persoane cu deficiențe de vedere, imaginea lipsește, iar sunetul este foarte important. Aici intervine naratorul care aduce detalii suplimentare despre cum sunt îmbrăcate personajele, despre gesturi, mimică, atmosferă sau orice informaţii care pot facilita înţelegerea intrigii. Ceilalți spectatori pot urmări filmul în condiţii normale, dar oricine doreşte poate experimenta vizionarea unui film cu cască audio.

Astfel, pe parcursul celor cinci zile de Festival, cinefilii vor putea urmări zece filme româneşti: Aferim! (Radu Jude, 2015), Marţi, după Crăciun (Radu Muntean, 2010), Poarta Albă (Nicolae Mărgineanu, 2014), Roxanne (Valentin Hotea, 2013), Medalia de onoare (Călin Peter Netzer, 2010), După dealuri (Cristian Mungiu, 2012), Despre oameni şi melci (Tudor Giurgiu, 2013), Love Building (Iulia Rugină, 2013), Poziţia copilului (Călin Peter Netzer, 2013), America, venim! (Răzvan Săvescu, 2014).

Festivalul îşi propune să popularizeze şi să promoveze filmele cu descriere audio pentru nevăzători, să crească implicarea industriei cinematografice în accesibilizarea filmelor şi să creeze cadrul favorabil participării persoanelor cu deficienţe de vedere la viaţa culturală. Pentru a putea asigura accesul unui număr cât mai mare de persoane cu deficienţe de vedere la cultură, festivalul va fi urmat de o caravană cinematografică în alte 10 oraşe ale ţării.

Proiecţiile vor avea loc la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvire Popesco. Biletele se achiziţionează de la locaţiile evenimentului, la preţul de 10 lei (Cinema Muzeul Ţăranului) şi 15 lei (Cinema Elvire Popesco). Elevii, studenţii şi pensionarii au reducere. Accesul persoanelor cu deficienţe de vedere şi al însoţitorilor este gratuit, pe bază de rezervare la adresa de email dimagabriela@fcc.ro.

Aflat la prima ediţie, festivalul este organizat de Fundaţia Cartea Călătoare, în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Însă acestea nu sunt primele filme accesibilizate pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Gabriela Dima, coordonator de proiecte în cadrul Fundaţiei Cartea Călătoare, a accesibilizat câteva filme pe care le-a proiectat în 2009, 2010, 2012, 2013 la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF); apoi, la sfârșitul lui 2012, 16 filme româneşti şi străine au fost adaptate pentru persoanele cu deficiențe de vedere şi proiectate în cinematografele şi bibliotecile din ţară, datorită proiectului ”Caravana cinematografică pentru nevăzători”, inițiat de Fundaţia Cartea Călătoare, cu sprijinul Asociaţiei Nevăzătorilor din România şi a Fundaţiei Orange România. În 2013, filmul “Poziţia copilului”, câştigător al trofeului “Ursul de aur”, a fost accesibilizat pentru nevăzători de Fundația Cartea Călătoare și proiectat în cadrul TIFF.

În condițiile în care Uniunea Europeană încurajează dezvoltarea proiectelor legate de incluziunea socială a persoanelor cu nevoi speciale, ar trebui ca orice film să aibă o versiune adaptată nevoilor celor cu deficiențe de vedere sau de auz. De exemplu, în Germania, începand cu 2014, orice film realizat din fondurile publice trebuie să fie adaptat și pentru persoanele cu dizabilități.

Gabriela Dima spune că ”la căști poate fi reglat volumul. Trebuie să precizez că doar descrierea audio se aude în căști, în rest, sunetul filmului este luat de sală. Pe acela nu îl putem modifica.” În ceea ce privește viitorul apropiat și posibilitatea de a organiza un festival pentru ambele categorii de persoane cu dizabilități (de vedere și de auz), Gabriela Dima spune că nu are resurse pentru un astfel de eveniment și nu deține competențele necesare pentru a realiza subtitrarea filmelor pentru persoanele cu deficiențe auditive. ”Ne-am gândit că am putea, experimental, să realizăm un film accesibil atât persoanelor cu deficiențe de vedere, cât și celor cu deficiențe de auz. Dar mai devreme de anul viitor nu cred că va fi materializată o astfel de inițiativă. Pentru început, vom face un singur film.” a continuat ea.

Însă eu sunt optimistă și sper să ”aud” cât de curând despre filme adaptate și proiecte speciale pentru toate persoanele cu dizabilități.

film-nevazatori

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe